• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ЧефоС - специалист
dj_marti79 написа:
Извинявай, не те разбрах какво имаш в предвид? :?
Не очаквам и да ме разбереш. Невъзможно е в домашни условия да изпълниш замисъла си. Според мен темата е за коша.
dj_marti79 - специалист
Моля всички да преустановят използването на слънчевите си колектори! :axe:
:!: Използването на ток, газ и твърди горива е безплатно, безвредно и екологично чисто :!:
Тани - модератор
Системата , която мислиш да правиш е всичко друго , но не и безплатна. Същото се отнася и за произведената от нея енергия! Няма нищо общо със слънчевите колектори освен енергоизточника , така че ще продължим да си ги ползваме! Единствените консумативи са помпата и евентуално смяната на пропиленгликола. Друг разход е електричеството , но той е пренебрежимо малък в сравнение с произведената енергия!
Другата разлика е , че не може и да си помисляш за подобен процент на оползотворяване на получената енергия от кв.м.
world_explorer - специалист
Не съм сигурен точно но не може ли да се използва газова турбина от кола(камион) вместо парна.
Знам, знам - веднага ще почнете да се смеете, че едното е пара а другото газ, но крайният резултат може и да е задоволителен. Такива ТКА могат да се намерят във всяка морга за автомобили(камиони)
Тани - модератор
edemy2001 написа:
Ето осъществена тази идея:
http://www.youtube.com/watch?v=rRYfsAExkUw
Така е. Може да се осъществи, но каква е практическата полза от тово съоръжение?
Ако е само заради звуковите ефекти, то те могат да се постигнат и с по прости начини.
edemy2001 - специалист
Тани написа:
edemy2001 написа:
Ето осъществена тази идея:
http://www.youtube.com/watch?v=rRYfsAExkUw
Така е. Може да се осъществи, но каква е практическата полза от тово съоръжение?
Ако е само заради звуковите ефекти, то те могат да се постигнат и с по прости начини.
Разглеждал съм страницата на този който е направил това нещо. Върти турбина с мощност 500 W с тази инсталация. Обяснява, че това е първата проба на устройството и няма сложен кондензатор на парата за да затвори цикъла на водата и затова се чува този звук от излизащата от турбината пара. Освен това и турбината не била натоварена с генератор. Вдигала около 15000 оброта. Съвсем друг въпрос е дали е завършил проекта и дали с тази турбина ще изкара някаква енергия. Вероятно няма да може да изкара повече от 200 - 300 W с генератор вързан към турбината. Но все пак има идея в цялата работа...
dj_marti79 - специалист
200-300 W са направо чудесни, при положение че няма вятър.

world_explorer, и аз съм си мислил за турбина от кола, и не е проблем че едното е газ, едното е пара. Също не е проблем високата темперетура на парата защото и газовете са с висока температура. Проблем е че тази турбина е едностъпална и е с много нисък КПД. Какво да правим?
Тани - модератор
Точно затова не отрекох идеята напълно. На теория всичко е ОК. В практиката обаче за съжаление всичко струва пари. Затова трябва да добавим и парите в уравнението. До определена мощност предимство ще имат фотоволтоиците . А идеята на автора но темата ще е икономически обоснована от някаква мощност ногоре. Не съм се интересувал и не знам каква е точно тази мощност, но предпологам няма да е малка. В такъв случай ще са необходими много средства и голяма площ за разполагане на съоръжението. Именно затова смятам че е труден проект като за Направи сам. При достатъчно финанси обаче не е лошо хоби :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Слънчева домашна електроцентрала с парогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: