Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
nunep написа:
STEPER при мен направляващите са диаметър 16 мм на 85 мм междуосие. Мотора на Z също като твоя е доста вдигнат,а и инструмента като се пусне да работи се получава доста дълго рамо. Например ако челосвам парче дърво с надлъжни ходове по Y, в едната посока стават високи дири след инструмента а в обратна посока ниски. Това е точно от посукването на Z заради лукумените направляващи по X :sad: Това не се вижда докато работи машината. И затова ми беше интересно при теб с 20 мм направляващи как е положението :?
Не мога да изкажа мнение по този въпрос,защото още не съм нищо направил с нея.
Все още съм в началото на пътя - От идейния проект до машината :)
Разбирай овладяване на софтуера.
Поздрави
STEPER - специалист
velsi написа:
STEPER, поздравления и от мене за машината! Много се радвам, че тази тема напоследък отново се раздвижи.
Надявам се скоро да се появи и тема "какво направих с моята cnc машина", както и да видим още завършени проекти.
Благодаря velsi,
При малко повече време ще се опитам да пусна някакъв готов проект,
да видим резултата.
velsi - Почетен майстор
Кажи с кой софтуер се бориш, че каквото можем да помагаме.
nik80 - специалист
аз пускам още сега нещо готово, е, не готово ама успешна проба :)
ето едно нестандартно нещо за което може да се ползва цнц-то, ще е много полезно за надписи - drag center му казват не знам на български как ще бъде, слагам го вместо инструмент и изключвам шпиндела
буквичките на примера са 1.4 мм височина

Прикачен файл

100_0924 (Medium).jpg
100_0924 (Medium).jpg (55.35 KиБ) Видяна 4287 пъти

Прикачен файл

100_0925 (Custom) (Medium).jpg
100_0925 (Custom) (Medium).jpg (50.91 KиБ) Видяна 4298 пъти

Прикачен файл

100_0940.jpg
basejn - напреднал
Някой пробвал ли се е да прави плугин за Mach3 . В момента с това се боря защото за интерфейс с микроконтролера ползвам USB а компютъра ми няма принтерски порт .
basejn - напреднал
Проблема с енкодерите го реших , просто усилих тока към светодиода. Но се появи друг проблем. Въпреки че ползвам интерупт и доста рядко колелце на енкодера (от мишка със около 50 деления) пак изтърва стъпки . Личи са как изчислената скорост от енкодера и реалната скорост на ротора се повишават заедно и в един момент скоростта на ротора продължава да нараства а скоростта изчислявана от енкодера спира да нараства и после почва да пада. Съмнявам се че микроконтролера (PIC18F255 48Mhz) не може да смогне .

Какъв може да е проблема ???
nik80 - специалист
и по двата ти въпроса - нещата са много по сложни от колкото си ги представяш, мнооооого е дълго за обясняване и съдейки по въпросите ти вероятността да объркаш нещо или да налучкаш правилното е 1000000:1

по първия въпрос на кратко - по усб няма да можеш да го направиш, вземи си карта за принтерски порт, ако е настолен PCI ако е лаптоп PCMCI, но не преходник усб към принтер, трябва да е истински хардуерен принтерски порт за да гарантира постоянни импулси, всичко друго скапва времената на сигналите

за втория въпрос на кратко - като те слушам как се главоблъскаш май не си пускал осцилоскоп, няма начин да го подкараш, помислих че говориш за енкодер, не за мишка, това е просто загуба на време, или се хвани и го прави като хората или се откажи, прекалено е сложно и отговорно за да караш през пръсти, нито енкодер можеш да подкараш без осцилоскоп нито серво управление, намери си истински енкодер или мотор с енкодер всичко останало е детска игра
така през просото само стъпков мотор можеш да подкараш, препоръчвам ти го
извинявам се за острия език ама малко се изненадах....
basejn - напреднал
Правя го по USB но не със преходник а със мой усб интерфейс ползващ HID . Идеята е да пращам позиция и скорост а не стъпка и посока така че дори да има непозстоянен сигнал не ем бърка.

За енкодера смятам да го направя със истински енкодер в момента просто експерименирам и ако ми се получе почвма да правя изстински енкодер с голяма резолюция. Знам че колелцето от мищка не върши работа но сами сензор върши и за голям енкодер. Въпроса за енкодера е защо контролера не смага на скоростта макар и малка в сравнение с истинския енкодер.
nik80 - специалист
да разбрах какво се опитваш да направиш, но не е толкова просто, казва му се pulseing engine има ги по усб и по лан, но работата става много дебела и не е за обикновен пик18, и не е работа за един следобяд, а и мача си работи достатъчно добре и през принтерския порт, безмислено е да се прави друго за домашни нужди

колкото до енкодера, няма смисъл да си блъскаме главите защо не ти работи контролера или програмата след като още от енкодера ти идват калпави импулси, пак казвам прекалено много неща са и прекалено голяма вероятност да объркаш от колкото да налучкаш правилното, не става с налучкване, иска си правилния подход, без осцилоскоп такива разработки не стават

дори не просто осцилоскоп а истински, поне 20мхз с хубави сонди, дори само калпава сонда ще ти скапе сигнала и няма да видиш всичко, такъв ми беше проблема с мосфетите, ако бах със стария си осцилоскоп и старите сонди тип жица, както карах като малък, нямаше никога да видя какво се случва и защо се случва

edit: сега се сетих че имаше 2 вида мишки, приемника ако е с 3 крака изобщо не става, има едни с 4 крака, на които влиза захранване 5 волта и излиза А и Б сигнал, само те стават но иска малко по силен ток на предаватела от колкото е в мишката и пак до определени обороти
emilvtc - специалист
STEPER, личи си, че си правил машината с много мерак.

Стъпковите мотори с какви драйвери ги управляваш и използваш ли микростъпки (1/2, 1/4 и т.н. стъпки) ?

Днес дойдоха повечето чаркове и за моята машина. Утре трябва да купя болтовете и започвам да я сглобявам ... Лошото е, че почти не ми остава време да работя по нея и я правя меежду другото :sad:

Драйвера за стъпковите мотори го проекктирах (графиката и снимките по-долу), и изработих прототипната бройка. програмата за микроконтролера ми е почти готова.

.

Прикачен файл

DSC00406 (Small).JPG
DSC00406 (Small).JPG (43.75 KиБ) Видяна 4167 пъти

Прикачен файл

DriverBack(Small).JPG
DriverBack(Small).JPG (52.88 KиБ) Видяна 4167 пъти

Прикачен файл

Driver(Small).JPG
Driver(Small).JPG (59.25 KиБ) Видяна 4167 пъти

Прикачен файл

driver_pcb6.jpg