• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
spokoen - специалист
Окачен шкаф в коридорна ниша - помощ.
Здравеите колеги! Реших да направя един такъв шкаф (вижте снимката) и затова ми е нужда вашата помощ.
Изображение
Като за начало имам няколко въпроса, на които бих искал да чуя вашето мнение.
- Какъв материал да използвам?
Търся дърво, което да бъде здраво и леко, така че хем да не се счупи някой ден шкафа и паде върху главата ми, хем да е лек и удобен за монтаж.
- Този въпрос има прияка връзка с предишния. Да бъде готово дървото боядисано или да го лакирам аз?
Имам възможност и желание ако се наложи да го лакирам сам, единственото условие е да бъде тъмно кафяво-червено, така че да отива един ден с цвета на останалите шкафове (венге). Разбира се, ако готовото не е много по-скъпо от другото, предпочитам по-лесния вариант.
- Отделните парчета дърво как да бъдат монтирани?
За сега се сещам само за този вариянт,
Изображение
като подсиля конструкцията с:
1. метални ъгли от вътрешната страна
2. една дървена летва под конструкцията, която дефакто ще носи тежестта на цялата конструкция (вижте снимката)
Изображение
3. и по една метална планка от вътрешните страни, която ще хваща дърво + стена като тази на снимката
ИзображениеИзображение
- Относно вратите. Дайте идея как да затварят и какъв механизъм да ползвам?
Понеже не съм дърводелец за сега съм спрял на този вариант: панта + магнит (вижте снимката),
ИзображениеИзображение
като вратите мисля да представляват 2 най-обикновени правоъгълни парчета дърво от същата материя.

Това за сега! Ако имате идеи, корекции, предложения или линкове с подобни теми споделете с мен!
мисля че ако използваш пдч сас цвят по избор (венге) ще ти свърши работа във по по големите магазини като баумакс практикер и тн продават кантирани плоскости със различни размери пък и може да си ги поръчаш във всяка мебелна фирма относно пантите биь те посаветвал да си купиш обикновени панти на blum те са качествени и нъама да имаш нужда от магнита относно закрепването може да пробиеш шкафа на няколко места от вътре и да го захванеш с дюбели за стената а не със летви отдолу така няма да се виждат вапросните летви и крепежни елементи за да е по красиво на втората картинка която си показал те саветвам да направиш винтовете от страни а не от долу на 4 или пет места със винт 4х40 така пак нъама да се виждат самите винтове а 6те се вижда цяала плоскост
spokoen - специалист
ПДЧ-то не ми харесва. Дали няма да излезе скъпо за една такава малка конструкция ако купя нещо по-качествено? ПДЧ имаме в кухнията и не съм доволен, въпреки, че този шкаф няма да се мокри. ПДЧ-то като че ли се рони. Нещо по-здраво? Предимството е че, както и ти каза, продава се готово в цвета, който харесвам. Няма ли дърво, плътно и по-здраво на разумна цена? Каква е разликата между дървото? По-скъпо, по-тежко?
Относно пантите, които ми предложи. Няма ли нужда да се направи "легло" в дървото за да се монтират? Това ме кара да мисля, че са по-трудни за монтаж (ако не си професионалист). Иначе като качество изглеждат много добри! Какви са им цените? :)
peter_m - специалист
Фурнирован МДФ/фурнировано ПДЧ - по-добрия (и по-скъп) вариант. След това лакиране. Външен вид - естествена дървесина (вътрешен вид МДФ/ПДЧ).
spokoen - специалист
Можеш ли да дадеш по една снимка за всеки материал ако добре ги познаваш, защото не знам дали сам с google ще се справя.
Каква е разликата между тези материали?
Кой е по-здрав? Кой е по-лек? Кой е по-скъп? Кой мога да намеря в готов цветен вариант? И кой препоръчвате вие?
Благодаря.

Едит: фурнирован защо? освен красотата нещо друго печеля ли?
Фурнировани могат да бъдат само вратите, а останалите части не, нали?

Едит: след едно бързо ровене в нета. Останах с впечатлението, че МДФ или шперплат са най-здравите материали. Аз търся с дебелина не повече от 1см, хем здраво, хем леко, хем не скъпо. За другите видове естествено дърво не знам дали въобще да става дума?!
Нека някой професионалист да се включи и да хвърли малко светлина в моя мрак :) !!!
Последна промяна от spokoen на пет мар 18, 2011 2:21 pm, променено общо 1 път.
peter_m - специалист
Казваш че не искаш ПДЧ. Искаш нещо по-качествено (скъпо). Значи остава нещо фурнировано или масивно.

С фурнира печелиш външност от естествена дървесина с "ефтина" вътрешност. А не както при обикновеното ПДЧ - "пластмасова" (ламинирана) повърхност. Плочите се кантират също с фурнир. Може да се лакира в произволен цвят.

Разбира се че може само вратите да са фурнировани (примерно на кухненски шкафове за да добият по-добър вид), а вътре да си е обикновено ПДЧ. Може и всичко да е фурнировано. Въпрос на възможности.

Ако никога не си виждал (и пипал) нещо фурнировано по снимка няма да добиеш никаква представа :(
spokoen - специалист
Значи, за да не бъде толкова скъпо, ще трябва да избера без фурнир (поне за всичко останало без вратите). Какво остава?
peter_m - специалист
Ами остава ПДЧ, МДФ, ШПЕРПЛАТ и МАСИВ (няма да включвам ПВЦ в списъка). Ако държиш на външност в твоя случай и дъното трябва да е като вратичките.

За вратичките може да ползваш МДФ релефен профил (пак има с естествен фурнир) от четирите страни за да добият по-"луксозен" вид. Ако са от МДФ може и да се фрезоват (да се направи някаква шарка върху тях).

Има и вариант за лакиран МДФ , но не е за домашни условия. Както и за залепяне на фолио.

Масив се нарича това, което е от естествено (ако мога така да се изразя) дърво (не че другото не е).
Последна промяна от peter_m на пет мар 18, 2011 2:34 pm, променено общо 2 пъти.
spokoen - специалист
ПДЧ отпада.
Не държа на външност, защото мисля да го лакирам. След това смятам ще изглежда хомогенно и красиво, нали?
МДФ го видях
Шперплат също
Масив какво представлява? Тук се включват всички видове истинско дърво като бук, орех и т.н?
shadowman - майстор
spokoen, така като те чета мисля, че не си много наясно с тези неща. За да направиш един шкаф от масивна дървесина ти трябва нещо повече от мерак. Трябват ти определен брой детайли които трябва да залепиш здраво, после да ги минеш през абрихт, после щтрайхмус, после на точен размер, шкурене. После следва лакиране или сглобяване (според какво искаш да постигнеш). И тука е много важно какво дърво ще вземеш, нямам предвид вида му а колко и как е изсушено. Ако прецениш, че не може да се справиш взимаш МДФ при който спестяваш много операции. ПДЧ-то не се рони, най-вероятно си видял някой кант които се е скапал.
  • 1
  • 2

Тема "Окачен шкаф в коридорна ниша - помощ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: