• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте ... Привет на всички във форума +1 :))

Живея в панелех блок в София и съм решил да се отказвам от парното, поради обясними причини...
Вчера отидах във фирмата ми за топлоснабдяване да попитам как стои въпроса и служителката ми каза, че вариантите са два:
Аз си демонтирам радиаторите и идва служител и ми прави протокол, или те ги демонтират и правят протокол.
Разбира се аз искам да си ги сваля сам, служителката ми каза ,че задълйително трябва да се направи ХИДРАВЛИЧНА проба (това ме притеснява ,ако някой знае какво точно представлява да сподели)
Също така как се поставят самите тапи предполагам ,че се прави резба и после се навиват, аз искам да са максимално близо до търбите, защото после мисла да ги затвора с гипсокартон...
Извинявам се, ако темата не е за този раздел. Мерси предварително!
Huhavela - специалист
Начина по който трябва да действаш е следния:
1.Източваш водата от отоплителната инсталация.
2.Демонтираш радиаторите.
3.Режеш аншлусите до където искаш и навиваш по една резба.
4.слагаш капите.
5.Пълниш инсталацията.
Ако всичко е наред-сядаш и пиеш ракия, ако ли не-отстраняваш течовете и пак сядаш на масата.
Предполагам, че си разбрал.
Дам разбрах те , обаче хидравлична проба трябвало задалжително да се направи (служителката ми каза да намера човек които "разбира" от тея хеща :-D )
Незнам после като идва техен служител да ми прави протокола ,дали няма да се заяде нещо? Иначе разбрах процедурата :))
smlxl - специалист
Хидравлична проба = една жена, която не разбира от нищо, като иска да се направи на много оригинална и да ти каже всъщност, че иде реч за евентуален теч :-D Или накратко като си сложиш тапите да напълниш отново системата до нормално експлоатационно налягане и да видиш след 24 часа ако не шурти всичко е ок. Аз само да ти кажа, че съм против свалянето на радиаторите. Понеже съм отговорник на абонатната съм се научил да изстисквам максимума и от малкото топлинка, която пускат от Топлофикация. Публична тайна е, че тия долнопробни обирджии не подгряват първичния кръг до необходимата температура. Като се насложи към това и морално остарелите инсталации се получава нещо, което те е накарало да се откажеш от техните услуги. За едно нещо обаче са прави - когато не се отопляват съседните апартаменти в един блок на мен ми трябва много повече топлина, за да загрея жилището до необходимата температура. От това намазваш и ти, дето си се отказал от парно, защото ти топля стените, но за моя сметка. А иначе в моя блок ни работят и радиаторите по стълбите. Плащаме толкова, колкото и като не работиха тези радиатори. Регистрирани са. Просто сам се сещай колко счетоводно е топлинното счетоводство. :?
mariayn - специалист
Не хидравлична ама нали жена го казва . А то си е хидро
smlxl написа:
Хидравлична проба = една жена, която не разбира от нищо, като иска да се направи на много оригинална и да ти каже всъщност, че иде реч за евентуален теч :-D Или накратко като си сложиш тапите да напълниш отново системата до нормално експлоатационно налягане и да видиш след 24 часа ако не шурти всичко е ок. Аз само да ти кажа, че съм против свалянето на радиаторите. Понеже съм отговорник на абонатната съм се научил да изстисквам максимума и от малкото топлинка, която пускат от Топлофикация. Публична тайна е, че тия долнопробни обирджии не подгряват първичния кръг до необходимата температура. Като се насложи към това и морално остарелите инсталации се получава нещо, което те е накарало да се откажеш от техните услуги. За едно нещо обаче са прави - когато не се отопляват съседните апартаменти в един блок на мен ми трябва много повече топлина, за да загрея жилището до необходимата температура. От това намазваш и ти, дето си се отказал от парно, защото ти топля стените, но за моя сметка. А иначе в моя блок ни работят и радиаторите по стълбите. Плащаме толкова, колкото и като не работиха тези радиатори. Регистрирани са. Просто сам се сещай колко счетоводно е топлинното счетоводство. :?
Мерси много за мнението, аз само искам да ти кажа ,че съм среден апартамент и в нас е мн по-топло от крайните апартаменти...
Есента си сменихме дограмата навсякаде (5 камерна ,комарници....) и са лятото ще си направиме топлоизолация навсякаде и разбираш защо....
После ще мисла дали да сложиме климатици или нещо друго...
tysonlkr - специалист
kiret0 написа:
Мерси много за мнението, аз само искам да ти кажа ,че съм среден апартамент и в нас е мн по-топло от крайните апартаменти...
Есента си сменихме дограмата навсякаде (5 камерна ,комарници....) и са лятото ще си направиме топлоизолация навсякаде и разбираш защо....
После ще мисла дали да сложиме климатици или нещо друго...
Много по топло е именно поради факта че съседите ти най вероятно са на парно, и затова е много топло.
smlxl е много прав за сметките.
Комфорта който се постига с централно парно утопление не може да се постигне с друго :wink:
smlxl - специалист
Да, точно заради това убедих съседите да си пуснем парното и на стълбите. Сега по студовете е много приятно усещането да те лъхне топличкото като влезнеш в блока. Много е приятно и като се качваш по стълбите да не ти излиза пара от устата :-D Няма я тази рязка температурна разлика между стълбищата и апартаментите. Най-смотаното в цялата работа е, че се радваме на неща, които иначе в белите държави дори не им обръщат внимание, защото го имат за нормално. Пак казвам - не защитавам Топлофикация. Напротив. Човека, който отговаря за проблеми в абонатните ходи из квартала като генерал. Знае, че от него зависи дали да си грипав през зимата или не. Не дава дума да му кажеш напряко. Обърнали са просто едно голямо удобство на тотално изнудване. А иначе против този начин на отопление имам само едно нещо - това, че отоплявам улицата. Тези паропроводи, подземни и надземни, докато ми докарат топлината до блока... Въобще не искам да се замислям колко пари отиват за топене на снега по улиците... #-o Но явно по панелките още не сме узрели за идеята за локално парно.
То ,че не е лошо самото удобство на топлофикация ,не е тва секи го знае, лошото идва като ми изкарат списака със сметките и аз въпреки ,че сам среден апартамент (двустаен) съм почти на челно място в класацията , при пуснато парно само на двете стаи, на малката стая нямах пуснато никакво парно ,защото беше в ремонт.
И другото което съм забелязал са с тия врътките за усилване/намаляване на парното, ако искам да го пусна на 2 , 3 , 3 и нещо - той радиатора ми е по студен от стаята :-D ,трябва да го пусна мин на 4 ,4 и нещо за да има ефект , а макса е 5 . Нямам думи просто....
Отделно ,че късната есен когато стане студено и искаш да си пуснеш парното ,топлофикацията те парва мисли да пуска парното и какви ли не глупости се говорат по телевизията и т.н. Тва мене не ме притеснява чак толко ма има семейства с малки деца и т.н.
PCL82 - майстор
Тази топлина която идва от ТЕЦ-а по улиците е отпадъчен продукт от производството на ток. За да се затвори цикъла парата от турбините трябва да се кондезира. Това става чрез изхвърляне на топлина. Тази топлина има три начина да се изхвърли:

първият е в големи реки, вторият е чрез охладителни кули (онези ниските дебели бетонни конуси на ТЕЦ от които излиза бяла пара, това не са комини) или чрез топлопреносна мрежа.

При последният начин топлината не се изхвърля напразно, но ни я продават като златна. През лятото не всичката топлина може да се оползотвори и част от нея ще да се изхвърля директно.

Докато е имало работещи производства около ТЕЦ те също са ползвали тази отпадна топлина и пара за технологични нужди.
  • 1
  • 2

Тема "Демонтиране на радиатори - въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: