Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
nik80 написа:
... за това питах СТЕПЕР, щом е направил най трудното защо пак със стъпкови го е направил има ли причина

nik80, според мен, при машини с малки натоварвания и размери, единственото предимство на серводвигателите е това, че работят по-тихо от стъпковите.
Управление със стъпкови двигатели е по-евтино и лесно за поддръжка, защото нямат енкодери и не им се сменят четки. Драйверите им са сравнително прости, без обратна връзка и когато са с микростъпки 1/4, 1/8, 1/10 и автоматично намаляване тока на спрял мотор, на практика се премахват двата основни недостатъка - резонанса и загряването. Имат много добър въртящ момент при ниски обороти (на тях реално се работи), което премахва нуждата от ремъчни предавки и прави конструкцията по-проста и надеждна. Те са много точни и противно на общоприетите схващания никога не изпускат стъпки при нормални условия на работа, стига да са оразмерени правилно, а ако по някакви причини (забравено менгеме на масата, или стоманена пластина в дървения материал) блокирането стане неизбежно, просто боксуват на място без опастност от механична повреда, или изгаряне, както би станало при скъпите серводвигатели.
Предполагам, че много неща съм пропуснал, а за други вероятно не съм прав, но беше крайно време някой да каже добра дума и за стъпковите двигатели :yawinkle:
Начин на изчисление, кой тип двигател е подходящ за дадена машина, е показан на сайта на Geckodrive > FAQ > GENERAL FAQ > STEPPERS OR SERVOS?
Извинете ме за многословието!
Последна промяна от mika на съб мар 19, 2011 8:57 pm, променено общо 1 път.
nik80 - специалист
наясно съм със всички предимства и недостатъци и на едните и на другите, няма по добро, има по удобно, просто питах за лично мнение за конкретна ситуациа, защо така е избрал, защото поне за мен веднъж направена разработка за серво мотор тя вече с нищо не е по сложна от всяко друго управление

иначе не се притеснявай за сервото ако удари, няма да изгори нищо, софтуерно прекалено сложни алгоритми се изпълняват, и изключва при най малкото отклонение, настройваш си защита по ток или отклонение брой стъпки, аз си играх да правя дори хардуерна защита от късо, при 100волта давам на късо жиците докато работи и нищо не изгаря, същата защита може сработва паралелно със софтуерната ако удари някъде
shulio - специалист
Някой от хората запознати със сервото може ли да каже към кой мотор да се ориентира човек от този линк

http://www.dynamo-bg.com/product.php?id=40

Питам специално за тези мотори, защото съм намирал втора употреба на прилични цени. Иначе може да посочите и други модели които има вероятност да се намерят втора употреба

Също така да питам в кои режим работи най добре едно серво. На пълни обороти или....
nik80 - специалист
серво мотори всякакви, почти всички стават, трябва да е постоянно токов, да ти отговаря на мощност и да е с инкрементален енкодер със изходи А и Б, понякога ги маркират с други букви но е с 2 сигнала дефазирани на 90 градуса, енкодера да е минимум 200 импулса на оборот
може да работи еднакво добре от минимални до максимални обороти, но трябва да се избере според типа задвижване, съчмено винтова двойка може да се върти и с 3000 оборота няма проблем, но ако правиш задвижване с ремъци тогава е по лесно с ниско оборотен двигател, примерно 1000 оборота
shulio - специалист
Така казано значи ли, че всеки постояннотоков мотор с монтиран енкодер - може да се управлява със серво контролер от вида посочен от вас в предишните мнения
nik80 - специалист
да, ако е на лагери, но обикновените двигатели нямат параметрите на истински серво мотор и резултата е по "муден" и отношението размери/тегло/мощност също е доста влошено, но иначе става
angelfilev - специалист
nik80 написа:
в началото когато започвах се сблъсках с много проблеми с програмите, един от проблемите беше несъвместимост с файловете, уж записвам нужния файл но другата или не го отваря или го отваря с грешки, другия проблем ми беше лично с мен, трудно ми беше да работя, свикнал съм на корел и всичко друго ми беше много криво, но после намерих арткам и ми допадна, интуитивна е (поне за мен) и всичко експортвам като епс и арткам го отваря (само 2д съм импортвал)
от тогава друго не ми се е налагало, но има много нови версии и програми и предполагам и по работоспособни от тогава, трябва да видиш на теб кое ще ти допадне и ще върши работа
nik80, може ли подробно как става? Аз напраних пробно няколко прости фигури в Корел. После експорт като EPS. После импорт в Арткам като Vector data. Не става.

За сега отварям в Artcam dxf файлове от други програми, но ако са записани в старите версии на AutoCad. Новите изопачават векторите.
nik80 - специалист
ами то по просто няма как да бъде обяснено, по скоро имаш несъвместимост между версиите
моя е корел 12 и арткам 9.1
ето няколко пробни файла

Прикачен файл

Desktop.rar
(12.36 KиБ) Свален 211 пъти
STEPER - специалист
nik80 написа:
за серво
http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html

това беше първата свястна разработка която намерих, мисля по късно излезе УХУ серво
http://www.embeddedtronics.com/uhuservo.html

аз ползвах за база това на Чан, започнах отначало защото бях замислил развитие на проекта, но вече нямам свободно време пък и не ми се наложи да го развивам повече

за това питах СТЕПЕР, щом е направил най трудното защо пак със стъпкови го е направил има ли причина
[-X Да има причина.най старата на света - финансовата :yawinkle:
Виж nik80,като пенсионер / а възрастта не е порок/ не мога да си позволя големи финансови разходи.
Най скъпата окомплектовка досега еднократно ми беше 1050 ватовият рутер на KRESS с който съм оборудван :)
Но сега вече имам работеща машинка и следващият ход ще бъде модернизацията и със серво управление на стъпковите двигатели.За да направя това серво,ми бяха необходими 160 лева.Но нали ги давах по малко във времето та не се много забелязваха.Но ми трябват още два или три такива контролери :rolleyes:
Ако намеря подходящи и изгодни двигатели ще направя втората машина със серво.
Вече съм се замислил за конструкцията, и имам определени виждания.Ще бъде симетрична както казваш с два
двигателя.
поздрави
STEPER - специалист
mika написа:
nik80 написа:
... за това питах СТЕПЕР, щом е направил най трудното защо пак със стъпкови го е направил има ли причина

nik80, личното ми мнение е, че при машини с малко натоварване и размери, серводвигателите имат само един плюс пред стъпковите - по-безшумни са.
Управление със стъпкови двигатели излиза много по-евтино. Лесни са за поддръжка - не трябва да се сменят четки. Драйверите им са сравнително прости, без сложната обратна връзка и когато са изпълнени с микростъпки 1/4, 1/8, 1/10 ... и автоматично намаляване на тока при спиране, на практика се премахват два основни недостатъка - резонанса и загряването. Имат много добър въртящ момент при ниски обороти (на които реално се работи), което премахва нуждата от ремъчни предавки и прави конструкцията по-проста, евтина и надеждна. Освен, че са много точни, противно на общоприетите схващания, когато са оразмерени правилно и при нормална работа, те никога не изпускат стъпки, а ако по някакви причини (забравено менгеме на масата, или стоманена пластина в дървения материал) това стане неизбежно, те просто ще си буксуват на място без опастност от механична повреда, или изгаряне, както би станало при скъпите серводвигатели.
Предполагам, че много неща съм изпуснал, а за други вероятно не съм прав, но беше крайно време някой да каже добра дума и за стъпковите двигатели :yawinkle:
Начин на зчисление за подходящ за дадена машина двигател, е даден на сайта на Geckodrive > FAQ > GENERAL FAQ > STEPPERS OR SERVOS?
Извинете многословието ми!
Абсолютно подкрепям mika,
Всяка конструкция има право на живот и развитие.Има своите плюсове и минуси.
Форума тръгна отначало като CNC машина гравьор за хоби интереси.Но това че се строят машини и за професионални нужди няма лошо.Само не бива да ги сравняваме защото са в различни ниши и изискванията към тях са различни.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: