nik80 написа: ... за това питах СТЕПЕР, щом е направил най трудното защо пак със стъпкови го е направил има ли причина
nik80, според мен, при машини с малки натоварвания и размери, единственото предимство на серводвигателите е това, че работят по-тихо от стъпковите.
Управление със стъпкови двигатели е по-евтино и лесно за поддръжка, защото нямат енкодери и не им се сменят четки. Драйверите им са сравнително прости, без обратна връзка и когато са с микростъпки 1/4, 1/8, 1/10 и автоматично намаляване тока на спрял мотор, на практика се премахват двата основни недостатъка - резонанса и загряването. Имат много добър въртящ момент при ниски обороти (на тях реално се работи), което премахва нуждата от ремъчни предавки и прави конструкцията по-проста и надеждна. Те са много точни и противно на общоприетите схващания никога не изпускат стъпки при нормални условия на работа, стига да са оразмерени правилно, а ако по някакви причини (забравено менгеме на масата, или стоманена пластина в дървения материал) блокирането стане неизбежно, просто боксуват на място без опастност от механична повреда, или изгаряне, както би станало при скъпите серводвигатели.
Предполагам, че много неща съм пропуснал, а за други вероятно не съм прав, но беше крайно време някой да каже добра дума и за стъпковите двигатели

Начин на изчисление, кой тип двигател е подходящ за дадена машина, е показан на сайта на Geckodrive > FAQ > GENERAL FAQ > STEPPERS OR SERVOS?
Извинете ме за многословието!
Последна промяна от mika на съб мар 19, 2011 8:57 pm, променено общо 1 път.