Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Имам следния проблем: Занимавам се с морска акваристика и установих, че един определен специфичен вид помпи на практика се произвеждат само за американския пазар, а там честотата на мрежата е 60хз. Взех си една такава помпа, но работи доста неефективно, което естествено с обяснява с пада в честотата и невъзможността от развиване на пълни обороти. Просто свалям напрежението с трансформатор но явно ми трябва и преобразовател на честотата. Въпросът ми е: Откъде може да се намери подобно устройство и/или някой има ли идея как може да се направи.
Благодаря
moimoimoi - майстор
дай инфо за помпата-трифазна/монофазна/колко е мощна
ArturDent - Почти Безобиден
altunian, тръгнал си по погрешен път. Може да се промени честотата, но няма да ти хареса цената.
Дай повече информация за тази помпа.
torbalan - Дървен философ
не ми се струва възможно да са само за американския пазар...

дай да я видим тая помпа - две идеи ми хрумват на първо мислене...
да видим дали пък в англия, германия или някъде другаде не се предлага такава
и план Б - да и се смени двигателя с такъв, който работи нормално на 50 херца...
Ето я:
http://www.reefinglife.com.au/product.p ... ctid=16516

проблема е че не се предлага на 220v, а единствения идентичен с нея модел в европа струва 3 пъти повече (на тази цената й е 120$ а на алтернативен модел в германия - 240Евро).
Не може да се смени двигателя - работи под вода и според мен при една такава процедура ще се стигне неминуемо до проблем с херметичността.
mirk - майстор
По евтино щеше да ти излезе ако си беше взел с нормален двигател за нашата мрежа. Конвертор който да ти преобразува нашето към американско напрежение ще ти излезне доста солено.

Щом си фен на пазаруването зад океана виж не може ли да намериш някой UPS който може да я захранва с напрежение по техния стандарт.
UPS не са ли само стаблизатори на напрежение? Преобразуват ли псотоянно? Ако това е решение, мога ли да включа един продаван в БГ UPS (предполагам че навсякъде са еднакви - едва ли някой произвежда специално за българия) и да го захраня с 110v/50hz от трансформатор, а той да изкара 60hz?
mirk - майстор
Мисълта ми беше да вади от акумулатори напрежение 110V/60Hz с които да захраниш помпата а акумулаторите някак си да ги зареждаш от нормалната мрежа. :? а може да има вариант с превключване на входовете и изходите между 110V/60Hz и 230V/50Hz
torbalan - Дървен философ
неук съм в областта на аквариумите, но това:

http://www.dealextreme.com/p/8w-submers ... plug-56286

доста прилича на помпата от линка, който е даден по-горе...

edit:
опааа видях разликата в мощностите :)
Не е само разликата в мощностите. Това е най-малкия проблем. Въпросната помпа има видоизменен ротор със специално приспособление, създаващо вихри, вкарващи във водата около 1000-2000 литра въздух на минута. Това е проблема - ако си приспособя сам сходна помпа на 220в, както мнозина са правили, я се чупи ротора, я нещо друго излиза от строя. А на европейския пазар липсва толкова мощна помпа с такъв ротор на такава цена. Това е повода за използване на американска.

Тема "220v/50hz => 110v/60hz" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: