• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
baretata_7_62 - специалист
Лошо ли е да го надживее? Важното е от минимум средства да извлечеш максимум дивиденти ;) Я кажи как точно си го вързал този термореголатор, в подробности така, да ли може да се взаймства нещо :)
mirk - майстор
baretata_7_62 написа:
Лошо ли е да го надживее? Важното е от минимум средства да извлечеш максимум дивиденти ;) Я кажи как точно си го вързал този термореголатор, в подробности така, да ли може да се взаймства нещо :)
И тогава що ще трошиш излишни пари. Цената на контактора е минимум колкото на терморегулатора който ще варди, като сложиш и допълнителни кабели, кутии, бутони и т.н. ще ти излезе колкото два-три терморегулатора. За 13 години смених три нови бойлера и нито един терморегулатор. Имам резерва три модела терморегулатори :lol:
baretata_7_62 - специалист
Имам едно предложение, дайте да говориме сериозно и да се качва снимков матерял кой до каде е стигнал и какво е постигнал, да се дават готови решения, приложими и ефектвни. И по малко общи приказки :) Аиде да го напраиме де, аз немога да разбера до този момент, защо това не е масово направено по домовете, като се има впредвит че бойлера е един от най-енергоемките уреди в бита. Подобряването на неговата работа или иначе казано, повишаване на неговата ефективност и спестяването дори на 5лв на месец и голямо постижение. Като се има впредвит това че хората, са подлуднали на тема, да гасят на всякаде лампите, щото така е на рекламата, и пестят ток, то бойлера изразходва огромни количества еднергия и една много проста джиджафка направо го качва 1 категория по нагоре. Мисля че си заслужава да се поработи по този въпрос. Просто трябва да се конфигурира един универсален продукт, сравнително надежден на достъпна цена :)
bill47 - напреднал
baretata_7_62 написа:
Връзваш последователно ключа на бойлера терморегулатора ( а също и обсъжданото реле за време може )и бобината на контактора , а нагревателя го захранваш от силовите контакти на контактора . В бойлера за един контактор има място , трябва ти половин метър силиконов кабел подходящ контактор , няма допълнителни бутони и кутии. Колегата правилно казва че може през целия живот на бойлера нито ключа нито терморегулатора да направят проблем , но не са редки случаите когато човек му писва да ги сменя ( дали защото не били качествени или друго няма значение , ядовете си остават )
mirk - майстор
bill47 написа:
baretata_7_62 написа:
Връзваш последователно ключа на бойлера терморегулатора ( а също и обсъжданото реле за време може )и бобината на контактора , а нагревателя го захранваш от силовите контакти на контактора . В бойлера за един контактор има място , трябва ти половин метър силиконов кабел подходящ контактор , няма допълнителни бутони и кутии. Колегата правилно казва че може през целия живот на бойлера нито ключа нито терморегулатора да направят проблем , но не са редки случаите когато човек му писва да ги сменя ( дали защото не били качествени или друго няма значение , ядовете си остават )
Това е предпоставка за голяма авария, какво ще стане само при залепването на контактора няма да можеш да спреш бойлера :x ако слагате контактори и времерелета то те нека са на кабела захранващ бойлера и не правете промени по схемата му. Да не говорим че ще замине на кино и гаранцията.
sax - помощник
Здравейте!
Ще покажа как съм го направил аз,без преправяне на електро схемата на бойлера:
1.Таймер от магазините на конрад(http://www.stbbg.com) за около 13лв.Леко преработен-отрязана е часта от тялото която е с щепсела и контакта и са изведени други кабели.
2.Някакви релета от битака за 220в(само че се оказаха за прав ток и се наложи да се сложат допълнително 4 диода)
3.Разклонителна кутия от ташев и галвинг(имаше и по качествени).
4.И извеждане на 4 кабела от таблото на бойлера(2 силови по 4м2 -които са последователно на ключа за фазата,и два захранване на таймера от фазата и нулата след ключа).
5.Глимка да показва кога е включен таймера.
6.Ключе което е включено паралелно на таймера за ръчно включване(таймера има опция за ръчно но все пак предпочетох и ключе).

Все пак ако не сте сигурни какво правите е по добре да потърсите някой който е наясно с токовете.Това си бойлер и има опасност от токов удар и сериозни последствия!

Ако някой го интересува нещо конкретно,нека пита.

Прикачен файл

5.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg
zimel - специалист
Браво колега , и аз бих го направил по същия начин...като се заиграя де...
mirk - майстор
:) Поздравления за идеята, този таймер ли използва http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=8852. Има доста програми включително и седмична. Схемата е добре изпълнена бойлерно табло - таймер - бойлер. Таймера стабилен ли е и колко време ти работи безпроблемно. При изключване и оставяне без напрежение на таймера за по дълго време губи ли си настройките.
новия12 - специалист
аз от преди 15 години съм с таймер за бойлера. в ония години взех таймера от едни платкови радиатори ИЗГРЕВ ПЛОВДИВ - с пластинки за регулиране по 15 минути. релето е от акумулиращите печки пак ИЗГРЕВ ПЛОВДИВ :-D . всичко вкопах в стената - а само диска с програматора се вижда - за лесно програмиране.
та моя съвет е купи си от тия програматори дето са по 5-6 лева белите .
силово реле ЩЕ ТИ ПОДАРЯ и ще ти начертая как да си го свържеш....
:)
sax - помощник
Да използвания таймер е този http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=8852.
Паметта му се пази от едно акумулаторче 1.2в. NICD и при по продължително време без захранване губи настройките.
Това е втория ми таймер(силовото реле работи около 6г. с предишния таймер)
С първия таймер се заиграх повече за вграждане в кутията,сменял съм му акумулаторчето някилко пъти,но започна да работи нестабилно,и сегашната конструкция я правих с идея да може лесно да се смени таймера при необходимост.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: