• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
boltik - специалист
Ако правилно съм разбрал изкаш да кажеш,че сечението определя ампеража,а дължината на проводника волтажа.
edemy2001 - специалист
boltik написа:
Ако правилно съм разбрал изкаш да кажеш,че сечението определя ампеража,а дължината на проводника волтажа.
Правилно си разбрал. Освен това с два проводника се увеличава така наречения коефициент на запълване. Ако работиш с един дебел проводник, ще ти заеме повече място бобината, отколкото с два със същото общо сечение.
Майсторягата - помощник
моя извод е че по голяма перка на по ниски обороти с редуктор е по ефективна от малка перка на високи обороти без редуктор[/quote]

Това е самата истина !
boltik - специалист
Според мен перката на големите ветрогенератори се въртят винаги с една и съща скорост.Това се постига,като се завъртът витлата според силата на вятърът и натоварването на генераторът.А това с редукторът за сега се оказва най-доброто решение.
edemy2001 - специалист
boltik написа:
Според мен перката на големите ветрогенератори се въртят винаги с една и съща скорост.Това се постига,като се завъртът витлата според силата на вятърът и натоварването на генераторът.А това с редукторът за сега се оказва най-доброто решение.
Работата е малко по-сложна. Обикновено имат тристепенна автоматична скоростна кутия. И с помощта на нея и промяна на ъгъла на атака на лопатите се постига постоянна скорост на генератора, което е важно за синхронизация с 50 Hz на мрежата.
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
Ето малко информация. Обърнете внимание на долните 2 таблици, при колко метра в секунда започва да произвежда, при колко е на 10%, 20%, 50% и 100%.

Прикачен файл

Picture 009.jpg Характерни криви за мощност
borisovqvor - напреднал
здр при400 об-14.8v 2.45A при800 об-18v 6.1А какъва дължина,ширина на перките трябва да имам (благодаря)
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
здр при400 об-14.8v 2.45A при800 об-18v 6.1А какъва дължина,ширина на перките трябва да имам (благодаря)
Направи отново измерването на оборотите. Като данни ми трябват напрежение без товар, оборотите при които е измерено това напрежение и СЪПРОТИВЛЕНИЕ НА НАМОТКАТА, а не ТОК. Ако използуваш трифазен генератор, ме интересува съпротивлението на намотката, а не ТОК между две от фазите, променливото напрежение между същите две фази и оборотите при които е измерено напрежението.
borisovqvor - напреднал
при 400об без товар25.6V 800oб 50V s 2.5ом трифазен генератор самоделно намотан сврзан на звезда с изправителна група от алтернатор това спротивление ми дава между две фази а само на една е 1.5ом
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
при 400об без товар25.6V 800oб 50V s 2.5ом трифазен генератор самоделно намотан сврзан на звезда с изправителна група от алтернатор това спротивление ми дава между две фази а само на една е 1.5ом
За да достигнеш напрежение с което можеш да зареждаш 12 V акумулатор, ти трябват 220 оборота на генератора. За да зареждаш с 10 ампера ти трябват 610 оборота, при което генератора ще ти дава 140 вата. 610 оборота и 140 вата ще се достигат при 7 м/сек вятър.

На снимката са данните за трилопатна перка. Размерите са в метри. Допълнително ще публикувам чертеж, където да е указано кой размер какъв е, че в момента нямам достатъчно време за целта.

Прикачен файл

Snap1.jpg
Snap1.jpg (76.5 KиБ) Видяна 4070 пъти
Последна промяна от edemy2001 на чет мар 24, 2011 4:49 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: