icog написа:Здравейте!Малко снимки биха били полезни за да се ориентираме горе долу за какво иде реч. Гледай да наснимаш всички датчици и разположението им.
В този форум аз съм от онези потребители тип "юзер", дето предимно четат, понеже иначе говорят глупости:). Така или иначе последните 3 години го посещавам често, понеже се нанасяхме в мечтания апартамент и се опитвах поне малко да си улесня живота.
Набърквам се в темата, понеже подведен от отзивите за въпросния човек Иван и аз му станах клиент. Тук няма да си описвам приключението на груба стойност 11000 лв, искам само да споделя проблем същия като на колегите, които са писали преди мен - не особено коректна работа на термопомпена инсталация, явно свързана с недоизкусоряване на настройките. Иначе казано лапа повече ток от американски хибрид - по около 260-270 лв януари и февруари.
За съжаление при мен външните тела са 2 (Дайкин 60), съответно 2 ТО (това силно се надявам да е топлообменник), имам и бойлер с фреонова серпентина тип "Шишков" 120л. Топля 120 м2 апартамент, 4 стаи с 5 кръга на водно подово. Нова сграда, изолация отвън + изолация под подовото.
Чакайки, Чакайки, Чакайки и Чакайки някаква електроника за управление на цялата хава си останах с управление от дистанционното на климатиците модел "на око". Останах и без термоглави, вентилите на отделните кръгове съм ги оставил на положение "2" с изключение на най-дългия, който е на максимум. Останах и без термодатчици в стаите, ходя бос и ако ми е хубаво - уцелил съм.
Най-сериозният проблем е синхронизирането на работата на 2-те външни тела. От опити го докарах до приблизително еднаква работа на двете машини (с идеята да не се натоварва само едната над 50-60%, дори и да е достатъчна а да работят заедно с по-ниско натоварване), като това се случва при увеличаване на градусите на машината, която не минава през бойлера с 2C по-високо от другата. Добри резултати получавам при клима1=20Ц, клима2=22Ц. Бойлерът показва между 45-57Ц в зависимост от външната температура - това не ме притеснява, напълно достатъчен ни е.
Врътках положението на датчиците но ми изникна проблем. Температурата на излизащата обратно вода е една и съща и за двете тела, докато температурата на фреона не е, особено, когато се загрява и бойлера. Не е, защото тръбния датчик се намира на топлообменника и реално отчита, че системата си топли - нали през това време другото тяло се е напънало и е стоплило водата в парното, та машина 2 решава, че е направила каквото трябва и заспива. Бойлера се стопля след няколко часа или след като ръчно вдигна градусите на тази машина от дистанционното. А, датчик някакъв на бойлера забравиха да сложат, но той без управление май ще е само информативен.
Същата машина януари месец беше замръзнала цялата, явно момента с дефроста и убягва.
За съжаление аз съм босичък с електрониката. Принципно съм си изяснил нещата, но мерене на съпротивления и сваляне на температурни диаграми ли бяха са ми малко по-така. Мога да наснимам цялата постановка ако ви е интересна. Сега отивам да си взема ампер клещи и още малко термометри, за да следя как се променят параметрите на работа докато аз си играя с датчици и градуси. Ще съм благодарен, ако ударите по едно рамо в моментите, които ми убягват и най-сериозният проблем да остане черпенето:).
Това е изглед отгоре, двата термометъра мерят температурата на входящата и изходящата вода. Входящата меря на една от тръбите за вход към стаите, изходящата - точно преди да стигне топлообменника, там където са закачени и двата въздушни датчика. Откакто меря температура на водите забелязах, че температурата на изходящата вода се колебае в много малки граници - около 0.5С. Температурата на вход се мандахерца повече, което е логично. Показанието на жълтия термометър е с 1 градус надолу от реалното, крив си е. Общо взето последните дни, когато температурите са предимно положителни разликата на температурата вход/изход се движи от 3 до 5 градуса.
Живея в София, на около 700м надморска.
Трета снимка общ план, ако някой не се е ориентирал:).
Бойлера не знам дали има смисъл да го снимам, той бедният си няма датчик и само лапа топло. В големите студове го включвах да помага. През него минава фреона от втория топлообменник.
В момента при тези параметри амперклещите показват 11А само че това постоянно се мени, явно машините включват и изключват. Какво още мога да направя, освен да сложа един контролен електромер за да се съберат повече данни?
Иван беше казал, че негов клиент пише софтуер за мониторинг и управление на системата, с възможности за програмиране по дни и часове, задаване на температури, етц. Не видях подобно нещо във форума, да имате друга информация?