Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
маречков - специалист
Здравейте, вземал съм потопяема помпа, пресостат, имам и разширителен съд 80 литра, който обаче е за отоплителна инсталация, та въпроса ми е редно ли е да го ползвам за хидрофора или да си купя друг?
маречков - специалист
:? Никой ли няма мнение?
Има ли разлика от тея за парно и другите, освен очевидните?
stamenov1 - специалист
Разликата е в материала на гумения балон. Ако ще го ползваш за питейни нужди трябва от тези сините балони.
А и тези 80 литра не са ли ти множко за балон.
Отделно потопяемата помпа каква е. Вибрационните не става доколкото знам, че изгарят ?
маречков - специалист
Сондажна е помпата. Явно ще се купува нов съд.
romanpm - майстор
Тази система съм си я направил , но с центробежна помпа- 2bar която е на повърхноста свалил съм налягането доста на два балона по 25л също и на пресостата играчка е , но ми изключва и включва доволно , но не знам колко бара е точно :) Твоята за какво ще я ползваш колко бара дава на повърхноста ако е над 2bar би трябвало да стане , а разширителя няма никакво значение даже е по-добре че е за горещо ще издържи повече , само му свали налягането от вентила примерно на 1 bar ! :wink:
маречков - специалист
viewtopic.php?f=60&t=32119 това е помпата, тя пак си е центробежна, турбинна или кой как си я нарече. Не е бибо, мембранна или магнитна пак кой си го нарекъл тоя тип помпи.
romanpm, това с двата съда защо си го направил? Предполагам да съкратиш интервалите на включване на помпата. И защо си си играл с налягането, нали пресостата си спира на 4 и се пуска на 1,5 атм., на колкото е надут съда?
romanpm - майстор
маречков написа:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 60&t=32119 това е помпата, тя пак си е центробежна, турбинна или кой как си я нарече. Не е бибо, мембранна или магнитна пак кой си го нарекъл тоя тип помпи.
romanpm, това с двата съда защо си го направил? Предполагам да съкратиш интервалите на включване на помпата. И защо си си играл с налягането, нали пресостата си спира на 4 и се пуска на 1,5 атм., на колкото е надут съда?
Всичко тръгва от това колко е максималното налягане на тази центробежна помпа , моята е 1,8-2 bar което създава проблем че пресостата ще чака да стане 4 и няма да изключи ! От там аз свалих изключването на 2bar , а включването примерно на 0,5 съответно разширителния съд трябва за да е ефективен също да се свали , а това че са два няма нищо общо просто ми попадна промоция за втория. По-обемния съд създава повече запас при изключена помпа , но и повече време ще помпи за да изключи. Видях че твоята дава 6bar , но важното е до пресостата и разширителя колко е защото не знам на каква дълбочина е което е от голямо значение :wink:
sian - специалист
Може да се исползва и електронен пресостат, като отпада нуждата от буферен съд. Нещо от рода на
Електронен пресостат BRIO 2000-M .
маречков - специалист
Такааа, кладенеца ми е дълбок 15 м., но водата е на 10 :). Като гледам графиката на помпата, мисля, че е добре, даже и запас имам.
Електронен пресостат не искам, аз малко съм на принципа "око да види". Мисля, че простите наща са по-надеждни. Пък имам и приятел, дето се занимава с ремонти и ми е казвал, че до сега счупен пресостат не е виждал, нито на компресор, нито на хидрофор.
Разширител ще си купя друг, който си е за питейна вода. След известно ровене във форума и в гугито видях, че има принципна разлика м/у съдовете за парно и тези за питейна вода. При тези за парно гумения балон се надува, а водата стои в металната част на съда, а при тези за хидрофорите водата стои в балона, а нагнетяването е покрай него. Именно и за това хидрохорните разширителни съдове имат фланец, от където можеш да смениш балона.

Тема "Въпрос за направа на хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: