Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
skartalov написа:
STEPER написа:
Времето необходимо за това беше 52 минути.
STEPER - Нещо настройките не са ти в ред!
За това нещо и 52 секунди са много!
Да, действително машината работеше много бавно,в резултат на G-Code който се изпълняваше.
Затова не мисля че касае настройките на Mach-а а по скоро LazyCam.
Там има много неща които следва да се променят,но аз още не съм в час и не съм готов.
Аз само заредих DXF файла и натиснах POST CODE и всьо :)
Сега например се интересувам как да настроя инструмента,колко дълбоко да реже,
какъв фрезер да използвам и още ред други неща .Някаква идея?. :idea:
С механиката беше лесно....
velsi - Почетен майстор
Аз ти предлагам да прескочиш LazyCam и да преминеш направо към ArtCam. Ще спестиш доста време. Ако с английския не се оправяш има версия на руски.
STEPER - специалист
velsi написа:
Аз ти предлагам да прескочиш LazyCam и да преминеш направо към ArtCam. Ще спестиш доста време. Ако с английския не се оправяш има версия на руски.
С английския по софтуера що годе се оправям,но има много специализирани термини които не мога да си обясня и
оттам ми идва затруднението.
Дай линкове за тази руска версия.По ArtCam имам някакви руски материали и ръководства,но руска версия на програмата нямам.
Това с LazyCam беше само за проба.не мисля да се занимавам с нея.
FLUID - напреднал
Не знам за вас, но аз си падам по MASTERCAM X3, може би и FEATURECAM ще ми хареса но не съм се занимавал с него!
А тези 52мин. и на мен ми се виждат прекалено много! Аз си правих експеримент само с двигателите ми /без да задвижват нищо защото механиката не е готова още/ на надпис който ми се вижда по сложен от този Мики Маус, и го врътна за 5-6мин.
Програмата беше около 3000 реда /е зададох му по-голяма скорост на подаване, която не знам още дали ще мога да я постигна реално с моята машина/
velsi - Почетен майстор
Програмата е АртКам 2009, ама не помня от къде я теглих. Трябва да помисля. Май назад в тази тема имаше линк, но на коя страница...? :?
STEPER - специалист
velsi написа:
Програмата е АртКам 2009, ама не помня от къде я теглих. Трябва да помисля. Май назад в тази тема имаше линк, но на коя страница...? :?
Имам я но е на ахглийски.Няма лошо,никога не е късно да се научи нещо :-D
Около 60 страница преди време давах линкове за нея - ArtCam 2009 SP2.
Интерес представлява и PowerMILL който също е на Delcam.Използва се предимно в машиностроенето -
авио,авто,корабо и медицинска техника,пресформи и щампи и т.н.докато ArtCam към изкуството.
velsi - Почетен майстор
В моята инсталация имаше някакъв файл, който се инсталира след основната инсталация и прави програмата на руски. Виж при тебе дали има такова. PowerMill бях слагал и аз, но ми се видя доста сложна и не се оправих с нея. Но с LazyCam опредлено не си струва да се занимаваш.
skartalov - специалист
Прикачам снимки на енкодерите :-)

Прикачен файл

IMG_0004.JPG

Прикачен файл

IMG_0003.JPG

Прикачен файл

IMG_0001.JPG
bisermonov - специалист
STEPER написа:
Здравейте,
Реших да изпробвам машинката но не да фрезова а да нарисува нещо.
Поставих една химикалка и лист хартия и ето какво се получи =D>
Времето необходимо за това беше 52 минути.
Не можах да центровам листа и се наложи да поставя един допълнително такъв :)
Вижда се в ляво.
Файла беше във формат DXF а LazyCam го конвертира в G-Code и направо го зареди
в Mach-а.
И един въпрос - При фрезоване къде се задават параматрите за дълбочина на рязане и
колко голям и с каква форма ще бъде този фрезер за да мини по тези тънки линии? :?
Всичките параметри като скоростта на инструмента с която да се движи дълбочината на стружката колко паса да направи инструмента откъде да започне от ляво но дясно или обратно груб пас колко да направи финен пас разстоянието между двата паса и бързите ходове от къде до къде даже и точно момента на влизане на инструмента в детайла може да се зададе различна скорост и още куп настройки размерите на инструмента аз лично ги правя с програмата която чертая детайла и после си права пост-процеса аз му викам (пътя на инструмента) Програмката е Визоал търн много малка но ми върши чудесна работа а кода до сега съм направил поне 100 по 10 различни начина Мача го изпълнява без проблем никога не ми е давал грешка но за струг. Друга програма с която съм чертал това е SolidWorks2011 след което през SprytCAM също може да си направи пост-процеса аз лично не съм вадил код но съм отварял файл и може да се обработва също от SolidWorks2011 чертеж през LаzyTurn пост-процес Мача също го изпълнява без проблем SolidWorks2011 на мене ми допадна доста това е програма в която и фантазията може да си начертаеш.Други програми VisoalCam FeatureCam Катия споменатата мастеркамх4 не съм работил с тях Много са аз имах на компа поне 10 и то работещи но застъпих един ден и изтрих всички оставих си тия където работя. Ловиш си една програма и я разучаваш до дупка и тогава ще разбереш че машината ти може да извърши чудеса успех :)
STEPER - специалист
bisermonov написа:
STEPER написа:
И един въпрос - При фрезоване къде се задават параматрите за дълбочина на рязане и
колко голям и с каква форма ще бъде този фрезер за да мини по тези тънки линии? :?
bisermonov написа:
Всичките параметри като скоростта на инструмента с която да се движи дълбочината на стружката колко паса да направи инструмента откъде да започне от ляво но дясно или обратно груб пас колко да направи финен пас разстоянието между двата паса и бързите ходове от къде до къде даже и точно момента на влизане на инструмента в детайла може да се зададе различна скорост и още куп настройки размерите на инструмента аз лично ги правя с програмата която чертая детайла
С коя програма работиш и чертаеш детайлите?
Как се подготвят и обработват готови DXF файлове /които са само векторни,чертани са от друг и не съдържат в себе си необходимите параметри за фрезоване и обработка от машината/ с цел да се създаде коректен G-Code.
bisermonov написа:
и после си права пост-процеса аз му викам (пътя на инструмента) Програмката е Визоал търн много малка но ми върши чудесна работа а кода до сега съм направил поне 100 по 10 различни начина Мача го изпълнява без проблем
Дай линкове от къде могат да се свалят Визоал,SprytCAM,VisoalCam FeatureCam Катия,за да имам визуална представа за тях.
bisermonov написа:
Много са аз имах на компа поне 10 и то работещи но застъпих един ден и изтрих всички оставих си тия където работя. Ловиш си една програма и я разучаваш до дупка и тогава ще разбереш че машината ти може да извърши чудеса успех :)
Аз също съм събирал и имам на компа доста програма /без посочените горе/ и също искам да се спря на едни които да разуча и да ми вършат работа и с които и други съфорумци работят за да може да обменяме мнения. :wink:
Е предпочитам да са по-лесни ама в живота май лесно няма.

Поздрави

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: