• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
Високите сметки за ток, идват от недостатъчната изолация. Да, имате изолация, но каква и колко? Дали е достатъчна, кой Ви я изчисли? Нито е изчислена, нито Ви е достатъчна, следователно не очаквайте голямо намаление на сметките за ток.
Другия въпрос е, как да накарате машините да работят ефективно. Само с местене на датчици няма да стане. Трябва Ви човек, който знае алгоритъма на работа, за да направи правилния подбор на датчици или ако трябва корекция на съществуващите. Стойността на термосъпротивлението се изменя по експоненциален закон, т.е. не е линейно и изместването на стойността с допълнително съпротивление, не е гаранция за правилното функциониране на климатика. Според това, каква трябва да е температурата на водата /конвектори, радиатори, подово/, настройката е различна. Стойностите на използваните датчици, при различните марки климатици е различна.
Друга груба грешка в тези инсталации е, че никой не го интересува каква е дължината на тръбопроводите на климатика. ...найсе метра до бойлера, ...найсе метра серпентина, ...найсе метра обратно до климатика и ...найсе метра до ТО. Има ограничения, които са нарушени и това оказва своето негативно въздействие.
И друго не по маловажно е, че не знаете, как трябва да работи, кое е нормалното функциониране на климатика, ама упорито регулирате. Какво и докога? Докато изгори компесора или електрониката.
Може и да не Ви хареса това, което Ви казвам, но е така. Всеки да си гледа работата и да не се занимава с неща, който не са негова работа. Сами няма да можете да се оправите. Търсете си Човек, който разбира и е близко до Вас, а не на една туба бензин.
Какви са тези 120м и 140м, да не е дължина на тръбите на подовото?
icog - напреднал
Ахмаков, благодаря за мнението Ви, беше изключително полезно! Човекът, който го прави живее на 8 мин от нас (пак туба бензин ама с танк) и всички го хвалеха. Преди да изчезне.

По темата - оказа се, че датчиците са обърнати, т.е. бяха наслагани на обратните топлообменници. Разбрах го, докато седейки в неизолирания си апартамент се чудех как да си изгоря компресора, държейки единия въздушен датчик на външна температура. Почна яко да се пъне външното тяло, ама не това, на което трябваше да е датчика. Смених местата на въздушните, след малко ще си направя експеримент и с тръбните. Най-вероятно и те са разменени, тъй като кабелите са ми оцветени - сини и червени:).
naughty - специалист
icog написа:
Ахмаков, благодаря за мнението Ви, беше изключително полезно! Човекът, който го прави живее на 8 мин от нас (пак туба бензин ама с танк) и всички го хвалеха. Преди да изчезне.

По темата - оказа се, че датчиците са обърнати, т.е. бяха наслагани на обратните топлообменници. Разбрах го, докато седейки в неизолирания си апартамент се чудех как да си изгоря компресора, държейки единия въздушен датчик на външна температура. Почна яко да се пъне външното тяло, ама не това, на което трябваше да е датчика. Смених местата на въздушните, след малко ще си направя експеримент и с тръбните. Най-вероятно и те са разменени, тъй като кабелите са ми оцветени - сини и червени:).
аз си мисля,че съвсем умишлено са обърнати..
phoenix - специалист
айде пак....
датчиците са следните:
датчик вода/стайна Температура:
Изображение
Датчик фреон/топлообменник средние с металния корпус:
Изображение
за да мери Т на водата въздушния датчик трябва да е коригиран. Най-добре според мен е да го коригираш с 13-16 килоома съпротивление(опитно за теб с което заработи най-добре) и да го допреш до металната тръба преди помпата и да ги изолираш и двата. Тръбния е този който мери фреона, там имаш два кръга, слагаш ги в горната част до тръбата която вкарва горещия фреон, без никакви корекции. Ако трябва купи си и някаква термопроводима паста и така ги допри. Мисля че всичко ще заспи. Пробвай това което ти казах, без да разваляш каквото и да е.
icog - напреднал
Е така де!
Обърнати - датчиците на външно тяло 1 мереха температури на ТО, който се захранва от външно тяло 2 и обратното. Ако има логика то на мен ми убягва! Просто са сбъркали при монтажа, защото и по цветове не съвпадат - датчиците маркирани при мен със синьо се оказа, че са на ТО маркиран с червено.

Откакто ги сложих на правилните места 2-те машини работят абсолютно синхронно, пеят като чучулиги! Язък, че се стопли времето и едната ще стане излишна:).

Благодаря за помоща и идеите, ако пак захладнее ще меря консумацията, ако не - на есен!

Поздрави
phoenix - специалист
Привет иначе,
аз съм този дето подготвя контролерчето.
Кажи колко стаи топлиш да помисля за вариант като за теб и да видим колко би струвал. На есен ще ги борим пак машините. :-D
Много тъпо да объркат така датчиците и да ти побъркат машините и още по жалко, че чак на края на зимата се вписа тук. Може би щеше по-рано да ги синхронизираш. Карай... време е да вадим бирите.
filmatoplo - майстор
Е -добре че се оправи . :)
Ahmakov - специалист
Черната е на фабричния термистор.
Червената е на корегиран с 14кОм термистор...?
Зеленото - работна област на термистора - получава се от работните точки: от 16С до 30С температура на въздуха, на които съответстват от 16кОм до 9кОм.
За температура на водата от... до..., "корекция" ...кОм, съпротивление от 16кОм до 9кОм.
За сега от мен толкова. И не съм ти крив, че си попаднал на "майстор", че да си го изкарваш на мен. Ако можеш да "четеш" и да "разбереш", какво съм се опитал да ти кажа, не само с този пост добре, ако не много здраве. Картинката е само за пример...

Прикачен файл

tms.JPG
тмс
tms.JPG (17.21 KиБ) Видяна 4777 пъти
icog - напреднал
Ахмаков, никой не си изкарва нищо на теб :-D . Графиката е много полезна, ама що не я извади по-рано ми караш колегите да правят водна баня на термистор, че да ги мерят :wallbash: .

phoenix, много далеко тая Варна бре! Ще станат едни супер дълги бири :drinkers: .
phoenix - специалист
Ето и графиката която имам от Дайкин за въпросните датчици. Описал съм коя е оригиналната и с корекциите какво се получава. Аз ползвам 14-15 kΩ при моята система. Там ще трябва да се коригират и датчиците и на двата климатика с еднакво съпротивление като са допреени до метален елемент преди помпата(лично мое мнение)
Изображение
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: