• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Ситуацията е следната. Стара къща с може би 40г. тротоарни плочки с площ около 25-30м2. С течение на годините плочките хлътнаха, отвориха се фугите, изгуби се наклона за оттичане на водата. В резултат поява на влага в приземния етаж и т.н. Все още се ориентирам във форума и мненията за хидроизолацията, но това е друга тема.
Моля за следните насоки. 1. Мога ли да ползвам старите плочки. От долната страна ми се видяха запазени. Стига разбира се да мога да махна полепналия фугиращия цимент. 2. По-лични наблюдения новите тротоарни плочки не изкарват повече от две зими. Ако се стигне до покупка на нови, към коя марка и производител да се насоча. 3. Каква е технологията за изграждане на основата за полагане? Какви материали да се вземат? Как най-лесно за човек не занимал се с такава дейност, да направя необходимия наклон?. 4. Каква е технологията на редене и фугиране? Трябва ли да се импрегнират с нещо?
Върху така наредените плочки няма да се паркира автомобил. Материалите ще се купуват от Бургас.
Предварително благодаря.
Mega - специалист
Присъединявам се към колегата. И мен ме вълнуват горните въпроси. Най-вече как се познават качествените плочки?
aiako - специалист
И аз следя темата.
ebahti - майстор
Най-добре е да се редят на 5см земновлажна замазка като преди да се сложи плочката и да се причука да се полее малко циментово млекце.Много производители се навъдиха които си спестяват от цимента и ползват некачествен пясък и на 2рата зима плочките се ронят-особенно оцветените щото боята влошава качеството на цимента.Как да се познаят-ба ли мааму :? гледаш плочка-цимент,откъде да знаеш кво ще стане с нея след 2 зими
EDI - майстор
То странното е, че един и същ плочник с цветни плочки, половината се разпадат, другата половина нищо им няма, или един цвят се разпада, а другия нищо му няма.Божа работа.
Mega - специалист
... Това е проблема, на вилата имам няколко на по 30 години и не са мръднали. Няма ли доказани производители? Гледам сега който иска си купува калъпи и започва? Ако е толкова зле положението някой да даде точната рецепта и с какъв тип цимент става здраво и да си правим сами? Калъпите са без пари само кофражното масло е цифра.
crez - майстор
ebahti написа:
Най-добре е да се редят на 5см земновлажна замазка като преди да се сложи плочката и да се причука да се полее малко циментово млекце.Много производители се навъдиха които си спестяват от цимента и ползват некачествен пясък и на 2рата зима плочките се ронят-особенно оцветените щото боята влошава качеството на цимента.Как да се познаят-ба ли мааму :? гледаш плочка-цимент,откъде да знаеш кво ще стане с нея след 2 зими
+1 точно това е начина, но аз залагам на дебелина не помалко от 7-8см, върху стабилна основа, премахнат 10см слой земя, насипано с чакъл(аз слагам и стари счупени керемиди)
PCL82 - майстор
Много зависи каква е почвата. Глинестата почва лятно време изсъхва и се свива. Отварят се пукнатини, които създават страхотни напрежения. Да се устоява на тези напрежения не е лесно-изисква прекалено много материал. Корените на дърветата също са страшни.
По-добре е всичко да е разделено на полета, които да имат известна свобода.

На вилата имах този проблем с плочките-плочките бяха на 40 години, съвсем запазени, но фугите ни наклоните се скапваха за 2 години.

Махнах всичко. Смъкнах нивото с 10см на места. Насип от 10см трошен камък, трамбоване с дизелова тропачка 5 тона удар (да се внимава за водопроводните тръби, канала, дренажа и кабели!!!!!!!). Следваха пясък и 10см армиран бетон Б15 с мрежа ф5 през 20см. Стъпалата също се армират със столчета.

Какви грешки допуснах:
На някои места не предвидих разширителни фуги и бетонът се спука напряко-през 2 метра трябва фуга.
Важно е как ще се завърши и обработи повърхността. Исках да се изпердаши с цимент и да стане гладко като стъкло (като шлайфан бетон). Майсторите ми не владееха тази технология изпуснаха момента (прави се в първите часове след като бетонът стегне, но е още влажен). С мастар изкараха млякото на повърхността, което до известна степен направи водоплътен слой, но на места ерозира.
Други полета ги правиха други майстори, кото ги изперадщиха грапаво-там бетонът е още по-зле.

Такава бетонна основа е добра за лепене на плочки, но извква много материал и много надига.

Покрай къщата се отварят фуги, които ще пълня с дзифт. За икономия и по-добро водоотливане и лесно метене нямам бордюри. Пътеките са на 10см над лехите. Само на няколко места сложих бордюри с 2 арматурни железа под тях, за да не се размества основата им.
ebahti написа:
Най-добре е да се редят на 5см земновлажна замазка като преди да се сложи плочката и да се причука да се полее малко циментово млекце.
Вероятно това е най-добре. При ремонти на обществени места винаги се процедира така. Ако се спра на този начин за изграждане на основата, как се процедира с наклона. Правим замазката с необходимия наклон. Чака се да изсъхне и после какво.
Ако положим примерно 0,5м2 замазка и веднага да лепим плочките. За ставане ще стане, но наклона трудно ще се подържа с този начин на полагане.
Преди 40г. едва ли са слагали замазка под плочките. Няма ли да стане да положа около 3см. ситно натрошен камък. Да създам с наклона с майки (примерно винкели) и го трамбовам добре (макар, че засега нямам подходящ инструмент) и върху него да редя плочките. При този вариант фугирането мисля да го извършва със силен циментов разтвор. Като слагам по-малко между плочките и при притискането една към друга да избие отгоре. Отнема се излишното и така следващата.
Днес ходих в Баумакс да гледам тротоарните плочки. Нито един модел не ми вдъхна доверие. Май саморазрушаването е започнало още преди да се положат.

Ще се радвам на още мнения по темата.
ArturDent - Почти Безобиден
EDI написа:
То странното е, че един и същ плочник с цветни плочки, половината се разпадат, другата половина нищо им няма, или един цвят се разпада, а другия нищо му няма.Божа работа.
Ами зависи и от пясъка на конкретната партида. Ако приемем че другото е направено по технологията - цимент, вода вибриране. А и цимента в различните партиди се различава.
Ето нашия център го направиха с клинкерни плочки/павета. Всички са с един цвят, произведени в една фабрика, ама около 30% се разпадат. И могат да се видят две съседни плочки - едната се разпада а другата не.
  • 1
  • 2

Тема "Тротоарни плочки - избор, основа, технология на поставяне" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: