• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ktt74 - помощник
Подовото ще е само помощно на климатика! В дните когато няма слънце няма да сте стига до самоубийсто от моя страна, а до дебело мезе и червено вино :partyman: :yawinkle:
kuuuuuul - майстор
1. Колектора ти е около 3м2
2. Годишното слънцегреене не ти върши работа,трябва ти зимното слънцегреене
3. Първо трябва да стоплиш бойлерите после подовото,а дори и на котела му трябват часове докато стопли малко пода.
4.Много хора от форума вече сме минали по този път и се опитваме да ти помогнеме но ти явно не искаш акъл.
5.Все пак ти пожелавам успех./А ми ако се подкваси :lol: /
Чаро - Акълия
LazarGanev написа:
Аз бих казал, че слънцето през зимата може да подпомага подгряването на бойлера, но не и на къщата :wink:
Със слънчеви панели -Баш!

А за отопление чрез слънце има къде-къде по-евтини, прости и ефективни начини. Ама трябва някой да чете...
kalin72 - майстор
Чаро написа:

А за отопление чрез слънце има къде-къде по-евтини, прости и ефективни начини. Ама трябва някой да чете...
Като например? Сподели, ако обичаш :)
Тани - модератор
Ами директното слънчево греене например! Повече прозорци по южната фасада!
kalin72 - майстор
Да, това го правя в момента....значи пасивно отопление било :)
Тани - модератор
А ако искаш да складираш повече енергия ти трябват повече колектори и голям буферен съд. Това обаче е приложима само за много добре изолирана къща с малки топлозагуби. Също така ако не смяташ да демонтираш слънчевите панели през лятото , то ще ти е необходим басейн , за да оползотворяваш топлината!
kalin72 - майстор
Самия буфер няма ли да е достатъчен за лятото? Щото 300 литра бойлер и 500 литра буфер за колко време могат да се затоплят до максимална температура? И като има всеки ден потребление на топла вода...не става ли?
Тани - модератор
Не става! Може би след два - три дни ще се стоплят и след това ....
Това което ще ползваш за топла вода ще се компенсира само от един колектор в най- горещите дни!

ПП забравих да спомена , че ще става въпрос за десетина колектора! :!: А и буфер 500л си е само буфер , но трудно ще се ползва за акумулатор! Трябва доста по-голям!
kalin72 - майстор
Ясно...аз мисля за два колектора на Бош, TF 7000 май бяха, те са достатъчни за топлата вода, пък отоплението...котел :)
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16

Тема "Водно подово и ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: