Монтаж, топло и звукоизолации.
L_G - специалист
Здравейте,

Преди година се нанесох в апартамент, на който всички стените са с гипскартон. Сградата е ново строителство но със забележки откъм изпълнение.
Апартамента е двустаен и всяка стая има по две външни стени. През изминалата една година установих, че зимата е доста хладно в апартамента (15-19 градуса) въпреки удължаването на радиаторите и външната изолация. Това, което ми направи впечатление е, че между стените и гипскартона става доста голямо и постоянно течение.
Понеже не ми се мръзне пак следващата зима съм решил да махна гипскартона на всички външни стени и да проверя дали няма някоя дупка по стените. След това искам да сложа каменна вата и пак да затворя стените с гипскартон. И тук идват мойте два въпроса:
1. Разстоянието между стената и гипскартона е 10см и се чудя колко дебела вата да сложа 5-10см. Мисля, че 10 ще е по-добре но не съм сигурен.
2. Предполагам, че това течение не е нормално и искам да ви питам дали това с вата ще помогне да го спре и дали ватата на външните стени ще помогне да се вдигне температурата в стаите.

Нов съм във форума и се извинявам ако темата не е за този подфорум.
panalov - специалист
Като махнеш картона, ако има тухли сложени с дупките на вътре ги запълваш с полиуретанова пяна.
За ватата цитирам Мечо Пух "Колкото повече -толкова повече"
valmet - специалист
Направи както ти е отговорил колегата panalov,но ми се струва че пак ще има течение,което до някъде е в плюс,защото ако стените кондензират влага,тя се обдухва.
Съмнявам се външната изолация да е повече от 5 см,за това сложи повече вата,при следващия ремонт.
Само ватата,колкото и да е дебела,няма да спре течението,но пък ще изолира повече.Ако се усеща все още течение,можеш да напълниш с пяна дупките около разклонителните кутии,контакти и осветителни ключове,но се ограничавай с пяната да не надуе картона.
Когато правите новия картон,направете и пароизолация.Виж линка по-долу:
viewtopic.php?f=2&t=13504
L_G - специалист
Привет...имам още един въпрос насочен към моя ремонт.
Сега съм на етап избиране на вата и във всеки магазин ми разправят различни неща - "вземи каменна вата" или "може да вземеш и стъклено мин. вата".
На едното място ми обясниха, че стъклената вата има същите топлизолационни параметри като каменната, но не изолирала толкова добре шума. Аз не не съм много запознат но мисля, че не е така.

Може ли да ми кажете коя да избера защото разликата в цената е няколко пъти?
Също искам да попитам за килограните на ватата, дали пак важи цитата на мечо пух - "Колкото повече -толкова повече"? Доколкото знам има от 32 до 150кг. (примерно) и ми е интересно дали е нужно при наличие на някаква външна изолация да се взима 150 кг. и то когато ще се слага 2х5см?
Hursa - майстор
Покрай моя ремонт се запознах с ватите. Разбира се съвсем не съм специалист. И камената и стъклено минералната ще ти свършат работа за изолиране на шума, щом нямаш проблем с него, каменната по добре. За топлоизолация стъклената е по добра, по леката по добра топлоизолация. Каменната има по къси нишки и повече се троши и цапа от стъклената, но това си е мое мнение. Стъклената е по опасна при вдишване, но по малко прах се вдига. Но последните важат докато трае ремонта, ден два. Мнението е само лично на лайк :) .
bobyl - специалист
Като демонтираш гипсокартона , провери за незапълнени отвори покрай тръби , обърнати тухли , връзки между стените пода и тавана , за да спреш течението .Не би трябвало при правилен(плътен) монтаж на гипсокартона към стените и тавана , двъздуха да може да циркулира .

При толкова голямо разстояие между гипсокартона и стената , според мен имаш поне две възможности за изпълнение:
Вариант - 1. Преместваш предстенната обшивка , така че да оставиш 5см. , които ги запълваш с каменна вата - 32кг./куб.м. max.

Вариант - 2. Облицоваш стените със стиропор 5см. , при монтирани директни окачвачи (или акустични скоби) и след това останалите 5 см. запълваш с вата - може и стъклена 11-13кг./куб.м. .

При вторият вариант стиропора има по-ниска цена и по-добри топлоизолационни качества от ватата , но няма звукоизолационни качества , за това в комбинация на двата материала , смятам че резултата ще е на ниво . Със стиропора най-вероятно , ще запушиш и отворите(ако има такива) от които става течение .
Hursa написа:
...Стъклената е по опасна при вдишване, ...
И стъклената вата и каменната вата , както и всякакви други твърди частици при вдишване са еднакво "опасни" , както и разредителя за боя при пиене :yawinkle: .
Т.е. при нормална работа няма нищо опасно , освен това всеки продукт за влагане в строителството има декларация за съответствие , в която пише , че отговаря на нормите за влагане в строителството . Това важи за всички известни на българския пазар марки - URSA , Isover , Knauf-insulation , ODE , ROCKWOOL , PAROC , OWENS CORNING , SCHWENK , GEOLAN и др.
L_G написа:
...Също искам да попитам за килограните на ватата, ... Доколкото знам има от 32 до 150кг. (примерно) и ми е интересно дали е нужно при наличие на някаква външна изолация да се взима 150 кг. и то когато ще се слага 2х5см?
По-тежките вати са със специално предназначение , с характеристики за съответното предназначение - за подпокривни пространства - 35-50кг./куб.м. ; за вентилирани фасади -50-70кг./куб.м. ; за външна топлоизолация по фасади - 130-150 кг./куб.м. ; за топлоизолация на плоски покриви - 150кг./куб.м. и нагоре .
Т.е. за преградни стени , предстенни обшивки и окачени тавани ватата е в диапазона от 11-35кг./куб.м.
Да споделя и аз моя проблем в темата за да не отварям нова.Къща ново строителство отвън е измазана с варо-циментова мазилка.Вътре е измазан само единия етаж в който се готвя да се нанасям.На северната и западната стена обаче има много влага, защото външната мазилка се е напукала.Първото което трябва да направя е да намажа с нещо отвън тези стени(питал съм за това в друга тема ,а някой ако има предложения да дава).Знам че е хубаво да сложа външна изолация, но в момента няма средства.От влагата вътрешната мазилка се напука и реших да сложа ГК на конструкция.Много се чудих дали да сложа вата и накрая сложих.След като прочетох темата за пароизолация изглежда съм го направил неправилно, защото не сложих такава."Добрата" новина е че още не съм почнал с таваните и мога да махна картона на стените при необходимост(хич не ми се иска,защото съм слагал 2 слоя картон).Моля да ме посъветвате какво да правя.Има няколко варианта според мен:
1.Нищо не променям
2.Махам ватата
3.Слагам пароизолация(моля кажете каква точно да търся).
Благодаря и се извинявам ако не съм пуснал темата на правилното място
valmet - специалист
Здравей колега!
Моя съвет е да не пипаш за сега нищо.Събери пари и направи външна изолация,това е приоритета.
Дори и да направиш вътре пароизолация,влагата от вън за която говориш няма да я спреш.
Пароизолацията е един прост найлон.Когато стигнеш до там,слагаш ватата,лепиш найлона по конструкцията и картона отгоре.
Благодаря за препоръката valmet.Скоро не се очаква да събера пари и да санирам цялата сграда.Евентуално мога да санирам само единия етаж на който ще живея.Предполагам че не трябва да се прави така но или това или нищо.Притеснява ме как ще стане края на изолацията от горната страна(там където ще свърши ТИ ).

Тема "Вътрешна изолация на външните стени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: