Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Biso - специалист
Благодаря за коментарите и полезната информация!
Сега вече разбрах, какво точно е имал в предвид. От много време се каня да понауча повечко за тази материя, че и аз съм се запалил да си правя термопомпа за новата къща.

Между другото.... оня ден по почина "Направи си сам" монтирах от-до първите си два климатика. :-D Досега винаги съм разчитал за това на специалисти. Нямам намерение да ставам монтажник, но е изключително приятно да научиш нещо ново и да го реализираш на практика. :supz:
Тъй като взех назаем дъска за конусите, вакуум помпа, манометри и маркучи, сега съм твърдо решен да се сдобия със собствени....дори горелка ми се върти из главата. :-D
EDI - майстор
Ти направо ще си готов за монтажи в свободното време, ако вземеш инструментариум, нещо като хоби срещу заплащане. :lol:
Biso - специалист
:mrgreen:
Еее....мога да монтирам на някой роднина или приятел безплатно ако много настоява, :-D но всички знаем, че гаранцията се поема от монтажниците (почти винаги) и тук е тънкият момент в цялата работа. Не, че не намерих и дилърски предложения за машини с много прилична цена......
В същност, при повечко на брой монтажи и наличието на малко желание си струва риска да си поемеш сам "гаранцията"......но това е друга тема. :wink:
Само от 2-3 месеца се интересувам повечко от практическата страна около хладилната техника, но се съмнявам да ми стане призвание, интересите ми в хобито са другаде. :lol:

А тръборез и сменяеми боркорони с удължено и удебелено рамо и SDS захват си взех, че не изискват голямо мислене, но при другия инструментариум се налага малко рисърч и информираност.....

Иначе, гледах 2-3 модела малки вакуум помпи в диапазона 100-150лв, но то само един маркуч за 410А е към 70-80лв.

По едно време даже си мислих да си спретна такава от компресор на стар хладилник, че ми се намират 2-3 стари, но работещи МРАЗ-а, пък ми е жал да ги изхвърлям а само ръждясват. Май ще ги превърна в учебна платформа.... :lol:

Изобщо, в духа на Форума, скоро може да има и тема "Как да си направим вакуум помпа от компресор на стар хладилник" :!:
Но за това трябва да си купя и малка горелка а играчките с малките газови балони-патрони май не вършат работа.....
Pavel - напреднал
Не прави от компресори вакуум помпа. Вакуумирането е важен процес в хладилната техника. Не случайно съвременните вакуумпампи са двустъпални.
Biso - специалист
Преди време в един автосервиз бях мернал такава самоделка и момчето спомена, че я ползвал при автоклиматиците, вероятно и за хладилниците няма да е проблем.....но не знам дали би осъществила необходимият вакуум при по-новите машини.

Ще ми препоръчате ли някоя в споменатият по-горе ценови диапазон, като държа да не е "еднодневка"? :lol:
splitservice - специалист
Ако ще ти стои само в къщи, или китайска или въобще не давай пари. Ако искаш качествено - http://www.rothenberger.bg//?page_id=9&record_id=202 , но цената мисля че беше към 450лв. преди 2г. , но е с вграден прецизен манометър и магнитен вентил.
a_stoev - майстор
прецизен манометър и магнитен вентил.
Това са полезни екстри. Със обикновени манометри не можеш да мериш вакума, а магнит вентила те спасява като се спъне някой в кабела и изключи разклонителя.
Да питам по темата:
Появи ли се някой да изкупува бракуван фреон? Сега с сдобих с 13 кг бракуван 410 /изпуснало е над 50%/ и ми е съвестно да го изпускам в атмосферата. Общо взето е работоспособен, май :-D. Все пак ме е грижа в каква среда живея, а нямам на разположение безкраен брой бутилки. Не държа да получа пари за него, просто ме интересува да се преработи. Търговците не се интересуват от това, най-малкото при зареждане, наличното в оборотните бутилки заминава във атмосферата.
Тани - модератор
bulhomes2 написа:
Надявам се да е необходимо само да разкача тръбите и каквото мога да събера от фреона с буркан или нещо подобно.
Колега , това е за бисерите! Фреона е газ и ще ти е малко трудно да го събереш в буркан :wink: Виж при каква температура кипи!
Biso - специалист
splitservice написа:
Ако ще ти стои само в къщи, или китайска или въобще не давай пари. Ако искаш качествено - http://www.rothenberger.bg//?page_id=9&record_id=202 , но цената мисля че беше към 450лв. преди 2г. , но е с вграден прецизен манометър и магнитен вентил.
Определено си заслужава, но едва ли ще си струва, чисто икономически, след като смятам да я ползвам само за моите си климатици.....
Ето сега и от прочетеното тук в сайта се запалих да си правя по-нататък и термопомпа за подовото отопление и БГВ.

Иначе, регистрирах се на сайта посочен по-горе и от файла открих ето тези помпи.

Чудя се дали да вземам тази двустепенната от 212лв или и едностепенна ще ми свърши работа. :?

М.Д. от същата фирма си закупих и една 9-ка на R407 и тези дни ще си я монтирам, пак сам, в духа на Форума. :-D Марката е супер неизвестна, но от познат научих, че се държали много добре, още повече, че ще се ползва много рядко и само на охлаждане.
Трябва да трупам опит......другите ми климатици са на R22 и R410А а с R407 нямам. :wink:

Видях, че същите имат и 9-ки и 12-ки с DC hybrid инвертори и компресори на Toshiba с R410А, за много прилични пари (600/850лв)...... чудя се дали да не взема и един такъв по-нататък за термопомпата.

Прикачен файл

vp.JPG
vp.JPG (54.88 KиБ) Видяна 13525 пъти

Тема "Фреон R410А и R407" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: