• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
Тани написа:
Ти имаш ли някаква цел? Какво искаш да постигнеш? Какво точно ще захранваш? Ако имаш някаква цел , може да ти помогнем да я постигнеш , но иначе само си чешем езиците!
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Пускам тази тема защото бих желал да да знам дали има интерес към производство на електроенергия от слънцето, но не чрез фотоволтаици, а с прегряване на вода и съответно парна турбина (както е в ТЕЦ-овете). Това не е нищо ново. Правено е, работи. Просто се чудя дали ще открием простичък начин за изработването му в домашни условия?
Другите соларни системи произвеждат или топла вода или електричество и то с огромна инвестиция, само 6 месеца в годината. Тази система която предлагам да обсъдим, произвежда и двете! (макар само 6 месеца в годината)
Целта е ясна, човека си я казва още в първия пост - с подръчни почти средства да се добие електричество, а топлината ще е допълнителна екстра. Количеството електроенергия в случая също не е от особено голямо значение, и все пак колегата казва, че между 100 и 500 W е му е целта. Мисля, че е постижимо.
edemy2001 - специалист
За dj_marti79 струва ми се, че за самоделка този тип отражател http://www.youtube.com/watch?v=pLQ4EtWV ... re=related е по изгоден. Не изисква прецизно насочване срещу слънцето, ако го насочваш - това ще е така да се каже "екстра". Вярно, че ще дава по-малко топлина от чинията, но се избягват сложни механики за насочване. Започвам и аз да се навивам да поработя по такъв проект. :-D
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
:yes:
Следващата седмица ще започна да правя парния двигател... С един цилиндър и двойно действие. :supz:
edemy2001 - специалист
Iliev Labs написа:
http://www.youtube.com/watch?v=LNJx4eC5 ... re=related
:)
Точно такова имам в предвид, но с малко по-голям цилиндър, че това в клипа едва му стига сулука колкото да не спре... Е, и по-голям източник на пара, но не с френелова леща или параболична чиния, че искат насочване към слънцето. А, да и с кондензатор на парата, за да се връща същата вода обратно в изпарителя, за да не се отлага котлен камък в него.
torbalan - Дървен философ
edemy2001 написа:
... А, да и с кондензатор на парата, за да се връща същата вода обратно в изпарителя, за да не се отлага котлен камък в него.
това може да го обявим за лаф на деня :)

аз не случайно още в началото на темата отворих приказка за водохимията на парната централа :)

при температура над 60*С (може да бъркам с някой градус) започва отделяне на котлен камък... дори след като водата е хим. обезсолена...
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
edemy2001 написа:
... А, да и с кондензатор на парата, за да се връща същата вода обратно в изпарителя, за да не се отлага котлен камък в него.
това може да го обявим за лаф на деня :)

аз не случайно още в началото на темата отворих приказка за водохимията на парната централа :)

при температура над 60*С (може да бъркам с някой градус) започва отделяне на котлен камък... дори след като водата е хим. обезсолена...
Съгласен! :) Но като се завърти цикъла на водата в един момент ще спре да се отделя... Нали точно парните електроцентрали затова ги правят с кондензатор на парата. А, да не би да твърдиш, че водата е източник на котления камък!? Аз щото си мисля, че е от солите в нея. Сложи дестилирана, а не хим. обезсолена вода и да видим ще има ли какво да се отложи. Една такава домашна инсталация ще събира вероятно под 20 л. вода и не е проблем да бъде дестилирана.
Последна промяна от edemy2001 на съб мар 26, 2011 10:40 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Изображение

Ще се радвам да ни държиш в течение!
Струва ми се обаче , че и отражателя с тръбата иска насочване към слънцето иначе няма да работи коректно!
torbalan - Дървен философ
edemy2001, ключовата дума е загуби

за колко време ще ти стигнат 20 литра дестилирана вода?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Тема "Слънчева домашна електроцентрала с парогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: