• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Момчета (и момичета),имам проблем.От Бургас съм живея в панелен блок строен преди 40 (а може би и повече) години.През 2007 имаше сериозен пожар и от тогава почнаха проблемите с покрива.Вероятно от горещината плочата силно се е напукала и при валеж от дъжд или сняг пробива и стига до апартаментите,като моят и на съседа ми са в най - лошо състояние.През 2008 направихме ремонт на нашият покрив върху апартамента,но водата продължи да избива в тавана и стените.Помислихме,че ремонтът не го бива и 2010 направихме нов като резултатът е същият.На едно място което се води обща част,защото се намира над междуетажната площадка имаше струпани много боклуци и мен ми хрумна да не би да е от там (това е приблизително на 10 - 15 метра от точката където най - силно избива влага).Мястото беше почистено и докато метох видях едно малко коренче което излизаше от смолата и реших да го дръпна.Оказа се,че това е началото на корен дебел колкото нормален пръст на ръцете Ви - вероятно под смолата на целият покрив има такива,а да не ви споменавам,че смолата която служи за покритие се къса като тоалетна хартия.Както и да е локализирах проблема,използвах малко хидроизолационни материали върху площ от 2 - 3 квадрата и воала - проблема спря,но за 2 месеца.Падна сняг и нали знаете,че водата си пробива път винаги и тръгна през други места.Това което направих е бетон - не е мръднало.Но тъй като мястото се намира между моят апартамент и помещението на мотора на асансьора,проблемната площ е 28 кв.м.

Искам вашите съвети какво да направя и как.Дали трябва да оправя и общите части на блока с хидроизолация за да спре моят проблем,мога ли по някакъв начин да изолирам моят покрив от останалите или нещо друго.Благодаря Ви предварително.
mladkal - майстор
Покрива като такъв е обща част от Вашата жилищна сграда. Като такава ОБЩА част тя е солидарно отговорна отвсички собственици в сградата. Обща част като стълбище, асансьор, избени почмещения, обратна канализация, входна врата ...Стопанисването на всички тях са цитирани и заложени в Закона За Етажната Собственотост Колега, потърсете юредичските отговори на проблема си, а след това пръвопричината и чак тогава материалния способ...

Желая късмет и успехи!!!
bat_al_a - специалист
Колега, както съм казвал и в други мои отговори, не можеш да направиш хидроизолация(ХИ) частична тук таме и да си мислиш че всичко с покрива е ОК, ХИ се прави или изцяло на целия покрив или по-добре изчакай да се посъбере някой лев и тогава, защото ще си направиш ХИ над апартамента, над комшииските обаче ще е старата, ще влезе водичка над комшията, по фугата по фугата и ще я докара над теб(твоя апартамент) под новата ти ХИ, водата е нещо уникално по природа, винаги търси и намира най-слабото място. Като разбира се не искам да звучи като направи целия покрив за да ти е мирна главата, но в повече случай се случва именно това, който е на последния етаж и му е най-наложително си прави ХИ, а комшиите все нямат в момента възможности за такива скъпи ремонти.
Момчета всички тези неща които пишете са ми ясни,все пак проблема не е от вчера.Закони в моят блок няма и не действат,всеки загражда кой каквото може,така,че е безнадеждно да им искам пари.Целият покрив - 700 квадрата около 12 000 лева малко множко не Ви ли се вижда?За момента това е мястото откъдето избива вода към моят апартамент и въпроса ми към Вас е какъв съвет ще ми дадете - какви материали да използвам,какво да го правя,да копая канал,мога ли по някакъв начин да изолирам моят апартамент от останалите.
schuldiner - майстор
Панелен блок, вероятно с вътрешно оттичане. Това означава водосборни полета от по стотина квадрата - в никакъв случай не става дума за 700. Най-много да трябва да се обработят и части от съседните. Стандартно средните апартаменти са под билото и нямат много течове, затова пък крайните обират всички води, включително от неизправна отводнителна тръба...
Естествено, ако сте със студен покрив (двойна плоча) водата от едно поле може да тече в подпокривното, а оттам по плочата в друг участък. С фугите е същото. Комини, отдушници, стари трасета на антени... че и корени... докато не се види на място, трудно може да се изброят всички причини за теч.
Съвсем отделно е теч само при сняг или при дъжд със силен вятър от определена посока - тогава става навяване през отдушниците в подпокривното или над козирките на терасите и покривната изолация няма отношение...
schuldiner написа:
Панелен блок, вероятно с вътрешно оттичане. Това означава водосборни полета от по стотина квадрата - в никакъв случай не става дума за 700. Най-много да трябва да се обработят и части от съседните. Стандартно средните апартаменти са под билото и нямат много течове, затова пък крайните обират всички води, включително от неизправна отводнителна тръба...
Естествено, ако сте със студен покрив (двойна плоча) водата от едно поле може да тече в подпокривното, а оттам по плочата в друг участък. С фугите е същото. Комини, отдушници, стари трасета на антени... че и корени... докато не се види на място, трудно може да се изброят всички причини за теч.
Съвсем отделно е теч само при сняг или при дъжд със силен вятър от определена посока - тогава става навяване през отдушниците в подпокривното или над козирките на терасите и покривната изолация няма отношение...
Става дума за бивши общежития на СМК,като на етаж има 11 апартамента - няма средни.По принцип покрива е направен с наклони към воронките - 6 на брой.Лошото е,че с времето тези наклони поради една или друга причина са почнали да изчезват и да се променят.На това място вероятно от натиска на боклуците които бяха там е леко потънало и се явява с по - ниско ниво и става като басейн.Не отива в никаква посока и си пробива път през смолата,оттам през замазката и всички други неща отдолу и в плочата,по пукнатините и в таваните и стените на апартаментите.Интересното е,че водата пробива през мястото,минава едни 13 - 15 метра и избива.
bat_al_a - специалист
Бях чел някъде из форума за колега, който решавал такав вид проблеми за ХИ над определен апартамент, като нарязвал над(около)апартамента дори "хващал" част и от на съседите фуги(канали) , като по този начин прекъсвал евентуални течове от комшииските тавани към твоя по фугите, обработвал след това плочата на апартамента и фугите с някакъв вид течна ХИ и така решавал проблема над точно определено жилище, доколко това би свършило работа не зная и ми звучи малко налудничаво :?
В крайна сметка защо не положиш над твоя участък и малко от съседните апартаменти течна безшевна ХИ и дано има положителен ефект:)

Даже намерих поста на колегата и го прилагам:

Има и начин да се изолира само един апартамент и един от начините е да се очертае апартамента след това се измерва поне метър навън и се изрязва канал с ширина 20-25 см по цялата дългина на помещението .канала се залива с течна гума и като на фугите се слага мрежа и след това се монтира изолацията каквато и да е ,по този начин се изолира идваща вода към апартамента.
Пробвал съм го и върши работа.
schuldiner - майстор
Явно е нестандартна панелката, повече прилича на обществена сграда, а не на жилищен блок... Но принципът е същият - ако има двойна плоча, може пробивът да е на едно място, а течът в апартамента съвсем на друго. Но чак пък 13-15 метра... не съм виждал и не бих предположил. Ако пък е единична плочата (то на общежитие може и такава да е), съвсем не мога да си го представя как минава толкова път без да си намери пролука.

Първия път не обърнах внимание като спомена за напукването от пожар - прецених, че едва ли това е причината, особено след като сте правили ремонт. Но пък сега, като казваш за провисване от натрупани боклуци... покривът да не е със спироли? Това са дълги и тесни (около метър) панелни плоскости и обикновено отдолу на покрива си личи къде са снаждани. Тяхната носимост е много по-малка от тази на плоча (някакви 200-300 кг/м2 освен замазките ми се въртят из главата) и е възможно да са поддали, дали от товара, дали от пожара... Работата замириса на мнение от конструктор, щото хидроизолациите и те трупат килца. За да запълниш хлътналото пък още повече. Не се знае дали ще понесат тази тежест, да не стане беля...
Абе кво да ти кажа, конструктор не може да ти каже каква изолация да направиш и как, аз пък не мога да преценя състоянието на покривната плоча... А и без това докато не се види и пипне не може нищо да се предписва. Старото правило беше, че всяка нова хидроизолация се прави след пълното демонтиране на предишната. Ясно, че почти никой не го спазва. Ясно, че никой не брои нито килограмите (за 40 години може да има и 7-8 пласта, а съм преброявал 17!), нито пък обследва конструкцията (която при наличие на течове е възможно да бъде сериозно увредена).
Значи две неща:
1. Конструктор.
2. Покривен специалист, по общите предписания на конструктора.
Третото е като чуеш цената да не се откажеш.
Четвъртото - да кърпиш докато стане поносимо положението. Ама това най не се получава...

ПП Да, възможно е да се презастъпи в съседното поле изолацията и да се реши проблемът. Затова първия път споменах за водосборно поле от стотина квадрата плюс части от съседните. Но това не е правило! Трябва задължително да се установи пътят на водата и да се прецени дали това презастъпване ще е достатъчно.
Вчера дойде един представител на бургаската фирма представител на Изомакс.Предложи ми вариант изцяло с течна хидроизолация на 4 пласта с което ми гарантира 10 години гаранция.Интересува ме вашето мнение,тъй като различни хора ми казват различни неща - едните казват,че продуктите им не стават за нищо,други казват,че това е единственият вариант ....

Благодаря предварително!
svetliopi44 - Чирак...
Правил съм няколко течни изолации и да ти кажа мисля че са много по добри от лепените.
Ако се спазва технологията си надживяват гаранцията.
Имам правен покрив и вече 5г. никакви проблеми и никакви следи от износване на материала...
Препоръчвам ти го горещо...
  • 1
  • 2

Тема "Общ покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: