Много интересна и все по-често дискутирана тема.
cybersas - специалист
Spokoiniq написа:
Грундираш, пълниш корема на око с цимент/пясък и теглиш един мастар грубо.След няколко дни като изсивее наливаш саморазливка, на Ceresit гледах се е появила саморазливката, само Thomsit не купувай, не съм доволен много.
Защо ми е тогава саморазливката?! Ако ще е на гребен - може и по-дебеличко да мажа - да обере луфтовете - тя ще оскъпи цялата работа, а и да лепя отгоре фибран... малко дивашко ми изглежда?!

Мерси за съветите - поне някои ще са от полза.
marnik - специалист
В събота зарявнявах едни 40 м2 като общата денивелация беше 10-11 см. виж снимки тук. планът е да положа 3 см XPS за под (без лепене), после гипсфазер и ламинат. ако нямаш възможност (или желание) да сложиш циментова замазка, може и перлит да насипеш (~90лв/кубик), но те съветвам да изравниш нивото преди изолацията, за да се разпредели теглото и да не поддаде. ти сега няма да слагаш гардероби ама помисли за в бъдеще и си подготви пода, за да не се съобразяваш с това като решиш да променяш предназначението на стаята... все пак децата ще пораснат :)
marnik - специалист
cybersas написа:
Spokoiniq написа:
Грундираш, пълниш корема на око с цимент/пясък и теглиш един мастар грубо.След няколко дни като изсивее наливаш саморазливка, на Ceresit гледах се е появила саморазливката, само Thomsit не купувай, не съм доволен много.
Защо ми е тогава саморазливката?! Ако ще е на гребен - може и по-дебеличко да мажа - да обере луфтовете - тя ще оскъпи цялата работа, а и да лепя отгоре фибран... малко дивашко ми изглежда?!

Мерси за съветите - поне някои ще са от полза.
саморазливката можеш да я спестиш според мен ако изравниш добре 'пълнителя' (замазка или перлит)...
Spokoiniq - майстор
идеята ми е да те улесня, иначе замазка с майки ако можеш да правиш после си само на гребен
cybersas - специалист
Да обобщим:

Изравнявам криво-лево дупките с перлит (че е по-лек) и цимент, лепя на по-дебел гребен фибрана и го нивелирам до желаното ниво, слагам подложка за ламината, слагам самия ламинат напречно на фугите на фибрана?

Така ще стане, а?
Spokoiniq - майстор
Правилно, но потърси за съотношенията на перлита в замазката, а и с него май съхнеше по-бавно.Другото е така.И грундирай!
cybersas - специалист
Spokoiniq написа:
Правилно, но потърси за съотношенията на перлита в замазката, а и с него май съхнеше по-бавно.Другото е така.И грундирай!
На други места в къщата съм правил перлита - един чувал перлит - 25 кг цимент и не е мърдало. Бавно - верно е, ама аз не бързам. За 5-6 дни може да се ходи, след 10 - вече е яко. Влагата отива надолу - втори етаж е, так че няма какво да чакам.
daley - специалист
cybersas написа:
Влагата отива надолу - втори етаж е, так че няма какво да чакам.
А влагата в каква посока се изпарява? #-o
Chefo77 - майстор
Честно да кажа, аз не се сещам да съм чувал влага да отива надолу. Я нагоре, я в стени ...
cybersas - специалист
daley написа:
cybersas написа:
Влагата отива надолу - втори етаж е, так че няма какво да чакам.
А влагата в каква посока се изпарява? #-o
Отгоре е фибран - отдолу плоча. Фибрана по-скоро ще кондензира, отколкото да поеме влага.

Ако някой има мансардна тераса, много добре знае къде отива влагата - тавана ти става - ой ой.

Все едно - спора е безспорен. Няма как влагата да прескочи фибрана - за стените - може, но мн малко количество.

За да избегна прекаленото завлажняване, ще оставя последните плоскости фибран незалепени (откъм терасата) и когато другото изсъхне - ще лепна тях. През тази дупка, дано се разсее максимално влагата. Топло е тези дни, все пак.

Тема "Фибран и ламинат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: