• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
inspo - майстор
valmet, ако вплетеш края на влакното в самото влакно то при дърпането на куката оплетката ще стяга още повече и ще е здрава.
Върху оплетката навиваш здрав конец както се навива върху кукичките и после го лакираш за да не се размества.
Това е само идея. За сом не съм ходил никога.

Илияне, за зъбите на лефера е ясно. Гони кордата къса я и бяга. Явно при вас има доста по големи екземпляри отколкото тук.
Навремето вървеше една история за водолази които влезли в Цоневския язовир да търсят изчезнал човек край стената му.
Като видели какви сомове имало долу - повече не поискали да влизат. Дали е вярно не знам.
Krelion - специалист
inspo написа:
Навремето вървеше една история за водолази които влезли в Цоневския язовир да търсят изчезнал човек край стената му.
Като видели какви сомове имало долу - повече не поискали да влизат. Дали е вярно не знам.
Тази история съм я чувал за много язовири :-D Легенди и митове.
valmet - специалист
valat111 написа:
valmet, стоманените поводи са за щука, сома не къса влакното /поне тия, които съм ловил по Дунава/ . По вашия край може да са по-зъбати :finga:
Не зная колко са по-зъбати и по-космати :lol: ,но трябваше да видиш 36кг животно след 30 мин борба,как е протрило и скъсало влакно PowerPro 80lb внесено от Щатите.Е,след два дни бе уловен,но това е друга тема на разговор.
crez написа:
Аз си ги правя от 1-вата струна за китара. Навиваш добре в краищата с клешите и после запояваш с калай.
От струна става много добре,но къде ти сега тепърва да търся първа струна от китара,а и имам достатъчно такова жило от снимките.
inspo написа:
valmet, ако вплетеш края на влакното в самото влакно то при дърпането на куката оплетката ще стяга още повече и ще е здрава.

Доста кораво(серт е) е за вплитане,знам че така ще стане много здраво,като металните сапани за повдигане с кран.
Тези приказки с водолазите съм ги слушал за почти всеки по-голям язовир в страната.

Значи осуках краищата на повода,запоих ги,и с брат ми такова дърпане му ударихме,но повода не поддаде,само вирбела се деформира,което не е никакъв проблем.Мисля,че варианта само със запояване ще свърши работа.
Ще се постарая тази вечер да покажа готово изделие!
kiss9402 - специалист
Айде и аз чакам с нетърпение че вдруги ден съм за ЩУКА :finga: !

Поздрави !
valmet - специалист
Та горе-долу за половин час сглобих това:

Изображение

Изображение

Изображение

Ето какво се случи с вирбела,който "напънахме" с брат ми,в дясно е деформирания,в ляво новия:

Изображение

Все още приемам съвети и мнения за направата на повод!
  • 1
  • 2

Тема "Риболовен повод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: