• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristaka299 - специалист
Напрежението обаче остава едно и също нали ?
pansim - майстор
Остава едно и също, ако е достигнат прага на отпушване на ценера, т.е. акумолатора е зареден.
hristaka299 - специалист
А какво става като ценера се отпуши по точно. :-D :-D Хич не вдявам. :-D И според схемата трябва да стабилизира 13.5 волта при подадено по високо може би.И по моя логика щом се зареди акумулатора тока пада значително и ценера се запушва. :-D Май оплесках разсъжденията за пореден път...
hristaka299 - специалист
Искам само да ми отговорите на един въпрос колеги и ще се оправя сам нататък.
При подавно напрежение от 15 волта и консуматор на 15В (АБ),как да си сметна резистора да ограничи тока до 1/10 от капацитета на батерията?Защото принципно ако искам да сваля тока пада и напрежението и това много ме обърква. :sad:
zimel - специалист
Съпротивлението R1 е най-добре да си го направиш, чрез опити.

Взимаш някакъв съпротивителен проводник с диаметър 1-2 мм. и навиваш 5-6 витки на някаква тръба пр. фи 20-30 мм.

След това издърпваш тръбата от намотката така, че тя да стане "въздушна" за по-добро охлаждане, понеже е нормално тя да грее.

Краищата на жичния резистор ги вкарваш в лустер клема (порцеланова), а намотките ги разделяш с ръчичка (внимателно) така, че да не се допират една в друга.

Принципа е такъв :

Колкото повече съпротивителен проводник е навит, толкова повече тока намалява.

Затова , ако тока е малък, скъсяваш с по една намотка жичния резистор, докато си намериш желаната стойност .

Успех в творчеството.
hristaka299 - специалист
Нямам никакви въпроси относно това еи сега даже го мятам.А с обикновен резистор не става ли закупен от магазина с нужното съпротивление или това е отговора на въпроса ми (с навивките)?
hristaka299 - специалист
искам да дам един прост пример дали правилно смятам и вие да кажете.Захранващо напрежение от 15 волта и консуматор от 15 волта както бях написал батерията,за да огранича тока и да не дарпа макс.ток от зарядното 7А да кажем а да дърпа 5А?Как се изчислява резистора и има ли спад на напрежение?Защото немога въобще да си обясня това ограничаване на тока точно как става..
cvetanmu - специалист
:) http://cxema.my1.ru/index/osnovnoj_prin ... a_oma/0-76 .
Закон на Ом, имаш известни - напрежение "U" и ток "I", търсиш съпротивление "R" - формулата я има в таблицата само трябва да смяташ.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Зарядно устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: