• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristaka299 - специалист
Закона ми е ясен.Ето и какво ми трябва от 15В зарядно на 15 батерия да заредя тока и тряа да е 5А а зарядното дава 7 освен с някав консуматор с резистор според мойте сметки I=15/5=3 ома 15*5=75W резистор :-D .Аз ще ползвам крушка но така ли трябва да се сметне?
cvetanmu - специалист
Става и с крушка,иначе сметките са добре :) .
sstefanov - майстор
Сметките не са верни!
За да протече ток трябва да има верига и напрежение, в случая разлика в двете напрежения.
Напрежението върху ограничаващия резистор е точно разликата между напреженията на зарядното и на акумулатора.
Ако и зарядното, и батерията са точно по 15 волта, ток между тях няма да тече, напрежението върху резистора ще е 0.

Крушките са добри ограничители, защото са нелинейни. Когато са студени, съпротивлението им е малко, а когато токът през тях се увеличи, се загряват, при което съпротивлението им се увеличава и токът през тях намалява. Така действат като стабилизатор на ток.
hristaka299 - специалист
Колега много добре ми оправи кашата в главата :-D .А относно крушката,когато акумулатора е много разреден ще дърпа целият ток който крушката му разрешава след определено време ще му падне коснумацията тоест, тои се зарежда и след време крушката ще светне като хората и консумацията на акумулатора ще е нищожна.Той е зареден :) .Правилно ли разсъждавам ?
sstefanov - майстор
Точно обратното:
В началото когато акумулатора е разреден ще има голяма разлика на напрежението на зарядното и акумулатора и през крушката ще се опита да тече голям ток. Той обаче ще я нагрее, тя ще светне и ще си увеличи съпротивлението, което ще доведе до намаляване на тока (спомни си закона на Ом). Обратно, ако напрежението върху крушката намалее, ще намалее и тока. Крушката ще свети по-слабо, съпротивлението ѝ ще е по-малко и няма да ограничава тока толкова много, което ще доведе до увеличаването му. Така токът ще се стабилизира на някаква стойност.
С 2 думи, в началото крушката ще свети, а в края - не.
hristaka299 - специалист
Разбрах те.Благодаря. :) А с 1 изречение да те попитам мога да огранича с резистор тока само ако има разлика в напреженията например от 15 да го сваля на 12 за резистора остават 3 волта и вече необходимия ток нали? :?
hristaka299 - специалист
И 1 последен въпрос искам да си сложа потенциометър на една нажежаема крушка по мой изчисления на една 100вата крушка при 220 волта има консумация 0.4А.Потенциометъра трябва да е по-корав по мощност а за да огранича светенето до 10 вата ми трябва потенциометър с минимум 5.5 и 6 килоома съпротивление.До колкото знам потенциометъра започва от 0 ома съпротивление и стига до максималното му.Мощноста му в начално състояние ще е колкото на лампата и трябва да е доста корав след това при увеличаване ще падне.Ако всичко е точно по мойте изчисления ми кажи къде да го търся тоя потенциометър. :)
sstefanov - майстор
Има си регулатори за осветление за тази работа. С потенциометър е скъпо, обемисто и неефективно.
hristaka299 - специалист
За димер ли става въпрос?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Зарядно устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: