Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
empaher - напреднал
Колеги искам да питам заслужава ли си да купувам и да се занимавам с метални майки и лесни и бързо ли се нивелират...имам да правя една баня работа за 2 дена ако е с майки а с тези металните ако става за 1 ден казвайте цената и как да ги нивелирам...в смисъл с гипс да ги хващам или с нещо друго..става въпрос за варозиментора мазилка в баня...ако някой е слагал и в същото време снимал да покаже....и кой са по хубави ако има няколко различни модела и къде в софия да ги търся?
masterval - майстор
Дано прочетеш това преди да го изтрият.
На въпросите ти отговарям така: да, да, 2 лева, както можеш, да, не съм снимал, мога да снимам магазина. Колко години беше чиракувал?
Бат Иво - специалист
Щом си опрял на железни майки ще ти река аз как ги правя!Аз си намирам 12мм. или 16 мм. пръчки къдраво желязо за арматура /право/. Режа си 4 броя по 2метра да речем.Нахвъргвам вертикално по стената разтвор с дължината на майката .Взимам майката/ желязото/ и го залепвам на разтвора. С дълъг нивел 1м. поставен върху майката причуквам до постигане на нивелация.Разтвора излязъл над майката при причукаването се изрязва внимателно с мистрия.Ако стената ти е много широка и се налага повече от две майки то тогава правиш първо крайните две опъваш конци от едната до другата и по конците поставяш /причукваш/ останалите майки.При добре направена смес /хоросан/ след 50мин. можеш вече да дърпаш по така направените майки.След измазването майките се изваждат запълва се с хоросан и се запердашва. :prost: А сега викни по едно пиене!
schuldiner - майстор
Бат Иво написа:
Щом си опрял на железни майки ще ти река аз как ги правя!Аз си намирам 12мм. или 16 мм. пръчки къдраво желязо за арматура /право/. Режа си 4 броя по 2метра да речем.Нахвъргвам вертикално по стената разтвор с дължината на майката .Взимам майката/ желязото/ и го залепвам на разтвора. С дълъг нивел 1м. поставен върху майката причуквам до постигане на нивелация.Разтвора излязъл над майката при причукаването се изрязва внимателно с мистрия.Ако стената ти е много широка и се налага повече от две майки то тогава правиш първо крайните две опъваш конци от едната до другата и по конците поставяш /причукваш/ останалите майки.При добре направена смес /хоросан/ след 50мин. можеш вече да дърпаш по така направените майки.След измазването майките се изваждат запълва се с хоросан и се запердашва. :prost: А сега викни по едно пиене!
Ще ти викна една боза. Не знам кой те е учил на мазилки, ама да не си чувал за строителен гипс... Кви 50 минути??? И какво е това "къдраво желязо", има си квадратен профил. Единственото вярно е, че първо се вземат ъгловите майки (на трийсетина санта от ъгъла) и ако има нужда се пускат междинни по конец.
Абе като ти видях и мнението за настилките... Не ме е страх да кажа, че нищо не разбираш. Започвам да вдявам защо истинските специалисти (какъвто аз не съм) не вземат участие в подобни теми. Ами писнало им е от всезнайковци! Аз се извинявам на професионалистите за не дотам коректните си отговори, но пък откровено грешните не мога да преглътна. Поддържам мнението на masterval - така трябва да се отговаря.

Модераторите да кажат пак нещо за добрия тон.
IJAN - специалист
Бат Иво сигорно е имал на предвид след 50мин да се изпердаши мазилката.Само не разбрах Бат Иво за какво ти е къдравото арматурно желязо-по него трудно ще се движи мастара.В зависимост от дебелината съм виждал да ползват УД профили,винкели,поцинковани тръби,правоъгълни профили-каквото ти душа иска.
Бат Иво - специалист
Опс!Почват музаверведжиите и зевзеците.Сигурно незнаят как се държи мистрия завалиите ама лаят!Обяснявам!Къдраво желязо щото по обектите може да намери без пари!!!!!!!!12мм. за да измаже тънко 1,5-2см.ЗИДАЛИЯТ ПРАВО МАЙСТОР МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ИЗМАЖЕ И 1см. МАЗИЛКА.50мин. беше ориентировъчно за човек като него за да не си бутне майките аз лично ще мажа веднага.А и в БГ. мажете с варов разтвор който стяга по бавно.Навсякъде по света се маже с пясъкоциментов разтвор без вар!Като сложи тръба или винкел глу....ци такива колко дебело ще маже ама нищо чудно такива зевзеци като вас ако са зидали преди това!
Последна промяна от Бат Иво на пет апр 01, 2011 1:10 pm, променено общо 1 път.
Бат Иво - специалист
schuldiner написа:
Бат Иво написа:
Ще ти викна една боза. Не знам кой те е учил на мазилки, ама да не си чувал за строителен гипс... Кви 50 минути??? И какво е това "къдраво желязо", има си квадратен профил. Единственото вярно е, че първо се вземат ъгловите майки (на трийсетина санта от ъгъла) и ако има нужда се пускат междинни по конец.
Абе като ти видях и мнението за настилките... Не ме е страх да кажа, че нищо не разбираш. Започвам да вдявам защо истинските специалисти (какъвто аз не съм) не вземат участие в подобни теми. Ами писнало им е от всезнайковци! Аз се извинявам на професионалистите за не дотам коректните си отговори, но пък откровено грешните не мога да преглътна. Поддържам мнението на masterval - така трябва да се отговаря.

Модераторите да кажат пак нещо за добрия тон.
Ето цитат за такива като ваше величество-*Оня ден, като минувам през Градската градина, гледам, набрал се свет в един куп, а бандата на войниците засвирила, па свири-свири, та перчинът да ти се разиграе. Приближим се, па гледам как свирят. Има едни, коджамити зор виждат, еле ония с големите бурии... Мани, брате, то да си издухаш и джигера. На тупанджиите по им е лесна работата, ама пък тупанете са големи, та и това не е малка беля, да мъкнеш толков тупан. Един с тупан, друг със свирка, трет с тремпе, всеки по нещо на зор турнат. Ама, гледам, един стои пред них, па хванал една клечка, на, такава така, нема ни колко две педи, па ни духа, ни у тупан бие, а само си върти така на ветър клечката, божем и он нещо върши. Гледам го, гледам, па си мислим: "Ех, весела му майкя, тоя да знае, че живот живее - без мъка печалба!..." Та ако можеш да ме туриш уместо него на тая работа, баш бих ти казал сполай!... А, право да ти кажем, знам, че ще въртим по-харно от него клечката, та затова, санким, и толкова мерак имам на тая..*
schuldiner - майстор
Чичо Денчовото, на кого му се досвидяха десетина кинта за квадратен профил, че изрови тия арматури? Колегата пита нещо съвсем просто - струва ли си да се занимава с метални майки. Ами струва си, особено за неопитен човек.
Не ти ли се вижда нередно да даваш акъл за дебелината на мазилката и за разтвора, без да си видял стената и без да те питат... Че и дължината на мастара определи! Банята може да е 2 квадрата, може да е 20 - ти само един мастар ли имаш? Похвално е, че четеш художествена литература, ама няма да е излишно да прелистиш и малко техническа - да си опресниш знанията, ако въобще някога нещо си учил... И не че ти се сърдя за забележката, ама вече три години точно заради презорване от мистрия не мога да държа нито циркуляр, нито друг тежък или опасен инструмент и редовно съм на противовъзпалителни. Стават такива неща и никой не ми е виновен, ама за липсата на умения може и да има извинение, докато за липсата на знания... или е мързел, или е глупост.

ПП Може би вече е късно, но да не бъда голословен:
1. С мастар и прав ъгъл към съседна стена определям приблизителната дебелина на изравнителната мазилка (ако е необходима).
2. На трийсетина см от ъглите и пак на толкова от тавана и пода навивам дюбели с винтове - по тях отвесирам чрез навиване/развиване, като следя за дебелината на слоя.
3. Изрязвам 1 см квадратни профили с 3-4 см по-къси от височината на помещението.
4. Фиксирам със строителен гипс по отвесираните винтове (защото гипсът свързва много бързо и може да няма време за донаместване). Махам винтовете.
5. Ако е необходимо, между ъгловите майки пускам допълнителна по конец.
6. След измазването, но преди да е стегнала много мазилката, мастарите се изваждат, гипсът се почиства и каналът се запълва с разтвор.

При възможност купувам праховобоядисани профили - не корозират толкова бързо и стават за неколкократна употреба ако се почистват и пазят.
Не твърдя, че това е най-правилният начин. На мен така ми е най-удобно.
ArturDent - Почти Безобиден
schuldiner, за спокоен човек, нещо запали. Спокойно бе човек.

П.П. Утре снимки, как майстора на моята къща го прави - само с мастар, без да остава желязото вътре.
П.П.П. Майстора е член на форума и може да си пусне снимки ;)
Бат Иво - специалист
Ще се огранича с кратък коментар.Просто дадох моментен отговор на човека дето запита за майките / можех да не го направя/ ясно е че , една баня може да бъде измазана по няколко начина и всичките правилни!Не аз запалих моторетката от раз!!!!!!Мен са ме оценили където трябва и не мисля да се доказвам на ново и то с писане в ФОРУМ.Мисля че не дадох грешен съвет на човека ,но това е мойта гледна точка.Колкото до тендовагинита дето си хванал дерзай има да гониш .....да но ме стигнеш. :prost:

Тема "Метални майки за варова мазилка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: