• 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ecotronic - специалист
FantasyBoy написа:
Здравейте
Може ли да ми обясните просто и ясно как даа си свържа светодиодите така че да светят :D.
Имам траф който пише на него
Конвенционален траф 105/12 води се механичен(незнам дали това има значение но съм чувал че имаа и електрически или нещо такова :D )
Вход 50 Hz 230V
Изход 11.5V 8,4 A
В обяснение искам да включва
1. Какво ми е необходимо ( резистори изправители и т.н. )
2. Къде се вържат тези неща и за какво служат
3. Понеже не знам точния брой на светодиодите и техните параметри ( V и mA ) какво да пресметна за да ги вържа. Тоест дайте ми пример аако имам да речем 10 светодиода по 3,5 V 25мА какво трябва да направя за даа ги захраня.
4. Ако имаа нещо допълнително което трябва да знам пишете ( има мнения че с този траф не мога да зарханя малко дидои понеже ми трябвало даа достигна 30-35 Wata за да запалят :) незнам не разбирам )

П.С. Не искам готови сметни и схеми как да стане а искам да се начуа да мога да го правя сам при положение че реша да сложа повече или по малко или различни светодиоди от тези в примера (3.5V 25мА)

Благодаря ви предварително

С риск да се повтарям отговарям на въпросите ти:

1 - трябва да знаеш напрежението в права посока и номиналния ток за съответните светодиоди, които искаш да полваш. Примерно 3,5 V 25 mA.

2 - Напрежението на източника (говорим за източник на постоянна напрежение), трябва да бъде по-високо от напрежението в права посока на светодиода.

3 - Задължително е да свържеш последователно със светодиода ограничаващ тока резистор. Стойността на този резистор пресмяташ по следния начин:

(захранващото напрежение минус напрежението в права посока на светодиода) делено на номиналния ток през светодиода.

Пример: Ако захранващото напрежение е 10V. напрежението в права посока на светодиода е 3,5V. и номиналният ток 25 мА,

Стойността на резистора е:

R = (10 - 3,5)/0,025 = 260 ома.

Можеш да свързваш светодиодите по няколко последователно с един ограничаващ тока резистор, като групата от последователно-свързани светодиоди разглеждаш като един светодиод със следните параметри:

- напрежение в права посока, равно на сумата от напреженията в права посока на отделните светодиоди.

- номинален ток = номиналния ток на един светодиод.

Изчисляването на ограничаващия резистор и изискването затова напрежението на източника да бъде по-високо от това на светодиода не се променят.
ecotronic написа:
FantasyBoy написа:
Здравейте
Може ли да ми обясните просто и ясно как даа си свържа светодиодите така че да светят :D.
Имам траф който пише на него
Конвенционален траф 105/12 води се механичен(незнам дали това има значение но съм чувал че имаа и електрически или нещо такова :D )
Вход 50 Hz 230V
Изход 11.5V 8,4 A
В обяснение искам да включва
1. Какво ми е необходимо ( резистори изправители и т.н. )
2. Къде се вържат тези неща и за какво служат
3. Понеже не знам точния брой на светодиодите и техните параметри ( V и mA ) какво да пресметна за да ги вържа. Тоест дайте ми пример аако имам да речем 10 светодиода по 3,5 V 25мА какво трябва да направя за даа ги захраня.
4. Ако имаа нещо допълнително което трябва да знам пишете ( има мнения че с този траф не мога да зарханя малко дидои понеже ми трябвало даа достигна 30-35 Wata за да запалят :) незнам не разбирам )

П.С. Не искам готови сметни и схеми как да стане а искам да се начуа да мога да го правя сам при положение че реша да сложа повече или по малко или различни светодиоди от тези в примера (3.5V 25мА)

Благодаря ви предварително

С риск да се повтарям отговарям на въпросите ти:

1 - трябва да знаеш напрежението в права посока и номиналния ток за съответните светодиоди, които искаш да полваш. Примерно 3,5 V 25 mA.

2 - Напрежението на източника (говорим за източник на постоянна напрежение), трябва да бъде по-високо от напрежението в права посока на светодиода.

3 - Задължително е да свържеш последователно със светодиода ограничаващ тока резистор. Стойността на този резистор пресмяташ по следния начин:

(захранващото напрежение минус напрежението в права посока на светодиода) делено на номиналния ток през светодиода.

Пример: Ако захранващото напрежение е 10V. напрежението в права посока на светодиода е 3,5V. и номиналният ток 25 мА,

Стойността на резистора е:

R = (10 - 3,5)/0,025 = 260 ома.

Можеш да свързваш светодиодите по няколко последователно с един ограничаващ тока резистор, като групата от последователно-свързани светодиоди разглеждаш като един светодиод със следните параметри:

- напрежение в права посока, равно на сумата от напреженията в права посока на отделните светодиоди.

- номинален ток = номиналния ток на един светодиод.

Изчисляването на ограничаващия резистор и изискването затова напрежението на източника да бъде по-високо от това на светодиода не се променят.
Съжавам ,че отговаряш пак на моите въпроси НО пак не са пълни и ясни отговорите като за начинаещ.
1. какво е резистор. как се свързва във веригата. къде по точно се слага.
2. "2 - Напрежението на източника (говорим за източник на постоянна напрежение), трябва да бъде по-високо от напрежението в права посока на светодиода." тоест това ще рече ,че с моя траф няма да стане понеже не е източник на постоянно напрежение. Сега въпроса ми е как да го напраавя да е постоянно ако иама такава възможност и ако няма какво да направя ?
3. "3 - Задължително е да свържеш последователно със светодиода ограничаващ тока резистор. Стойността на този резистор пресмяташ по следния начин:" А светодиодите последователно или успоредно да ги свържа ? На всеки светодиод ли да сложа "резистор".
Единственото нещо което ми стана ясно и е отговор на моите въпроси е как даа си сметна какъв резистор трябваа да сложа :)

Имам една молба. МОЛЯ ВИ във следващия пост пишете дали е възможно да получа пълна представа как да си напраавя една верига или въобще да не влизам вече тука. Това не е заплаха ами липсва на иформация... Сигурно вече съм станал досааден но обясненията ви не са достатъчни. Просто исках даа ми се обясни от точкаа А до точка Я. Явно пълни отговори не мог да получа.
Извинявам се за заагубеното ви време!
Не мога да разбера кво толкова сложно има в това обяснение. Не съм сигурен но мисля че нещо от тоя сорт трябваа да е веригата.
Трафаа който имам трябва след него да сложа нещо за да се поличи прав ток с койт ода захраня диодите.
До колкото разбрах се слаага и грец схема (незнам какво е това) и след него се вържат в групи светодиоди.
Групите зависят от това каакво е изходното ми напрежение. Ако е 15V мога да вържа 4 диода по 3,5V каато им огранича токаа с "резистор". По същия начин си правя още групи които една от друга са вързани успоредно.
Товаа се прави понеже при успоредно свързване V се запазват (така да го наакера) а при последователно се разпределят в отделните елементи. т.е. 5 диода по 3,5V свързани последователно ще ми трябва поне 14V заахранваане. А аако се свържат 100 диода паралелно (по 3,5V на диод) захранването ми трябва даа бъде ограничено или да е 3,5-4 V. Тока се ограничава по същия начин (пак с резистор). Това научих от всичките ви отговори незнам даали е вярно не си го измислям.
Ако не е вярно мерси се пак за невярната или непълнаата Ви информация.
Пуснал съм и още една тема в друг форум. там повече спорят от колкото да ми даават някаакваа информация.
Смятам че почти никои не знае точно каак се върже една такава верига.
Имаше и спор трафа електронен ли е или механичен. и още един който беше "Дали ще светнант диодите ако не съм достигнал 35wata мощност". Краен отговор няма :)
Кажете ми хора как един начинаещ като мен да се справи като самите вие не знаете нито как да обясните нито вярната информация. Просто не знам какво да кажа.
ecotronic - специалист
FantasyBoy написа:
Не мога да разбера кво толкова сложно има в това обяснение. Не съм сигурен но мисля че нещо от тоя сорт трябваа да е веригата.
Трафаа който имам трябва след него да сложа нещо за да се поличи прав ток с койт ода захраня диодите.
До колкото разбрах се слаага и грец схема (незнам какво е това) и след него се вържат в групи светодиоди.
Групите зависят от това каакво е изходното ми напрежение. Ако е 15V мога да вържа 4 диода по 3,5V каато им огранича токаа с "резистор". По същия начин си правя още групи които една от друга са вързани успоредно.
Товаа се прави понеже при успоредно свързване V се запазват (така да го наакера) а при последователно се разпределят в отделните елементи. т.е. 5 диода по 3,5V свързани последователно ще ми трябва поне 14V заахранваане. А аако се свържат 100 диода паралелно (по 3,5V на диод) захранването ми трябва даа бъде ограничено или да е 3,5-4 V. Тока се ограничава по същия начин (пак с резистор). Това научих от всичките ви отговори незнам даали е вярно не си го измислям.
Ако не е вярно мерси се пак за невярната или непълнаата Ви информация.
Пуснал съм и още една тема в друг форум. там повече спорят от колкото да ми даават някаакваа информация.
Смятам че почти никои не знае точно каак се върже една такава верига.
Във другата тема в този форум (която е заключенаа) имаше спор трафа електронен ли е или механичен. Краен отговор няма :)
Кажете ми хора как един начинаещ като мен да се справи като самите вие не знаете нито как да обясните нито вярната информация. Просто не знам какво да кажа.

Всеки трансформатор дава на изхода си променливо напрежение. Светодиодите могат да светят и захранени с променливо напрежение, но ще светят по-слабо. Поради това е добре да се захранват с постоянно напрежение.

С други думи променливото напрежение от изхода на трансформатора трябва да се изправи. Това най-добре се прави със мостова схема от 4 диода, което се нарича схема грец. На изхода на схемата грец се получават положителни полу-периоди от синусоида, които е добре да се изгладят, за да могат светодиодите да светят с постоянна светлина а не да мигат с честота 100 херца (човешкото око не може да усети това мигане, но усещането е че светодиодът свети по-слабо)
Та въпросното напрежение на изхода на греца се изглажда с помощта на кондензатор. Колкото по-голям е капацитетът на този кондензатор - толкова по-добре.

Относно видовете свързване:

Ако източникът на напрежение осигурява примарно 15 V, можеш да свържеш светодиодите и паралелно, но тогава ще трябва да сложиш на всеки светодиод по един резистор за да ограничиш тока.
Ако свържеш светодиодите последователно, слагаш един резистор за цялата група от 4 светодиода.
Единственото условие е обшото напрежение в права посока на групата да е по-малко от това на захранването. В противан случай светодиодите няма да светят.

Не се притеснявай да питаш ако нещо не е ясно. Нали затова е форумът.

Все някой ще ти даде отговорите, които търсиш.
8180 - майстор
FantasyBoy написа:
Колега, това вероятно ще ти е за последно в този Форум.
Няма какво да ни казваш!!!
Просто ЧЕТИ!!! - десет пъти ти се повтори. Дори конкретния отговор на въпросите от ecotronic НЕ СИ прочел - е, няма как да стане. Не сме детска градина, нито клуб на "фантастичните момченца".

ecotronic,
Моите уважения, колега!
Ако още имаш желание, предлагам да минете на ЛС или друго.
ecotronic мерси много за отделеното време и за отговорите които ми даде :).
8180 единственото нещо за което можеш да ми се "караш" е ,че питам много и все едни и същи въпроси.
Но отговори ми честно. Хората които ми отговаряха по темата и по въпросите ТЕ САМИТЕ СПОРТЯТ по между си. Как да разбера кое е истина,кое е вярно. Постави се на мое място. Не те опреквам ,че се дразниш за кадето нарушавам правилата на форума с моите въпроси. Прав си за това. Но аз ти казах просто се постави на мое място. Представи си ,че ти питаш как да направиш такава верига и отговорите към теб са: С токов траф няя стане. Друг отговор токов траф няма. аа имаа бе.. аа няма.. и така.
Сега честно ми отговори на въпроса; Какво би направил ти ?

П.С. Предполагам ,че форума е за това хората да си помагат по между си. Просто в моята ситуация до сега само ecotronic ми помогна.
8180 Не си виновен ти. Виновни сме главно АЗ и другите които ме объркваха с може би донякъде верните си отговори. Тука е като едно училище в което 8180 е директора някои саа даскали в случея аз съм ученик.
Задавам въпрос и даскалите почват даа спорят.. след това директора се кара на ученика които прекалява с един и същ въпрос. Съжалявам за което.
Който мисли ,че не съм прав нека да пише едно ЛС. Ако е така спирам да задавам въпроси и само ще гледам и чета вашите мнения в този форум.
ecotronic - специалист
С риск да се отклоня от темата, ще си позволя да изкажа мнение по създалата се ситуация.

Най лесното е при тези обстоятелства, да установим контакт "на къси вълни" с питащия и така да не се изостря повече този конфликт.
Но мисля, че не е това начина. Защото освен пряко задаващият въпроси от дискусията могат да имат полза и други участници.

Затова нека продължим всичко с добър тон и да не опорочаваме с непремислени изрази този иначе прекрасен форум.

Ще си позволя и един съвет към fantasy boy.

Това че се интересуваш от нещо е много стойностно и всъщност най-важното. Молбата ми към теб е да четеш малко по-внимателно отговорите на колегите и ако и тогава нещо не разбираш, конкретизирай какво не е ясно. Не се притеснявай да задаваш въпроси. Когато го правиш спазвайки добрия тон, никой няма да те упрекне затова, че се интересуваш.
Ако пък срещнеш отговор, който те дразни, просто го игнорирай и минавай на следващия. Не влизай в конфликт с хората във връзка с такива постове.

Мир и здраве за всички! :tonqe:
Днес си направих RGB LED осветление в кабелен канал. Използвах 20 светодиода червени=7 зелени=7 и сини=6.Става доста бързо - аз го направих за половин ден.Ако решите и Вие да си правите - подгответе се психически за много запояване :-D . Скоро ще постна и снимки.Смятам да го сложа под леглото и светлината да се отрязявя в пода.
8180 - майстор
Костадин 11г. Първомай =D>
Снимки!!! Не са хубави, но фотоапарата нещо не може да фокусира. И RGB LED лентата не е хубава, но е първото голямо нещо, което правя.

Прикачен файл

DSCI0018.JPG Тук е под леглото, а тази светлина, която се вижда е отражение в пода

Прикачен файл

DSCI0015.JPG Това е трансформаторът, който плозвам, но смятам да го сменя с такъв от GSM

Прикачен файл

DSCI0009.JPG Ето я на тъмно

Прикачен файл

DSCI0005.JPG Тук е включена на светло

Прикачен файл

DSCI0002.JPG Тук е на светло изгасена
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66