FantasyBoy написа:Здравейте
Може ли да ми обясните просто и ясно как даа си свържа светодиодите така че да светят.
Имам траф който пише на него
Конвенционален траф 105/12 води се механичен(незнам дали това има значение но съм чувал че имаа и електрически или нещо такова)
Вход 50 Hz 230V
Изход 11.5V 8,4 A
В обяснение искам да включва
1. Какво ми е необходимо ( резистори изправители и т.н. )
2. Къде се вържат тези неща и за какво служат
3. Понеже не знам точния брой на светодиодите и техните параметри ( V и mA ) какво да пресметна за да ги вържа. Тоест дайте ми пример аако имам да речем 10 светодиода по 3,5 V 25мА какво трябва да направя за даа ги захраня.
4. Ако имаа нещо допълнително което трябва да знам пишете ( има мнения че с този траф не мога да зарханя малко дидои понеже ми трябвало даа достигна 30-35 Wata за да запалятнезнам не разбирам )
П.С. Не искам готови сметни и схеми как да стане а искам да се начуа да мога да го правя сам при положение че реша да сложа повече или по малко или различни светодиоди от тези в примера (3.5V 25мА)
Благодаря ви предварително
С риск да се повтарям отговарям на въпросите ти:
1 - трябва да знаеш напрежението в права посока и номиналния ток за съответните светодиоди, които искаш да полваш. Примерно 3,5 V 25 mA.
2 - Напрежението на източника (говорим за източник на постоянна напрежение), трябва да бъде по-високо от напрежението в права посока на светодиода.
3 - Задължително е да свържеш последователно със светодиода ограничаващ тока резистор. Стойността на този резистор пресмяташ по следния начин:
(захранващото напрежение минус напрежението в права посока на светодиода) делено на номиналния ток през светодиода.
Пример: Ако захранващото напрежение е 10V. напрежението в права посока на светодиода е 3,5V. и номиналният ток 25 мА,
Стойността на резистора е:
R = (10 - 3,5)/0,025 = 260 ома.
Можеш да свързваш светодиодите по няколко последователно с един ограничаващ тока резистор, като групата от последователно-свързани светодиоди разглеждаш като един светодиод със следните параметри:
- напрежение в права посока, равно на сумата от напреженията в права посока на отделните светодиоди.
- номинален ток = номиналния ток на един светодиод.
Изчисляването на ограничаващия резистор и изискването затова напрежението на източника да бъде по-високо от това на светодиода не се променят.