Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dedo pop - помощник
Здравейте.
Почнах малък ремонт на детската стая. Свалих блажната боя от дюшевето и изциклих. Стана идеално. Взех си лак, коприненоматов (тука жената се наложи, иначе аз харесвам гланцовите), на FAUST от Практикер. Обаче, след като го отворих се притесних, защото за първи път през живота си виждам лак с такова съдържание - прилича на боза. Някой от вас ползвал ли го е и как изглежда? Евентуално, ако не се получи добре, дали ще може последната ръка да го мина с друг, примерно гланцов?
Какво ви е мнението за смесването на лакове от различни производители?
Последна промяна от dedo pop на пон юли 16, 2007 12:50 pm, променено общо 1 път.
null - специалист
Точно така - прилича на боза.
Не му се притеснявай. Спазвай условията написани на опаковката.
georgiarg - специалист
Първо провери дюшемето дали някъде не "скърца" и тогава лакирай. И спазвай инструкциите за работа с лака, хубаво е обаче преди това да грундираш една ръка.
rendo - специалист
Ще започна от технологията за да си свериш с това което ти си правил:

1-во сваляш боята с шкурка 15 или 20 (не по посока на дъските)

2-ро след свалянето на боята с по ситна шкурка 80 нинаваш отното обратно на дъските за да се свалят остатъците от мърсотия след това по диагонали през стаята минаваш отново с машината за да се подаде нивото .

3-то след това взимаш стърготините от последното шлайване (т.е. най ситните и чисти) и ги забъркваш с лак (или грунд ако преди лака минаваш с грунд бъркай с грунд) и с тази смес фугираш ,изкчакваш да позасъхне ислед това отново минаваш с 80-тката .

4-то след тези операции вемаш 120 и минаваш цялото докато стане гладко (вече по посока на дъските)

ЛАКИРАНЕ:
1-во Инструменти : Нанасяй лака с хигроскопичен валяк за да се получи цялостния ефект без черти. С четка ще имаш повече проблеми като черти , паднали косми и тн ...

2-ро ако лакът се нанася с грунд - нанасяш грунда след изсъхването му нанасяш първа ръка лак. (тя не трябва да е много дебела) , ако лака е без грунд минаваш първа ръка и чакаш да поизсъхне но не съвсем !!!
след това нанасяш втората по дебело. Тоест трябват ти две ръце дали ще са две лак или 1 лак и 1 грунд - това ти решаваш сам.

3-то след напълното изсъхване минаваш цялото с шкурка 150 докато не паднат боклуците и неравностите (капки , боклуци от валяка и тн ..)
след това нанасяш 3-тата ръка и вече имаш изцяло професионален резултата - гаранция !

Що се отнася до лака който си взел :
Трудът който си положил не е малко за това не е хубаво и да се изхвърляш с лакове за които нямаш много информация - що се отнася за консистенцията - да трябва да е гъстичък.

иначе хубаво е да се минава само с един и същи лак (ако не една и съща марка то поне един и същ по вид) защото ако да кажем работиш с такъв какъвто си взел и после да кажем земеш полиуретанов или реактивен може да настъпи химична реакция и да се саморазрушат 1 друг или ако не най безобидния варянт е да стане на петна.

Успех
dedo pop - помощник
Благодаря за съветите.
Първите четири стъпки ги минах точно както си ги описал, само брях сериозни ядове след фугирането, така залепна, че бая шкурка отиде. На финала вече може да се пързаляш, даже на ръка с 180 с жената го жулнахме пак. Има и още един вариант - за най-върлите фенове на шлайфането - мокри се повърхността с вода, при което порите на дървото набъбват, след което с 180 се минава. Тоя процес може да се повтаря няколко пъти, като съм виждал в продължение на три дена само това да се прави - мокрене, шлайфане. Резултата на финала беше перфектен, говоря да приклад на пушка, който излезе над 2000 лв.
Мен ме притесни лакът, защото мацнах на една дъска два пъти, като спазвах всичко описано и просто не ми хареса как изглежда. Сега ще направя следната проба - с мата минавам два пъти, като за грунд, шлайфане след всяка ръка и накрая гланцов лак от същия производител, същата серия, същите съставки. Това обаче само на една дъска и то на малка площ, за да се ориентирам какво да правя.
Обаче сега в жегите не смея да лакирам, защото ме притеснява, че от голямата горещина може да стане проблем.

Добавено: направих пробата и резултата е перфектен. Обаче гланцовият лак трябва да изсъхне много добре и тогава да се слагат мебелите, защото все още е пресен и лесно се драска.
Последна промяна от dedo pop на пон юли 23, 2007 8:53 am, променено общо 1 път.
Здравейте! Интересува ме някой може ли да ми каже от къде по интернет да си пръчам шкурка самозалепваща се /котешко езиче/ 180мм. Благодаря!

Тема "Лакиране на дюшеме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: