• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
Biso написа:
Така май отговарям и на bulhomes2.
Само "май" - т.2, а вероятно и т.3 ги пропускаш. Да, някога и ако трябвало ще се сложи ВЪНШНА ТИ - е, "оти ручахме жабетата" с двойния зид?
Замени на снимка 2.jpg тухлите със стиропор и сам си прецени кое е по-добре като ТИ в хоризонтално направление. Като отидем долу или горе - при плочите, става още по-зле - изолиран зид четворки с неизолирани колони и плочи - класика за термомост:?
При желание, разгледай мислено и варианта с цялостна външна ТИ. Сравни с предимствата на избрания от теб вариант.
Лично мнение...
Biso - специалист
Благодаря за коментарите!
Харесвам, когато се получава дискусия!

:wallbash: :wallbash: :wallbash:

Бях написал изключително дълъг и обстоятелствен пост, излагащ моята гледна точка, но при сендването нещо пропадна и сега не съм в състояние да го напиша отново..... по-късно. :sad:
Бат Иво - специалист
Само да попитам.Защо между тухлите /вертикално/ няма разтвор за зидане?
kaktys - напреднал
Защото в БГ всички са маистори и всеки прави това което не му е работа.Me has entendido campeon.
Biso - специалист
Бат Иво написа:
Само да попитам.Защо между тухлите /вертикално/ няма разтвор за зидане?
И аз попитах същото.... :) Отговориха ми, че щом ще се маже отвън било по-добре. После мазилката влизала по-плътно през фугите и спойката ставала по-хомогенна. Приех доводите, защото изглеждаха логични, макар и да знам, че причините да не се слага лепилна смес отстрани са други... :-D
8180 написа:
Biso написа:
Така май отговарям и на bulhomes2.
Само "май" - т.2, а вероятно и т.3 ги пропускаш. Да, някога и ако трябвало ще се сложи ВЪНШНА ТИ - е, "оти ручахме жабетата" с двойния зид?
Замени на снимка 2.jpg тухлите със стиропор и сам си прецени кое е по-добре като ТИ в хоризонтално направление. Като отидем долу или горе - при плочите, става още по-зле - изолиран зид четворки с неизолирани колони и плочи - класика за термомост:?
При желание, разгледай мислено и варианта с цялостна външна ТИ. Сравни с предимствата на избрания от теб вариант.
Лично мнение...
Знам си аз, че не обяснявам достатъчно ясно.... :cry: Това "по-късно" може да е само година-две евентуално. На 15.05 до 1.10, за съжаление трябва да преустановя строителните дейности отвън. Вътре принципно може да се се работи ако не се вдига шум. Това ограничение ми изяжда 5 от най-добрите и продуктивни месеци за работа. :sad: И така всяка година.....

Ще се опитам в телеграфен стил да възстановя и част от написаното което пропадна....

8180, много уважавам мненията ти, винаги са точни и информативни, но струва ми се, пропуснал си конкретната специфика в случая.
По т.2, погледнете с bulhomes2 снимка 22.JPG по-внимателно. Вижте как тухлата контактува със студената колона - само с решетката си, т.е. възможно с най-малката си площ и най-слабото предаване. Ако обаче ги слепя с пяна и това ще отпадне като проблем. В момента вътрешните тухли са сложени за да онагледят постановката само. Не са иззидани. Отдолу, първият ред тухли е по-уязвим. Това сивото обаче е 50мм XPS с по-голяма плътност от зеления даже. И ще бъде по целият под на къщата. Още повече, че ще имам водно подово, т.е. от сегашното ниво на плочата още 10см. Както казах, и на таваните гипсокартон и вата, т.е. отново спирам прекият контакт на вътрешният въздух с какъвто и да е бетон. А той е големият проблем, не тухлата.
При традиционното зидане, слабото място са трегерите (особено ако навън завършват с тераса) и шайбите най-вече. При "моята" система с двойна топлоизолация, това е избегнато. Вижте снимка 3.JPG и 4.JPG, които показват как ще се получи изолацията.

Пак казвам, временно е отлагането на решението с външната топлоизолация, която може и да е сайдинг, макар и да смятам за не съвсем подходящ при този влажен въздух......
Просто страшно си харесах един модел и изпълнение, но подочух за проблемите с него. При първа възможност ще го снимам да разберете за какво иде реч.

По т.3 мисля, няма големи проблеми. Не ми пречи и с пяна да ги захвана. Двата единични зида сандвичова конструкция, считам за по-надеждни от вътрешните масово исползвани навсякъде паянти. Ако не съм прав - чакам доказателства с факти.

На въпроса - "....защо аджеба ти е двойна изолация?!"
Ами смятам да направя максимално изолирана и комфортна къща. Знаем, че енергоносителите немунуемо ще се покачват. Искам да изпреваря събитията....... :lol: Да направим ли сметка, колко допълнително ще ми струва въпросната "галимация". Мисля, няма нужда на фона на останалите разходи. Знаете, че бързо ще се възвърнат.
Дори и някога нещо да стане с външната, вътрешната такава ще си стои.
Обикновенно, се прави подобна с щендерни конструкции, вата и гипсокартон. Ватата обаче ако поеме влага се компрометира (специфичните созополски условия).
Тук има и друго нещо, което няма как да знаете.....Тънкият ми замисъл е да избегна точно този вариант, свързан с поне две съображения.
Едното е относителната кекавост на конструкциите с гипсокартон, особенно ако са с по 1 кожа и пукнатините, които се образуват рано или късно, най-вече при снадката с таваните (дори и да се ползва хартиено тиксо и мрежа).
И другото (по-важното :weedman: ) - чисто акустическо, целя да избегна максимално нежелателните резонанси, които са свързани с щендерите при слушането на музика. Това ми е страст, която не мога да пренебрегна. :!: :wink: Знам, че се слагат гумени ленти, но пак не е решение......акустиката е друга в сравнение с по-плътни стени.
Слушам и при двата варианта, та знам какво говоря, просто не съм средностатистически случай в това отношение. :-D :cool:
Бат Иво - специалист
Аз за такава зидария не бих платил.
Biso - специалист
Лошото е, че вече съм го сторил.....
Една и съща кардинална грешка повтарям постоянно от началото и си патя. :wallbash: Плащам предварително, защото смятам, че така ще мотивирам повече работниците, много от които са лъгани в последно време от предприемачите....
В сферите в които работя, това е предпоставка за повече старание, но явно в строителството не е.... Опитвам се да имам човешки и цивилизован подход.
Бат Иво - специалист
Похвални расъждения но за жалост някои хора възприемат добротата като глупост.Почти винаги добрите,услужливите патят по един или друг начин но това е друга тема.
Илиян Илиев™ - майстор
Бат Иво написа:
Аз за такава зидария не бих платил.
Бат Иво, може ли да покажеш нещо иззидано лично от теб? Какво и куца на тази зидария освен вече споменатия липсващ разтвор между тухлите та чак пък и да не бъде платено?

п.п. Не съм зидар, макар да ми се налага да зидам от време на време та искам да науча нещо и за това зададох тези въпроси. Питането ми в никакъв случай няма нищо общо с темата за майки и мазилки.
Бат Иво - специалист
Аз също нямам нищо против теб!Какво и е майстортвото на една зидария? 1.Тухлите трябва да бъдат добре отвесирани и изпънати по конец. 2.Трябва да бъдат застъпени а също добре вързани за съседни стени, ъгли или колони. 3. Разтворът за зидане трябва да бъде равномерно разпределен м/у тухлите както хоризонтално така и вертикално като трябва да бъде минимум 1см и макс.1,5см. 4. Не трябва да има празни пространства и просвети от към разтвор. Поради това че немога да видя на место за точки 1 и 2. Мога да кажа че не са изпълнени точ. 3 и 4. Колкото до снимки не всеки обича да снима /или има такива навици/.Може и да имам някои други снимки но компа. не е силната ми страна и начина по който се качват снимки в този форум не ми допада много/ промени на резол. и размери./ А и както писах в друга тема това ен интернет всеки може да качи снимки всякъкви и напише мнение но да ли са негови е под съмнение!?Нещата се доказват на бойното поле дето се казва.
Последна промяна от Бат Иво на нед апр 03, 2011 5:39 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: