Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
chino_sz - напреднал
Здравейте, някой срещал ли е нещо с което по лесно да се изпъва обикновената стоманена тел.Единственото за което аз се сетих са обтегачите от този вид: Изображение .Преди време по телевизията мернах някакво приспособление, но немога да се сетя как се казваше.Трябва ми тъй като на село дядо ми е решил да сменя телта на лозето, а без нещо подобно си е жива отрепия да се изпъва тази тел :D
Johny - майстор
Колега, ти сериозно ли ще използваш тези обтегачи? :? Не се занимавай с глупости!
chino_sz - напреднал
не мисля да ги използвам, просто това ми хрумна първоначално.
sian - специалист
В единия край телът е завързан а в другия през макаричка и някаква тежест завързана. Това ще я държи винаги изпъната. Някъде съм го виждал...може би при контактната мрежа при тролеи, трамваи жп.
lov - майстор
Има си специални обтегачи за тази цел. Ама понеже не ме пали на лозарство не съм се вглеждал дали се се продават у нас. Рових по снимките дали няма да се види какво точно представлява ама не намерих с добро качество. Другия месец ще пътувам до Швейцария и там на оградата в къщата където отсядам има такива щото ги ползват за опъване и на оградни мрежи. Та за това съм им обърнал внимания. Обещавам да ти ги снимам защото са елементарни дори и за направа.
Представлява една планка от шина не по дебела от 2мм и широка около 2см сгъната на буквата П. като вътрешното разтояние е не повече от 1,5 см. През двете е пробит отвор и в него е вкарана процепена осичка в която се вкарва тела който се опъва като се върти оста и се навива като на макара. Нещо подобно на лентовите скоби за гумени съединения по руските коли от старо време. Самата ос е с Ф 10 и поради тази причина не се налага и някакво законтрящо устройство.

Та туряй телта и я вържи някак си и ако не намериш такива ще си направиш. Вместо ос може да ползваш някакъв болт сцепен с ножовката. Даже не си спомням дали и оригиналното изпълнение не беше такова или завършваше с квадратна глава.

Иначе това лозе се смята за добре потдържано. Хората не копат ами само косят тревата. :lol:

Прикачен файл

SDC12178.JPG

Прикачен файл

SDC12177.JPG
SDC12177.JPG (78.8 KиБ) Видяна 11565 пъти
Johny - майстор
Я вземи едни комбинирани клещи и си опъни телът като хората. Не си търси приключение на задника. Хващаш с клещите, опъваш и същевременно огъваш около кола. След това с едната ръка придържаш, а с другата замотаваш да не отпусне.
Онзи ден опъвах теловете - 8 реда х 4 тела за около 20 мин. Използвай старите телове максимално, защото са по-добри и са стоманизирани. Взах преди няколко години едно топче тел - пълен буклук. Направен от меко желязо и се рзтяга много. Поне да бяха предупредили - щях да търяся друг, дори и по-скъп. Там където има стари нишки, нещата са много по-добре.
Успех!
chino_sz - напреднал
ще се пробвам на ръка да видя какво ще стане, но ще очаквам и тази снимка на този специален обтегач та да си направя един за да е по-лесно.

edit: Намерих една снимка на такъв обтегач, и смятам че ще е лесно да си го направя.Иначе като напиша в Гугъл: "Wire stretcher" ми излизат много подобни приспособления.До сега не се бях сетил да търся латинското наименование на това нещо... :D
lov - майстор
Да точно същото е. Явно китайчетата не са ги пропуснали.
Иначе пак ще го снимам ама не е по различно от това.

Прикачен файл

Wire_stretcher.jpg
Wire_stretcher.jpg (55.72 KиБ) Видяна 11436 пъти
boltik - специалист
Това е най-ефикасно и евтено.
chino_sz - напреднал
само че в България май никъде не се продават такива...

Тема "уред за изпъване на стоманена тел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: