Най - вълнуващия въпрос зимно време.
subzero - специалист
Ще се опитам да отговоря на всички тези запитвания.
1. Ето снимка на кюнците на камината и как са поставени: http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be ... 7163e076/k
2. Има клапа преди кюнците и преди да отворя вратичката на камината винаги я държа отворена и пак пуши
3. Не ми харесва идеята да заменя стъклото със ламарина,понеже камината ми е в хола и така ще изглежда грозно
4.Това което си ми написал,че трябва да прекарам с тръба въздух отвън до под камината за да черпи само от него а не от стаята съм го предвидил,но ще го направя преди да започна да правя тавана.Но проблема сега не е от това понеже бях оставил вратата и прозореца на терасата отворени за да няма проблем със липсата на кислород.Ако има запитвания на който не съм отговорил или други мнения питайте ще отговоря.
LazarGanev - "Велик майстор"
boltik написа:
Имам един познат работеше на абканта и се сърдеше,че го приместили на старият,а на новият сложили друг.Преди това е правил вафли и бонбони.Става дума за завода Прити.
Е то в Г.Оряховица или вафли, или камини, а, може и у жепето :)
bgtok - специалист
naskov написа:
Прити и пушене- [-X До сега всички причини при пушене на камина Прити са били в комина или кюнците. .....
Абсолютно вярно! Изображение

Провери си комина!Има ли тяга?
Ето я моята "Прити"
ИзображениеНикакви забележки!Змей!
Преди време аз подобрих тягата и на двата комина по този начин:
Изображение
Другата тръба е за котлето.Заради него беше това действие.Това горе е мой приятел коминочистач.
Май ще се наложи и ти да ползваш такава услуга.
popovvv - специалист
До Subzero,
Вече пета година се отоплявам с печка Прити с водна риза, различна е от вашата, но е дялана в същата работилница.Мога да Ви дам няколко съвета:
- Камините с водна риза особенно тези на Прити започват да горят добре когато температурата на водата в системата е повече от 60гр.Всъщност това условие е важно и за други модели камини с водни ризи, както и за повечето котли на твърдо гориво.От това което виждам на снимката която сте побликували става ясно, че Вие едва ли сте достигали подходящата температура на водата в системата.Предполагам знаете, че за да "тегли" дбре комина и той трябва да се нагрее, нещо което не става с инцидентно палене на няколко съчки.
-Когато "облечете" външно камината с гипскартон или по някакъв друг начин нейният топлинен ражим ще се подобри в смисъл, че камината ще се сгрява по-лесно и ще изстива по-бавно, което е нож с две остриета защото пък се намалява топлотдаването на самата камина в помещението.
-Препоръчвам Ви да намерите друг начин за подвързване към комина, тези два прави ъгъла и хоризонталния участък не са добро решение.В хоризонталният участък ще се отлага пепел и ще имате неприятности.Стремете се да изработите възможно най късо свързване с плавни криви.Камините с водни ризи отделят доста сажди когато работят при ниска температура на водата както в горивната камера така и в димоотвода, затова не се стремете към дълъг димоотвод с мисълта, че и той ще отдава топлина в стаята.
subzero - специалист
за коминочистач все още нямам нужда понеже комина е нов и не е използван :) А как се проверява комина дали има тяга? Чувал съм примерно да запаля цигара до отвора на комина и пушека трябва да дърпа нагоре, но нз дали е вярно това :)
За комина съм чувал че като се затопли дърпа мн по силно, но за самата камина не съм знаел. Дано наистина е така и като започна да я паля както трябва да си окаже влияние това. Иначе съм решил да я вграждам с гипсокартон и знам че ще се губи голяма част от топлоотдаването на камината и заради това съм сложил и радиатор в стаята. Кюнците няма как да ги направя за да няма тази права и тези две чупки :sad: поне не с такива твърди кюнци, а за саждите които ще падат от самия комин мисля че те няма да се събират в кюнците а под входа за кюнците в комина където е оставен ревизионен отвор за чистене. само саждите от горенето до самия вход на комина ще се съберат в правия кюнец. А те са със сечение 200 и мисля че поне по една зима ще искарват без да трябва да се чистят :)
А я да ви питам и нещо друго. Пробвали ли сте като камина е загасена да запалите нещо малко до вратичката на камината и дали при вас дърпа пушека?
popovvv - специалист
Аз живея на първия етаж на жилищен блок и над мен има повече от 12м комин тягата ми е идеална.Сутрин когато чистя печката прахоляка който се вдига веднага се засмуква в комина.Ако при изгасена камина и отворена вратичка отпред не в камината запаля хартия тя веднага се засмуква и опътува в кюнците.Въпреки тази добра тяга кюнците ми са с дължина само 1,2м без никакви хоризонтали.Лятно време когато навън е много топло тягата много намалява, дори понякога обръща посоката си, което се разбира по миризмата на сажди в помещението.
popovvv - специалист
Относно кюнците трябва да знаете ,че ваденето им след като се облече камината е голям проблем, защото се извършва през малки отвори и кюнците с по голяма дължина се въртят доста докато се извадят.През това време от тях се изсипват сажди и пепел, които остават зад обшивката.Затова или сглобете димоотвода от къси парчета кюнци, които лесно да вадите едно по едно или мислете подвижна обшивка която да демонтирате когато чистите димоотвода.
naskov - майстор
popovvv написа:
-Препоръчвам Ви да намерите друг начин за подвързване към комина, тези два прави ъгъла и хоризонталния участък не са добро решение.В хоризонталният участък ще се отлага пепел и ще имате неприятности.Стремете се да изработите възможно най късо свързване с плавни криви.Камините с водни ризи отделят доста сажди когато работят при ниска температура на водата както в горивната камера така и в димоотвода, затова не се стремете към дълъг димоотвод с мисълта, че и той ще отдава топлина в стаята.
Това, което казва колегата popovvv е абсолютно вярно. Препоръчвам ти първо да запалиш един вестник, навит на руло при розетката. Трябва да има бурно горене и вестника да се засмуква нагоре. Ако това стане значи нямаш проблеми с комина. Тогава единственото, което ти остава е да елиминираш едното коляно и хоризонталния участък, като използваш гъвкав неръждаем димоотвод и евентуално едно коляно при розетката.
bgtok - специалист
naskov написа:
..... като използваш гъвкав неръждаем димоотвод и евентуално едно коляно при розетката.
Взе ми го от устата ... Изображение

Извади кюнеца и погледни с едно малко огледалце!
Огледай комина от вътре!
Щом е нова сграда и ти му правиш сефтето, нищо чудно строителите при
зидането да са изпуснали някъде малко хоросан или бетон.
Поне при мене беше така.Зидаха с обикновена тухла 1-чка около едно ПВЦ Ф150,
което го изтеглят постепенно нагоре.(за да е измазан от вътре)
Да, ама бързали и хоросана се свлече... Изображение
subzero - специалист
ще опитам това което ми казваш и ще ви кажа резултата :) аз бях чувал че има и такива гъвкави връзки които заменят кюнците но неможах да намеря от тях по магазини и ми препоръчаха да си поръчам от завода където си купих камината да ми направят и така и направих.

Тема "проблем с пушене на камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: