• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 43
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
ivanovrg - специалист
можеш да го направиш като растарен таван таван
пускаш си челата от ГК а дъното да е като растарен таван
Здравейте!Да не отварям нова тема ще питам тук.Помещението ми е с размери 6.30/3.40 метра.Единична или двойна скара?Мислех да правя единична скара с CD по 4 метра, обаче все още се чудя, защото досега ми се е налагало да правя само единична скара и ще ми е по-лесно..Евентуално ако правя двойна скара мисля носещите профили да са на късата част за да мога да ги нивелирам по-лесно.
mistral написа:
Здравейте!Да не отварям нова тема ще питам тук.Помещението ми е с размери 6.30/3.40 метра.Единична или двойна скара?Мислех да правя единична скара с CD по 4 метра, обаче все още се чудя, защото досега ми се е налагало да правя само единична скара и ще ми е по-лесно..Евентуално ако правя двойна скара мисля носещите профили да са на късата част за да мога да ги нивелирам по-лесно.
Не съм чел цялата тема и може би ще се повторя. Двойна скара се прави с цел равномерно разпределение на тежестта на тавана. Т.Е. ако някъде има "слабо място", то ще се поеме от съседните профили. Практикува се при големи помещения, или гредоред. За малки помещения не е нужно. Прави си единична скара през 50 см и полагаш картона напречно.
oho-boho - напреднал
manassey написа:
mistral написа:
Не съм чел цялата тема и може би ще се повторя. Двойна скара се прави с цел равномерно разпределение на тежестта на тавана. Т.Е. ако някъде има "слабо място", то ще се поеме от съседните профили. Практикува се при големи помещения, или гредоред. За малки помещения не е нужно. Прави си единична скара през 50 см и полагаш картона напречно.
+ какво ще носи скарата като тегло

комуникации, силови кабели, климатични системи и тн
Caxo - специалист
Здравейте, къщата на село е с гредоред (паянтова).Тавана е измазан с рабица, някога във времето и може да си представите на какво прилича...вълнението е към 4-5 бала :-D Искам да сложа нещо като окачен таван.Помещението е около 4м. на 6м. Големият проблем е, че в момента светлата височина е около 2,10м. +/- 5см. При това положение всеки сантиметър височина е важен. Та как ще ме посъветвате да процедирам ? Ако имате някакви снимки на нещо подобно в процес на работа.
leonardo_vd - модератор
Caxo написа:
Здравейте, къщата на село е с гредоред (паянтова).Тавана е измазан с рабица, някога във времето и може да си представите на какво прилича...вълнението е към 4-5 бала :-D Искам да сложа нещо като окачен таван.Помещението е около 4м. на 6м. Големият проблем е, че в момента светлата височина е около 2,10м. +/- 5см. При това положение всеки сантиметър височина е важен. Та как ще ме посъветвате да процедирам ? Ако имате някакви снимки на нещо подобно в процес на работа.
При тази критично ниска стая е логично да свалиш целия таван /рабицата и мазилката/ до греди и тогава да си направиш еденична конструкция и гипскартон.
Caxo - специалист
Какво е минималното разстояние между двата профила на които се хваща гипсокартона? Също така си мисля дали е удачно да хвана профила отстрани на гредата успоредно... и да го смъкна надолу само колкото да получа нивелацията. Така пестя и от височината на самия профил.
HD - специалист
Здравейте на всички,

да не пускам нова тема, да ви питам тук за моя предстоящ окачен таван ...
Изчетох много от темите за окачените тавани, доста неща ми се изясниха, но има "дреболийки", които не са ми съвсем ясни - при все, че с гипскартон ще се занимавам за пръв път :)

Предстои ми цялостен ремонт на спалнята, и съм принуден да направя окачен таван, тъй като блока е ЕК и явно сляга, и горе таванната плоча се цепи:
Изображение

Има 2-3 по-големи цепнатинки в шпакловката.

Тази водосточна тръба в ъгъла също ще облека с гипскартон (само че от зеления), и вътре около нея мисля да сложа вата:
Изображение

Това е водосточната тръба, която идва от покрива на блока, и зимата, тъй като е топло в стаята, по нея се появява конденз - та не знам като я затворя, това дали няма да е с отрицателни последици?

Този климатик малко бърка работата, тъй като разстоянието над него е малко ...
Изображение

Ето схема засега как го мисля да бъде:
Изображение

Тавана като цяло го правя само за да скрия тия цепнатини, тъй като ако ги шпакловам, то след време пак ще цъфнат.
Тавана ще е може би най-много 7-8 см смъкнат, няма смисъл повече. Мисля да му сложа и вата някаква, не знам каква, но гледах една на листове, май каменна беше, от нея ще е вероятно.
Височината на сегашния таван е 2,5 м, стаята е дълга 4 м, и широка 2,85 м.

Та да карам по схемката - обикалям цялата стая с UD профили, като в тях ще пъхна CD профилите (синята прекъсната линия на схемата).
Четох, че CD профилите не се захващат към UD-тата?
А самите UD-та, където се срещат в ъглите на стаята, как става там - предполагам влизат един в друг някак?
Мисля да взема от по-тънкия гипскартон (9 мм май беше) - тъй като смятам да сложа ЦД-тата през 50 см, а и по-лесно ще го кача до 9-тия етаж :) - плоскостите ще бъдат разположени напречно на CD-тата.
4 бр плоскости 2х1,2 м, като между тях ще има фабрична фуга (където я има), а нефабричната фуга ще остане откъм стените. В дясно от целите плоскости ще останат парчета от по около 45 см
На фабричната фуга слагам от самозалепващата мрежа, на нефабричната стъклофазерна лента, откъм стените хартиена лента.
Ще прочета пак коя фуга с какво се шпакловаше, тъй като искам да стане кадърно, а не догодина да се налага да го правя пак ...
Мисля покрая все пак да захвана гипскартона за UD-тата, прочетох, че май повечето така правят ....
Засега смятам да направя конструкция с единична скара и директни окачвачи (пак ще прочета през колко см се слагаха).
UD-тата покрая ще захвана с пирон дюбели, а директните окачвачи с метални дюбели... забравих как се казваха точно.

Дотук добре - притесненията ми са относно тая ниша над климатика.
Там, за да не намалям разстоянието между тялото и тавана, трябва или да го оставя така без гипскартон, или си мислех да сложа гипскартон, но директно залепен за тавана, като по този начин нивото ще се смъкне да кажем с около сантиметър и малко.
И в тая връзка - как се закрепва гипскартон директно за тавана? Само залепен с онова бялото гипсово лепило не ми се струва достатъчно надеждно, и си мислех освен лепилцето, и за някакви дюбели, ама какви да са те? Има ли нещо готово за целта?
Принципно, предпочитам да лепна гипскартон, тъй като евентуално и там биха се появили такива пукнатини за в бъдеще, а и ако се появят, ако е така директно залепен, дали няма да се цепне и гипскартона, не знам ...
Трите тръби за парното до климатика ще се махат.

За тая извивка на нишата - най-напред ще си начертая на тавана извивката, ще изрежа една лента гипскартон и ще видя на какъв радиус може да се огъне без да се счупи, или най-много да я нарежа от едната страна с ножчето, пък после ще я шпакловам яко :)

Мисля си да действам така - първо лепвам гипскартона, който ще е директно за тавана (вътре в нишата).
След това слагам UD-то (горното) към тавана нарязано с ножицата според извивката, и то ще легне върху вече сложения гипскартон (или пък да не легне? Не знам как е по-правилно).
За него челно хващам лентата гипскартон, която ще прави и извивката.
За долния й край хващам долното UD, пак нарязано и огънато според извивката.
В долното UD пъхам CD-тата, като там май ще трябва да ги захвана за УД-тата по някакъв начин?
Накрая затварям отдолу всичко с целите плоскости и готово.
Не знам по долния ъгъл на извивката какви ъгълчета се слагат - от тия металните ли перфорираните (хванати с такера за гипскартона), или гледах из форума едни пластмасови, пак перфорирани и прорязани, за да могат да се огъват по извивки?
Извивката ще има права част, радиус и пак права част, т.е. двата края на контура на нишата ще са на 90 градусов ъгъл със стените, за да мога да ги шпакловам лесно, защото ако се получи остър ъгъл ....
Другия вариант е нишата да не е с извивка, ами да е по цялата дължина на стената, и аз не съм твърдо решил още ...

Другата ми голяма дилема е ОСВЕТЛЕНИЕТО :?
Сега в момента съм с един елементарен аплик с енергоспестяваща крушка вътре.
Може или да остане така, само ще сменя аплика с някакъв по-джиджан, или да сложа лунички, но принципно май не ги харесвам много, тъй като ще ми харчат доста повече ток отколкото една енергоспестяваща крушка.
Ако слагам лунички, ми се иска да сложа и димер, за да мога да намалям осветлението ако се наложи, тъй като не мога да сметна колко лунички трябва да сложа и ще е малко на око работата :-D
Освен това, няма ли да ми блещят в очите тия луни? В такъв случай си мисля, дали да не са с матирано стъкло, и насочващи даже :?
Жената иска скрито осветление, ама то на толкова ниско смъкнат таван май няма как да се сложи?

Ами, засега май това са ми въпросите, сигурно още не що ще изникне в процеса на работа.
Сега в понеделник мисля да лепна изолация на двете стени и да се заемам с тавана, че там ми е притеснено, тъй като досега не съм го правил ...
Взел съм си и една седмица отпуск, надявам се времето да ми стигне включително и за боядисване и ламинат.

Благодаря предварително, с нетърпение очаквам съветите ви!

П.П. Като споменах изолация, стената, на която е климатика по принцип е вътрешна, обаче има една вертикална ивица от около 40 см, която граничи директно с външната тераса (просто едната тераса е по-навътре от другата).
Та там ниско долу до пода, тая стена зимата мухлясва.
Не знам, може да е голяма глупост, но мисля да накарам съответните специалисти да дойдат и да ми демонтират вътрешното тяло на климатика, на тази стена да сложа вътрешна изолация с 2 или 3 см стиропор, после мрежа, шпакловка с теракол за толпоизолации с фибри, и отгоре гипсова шпакловка.
Като съответно после пак ще монтираме климатика, ще гледам да е в същите дупки на дюбелите, за да не дупчим нови. Надявам се и същите тръби да стигнат като дължина.
Стиропор няма да лепя на цялата стена, ами само малко след климатика, като ще се получи една малка чупка.
Това дали е удачно като решение? Засега друго не можах да измисля, за външна изолация дума не може да става, тъй като от другата стена терасата ми е залепена с плочки и по стените на около 1,60-1,70 м височина ...
Яд ме е, че навремето това не сме го помислили ...
sasooooooooo - "специалист"
Здравей! Аз бих разминал целите плоскости, които се събират в средата и образуват дълга фуга. На тавана бих сложил 12,5мм картон, а за извивката бих нацепил картона.
Скрито осветление можеш да сложиш, дори и при ниска височина. Има един потребител "The Fan", той е правил такова, потърси и разгледай неговите снимки. Всъщност второто му ниво е само от един пласт картон /12,5мм/.
Тани - модератор
Аз бих ползвал 12,2 мм. или скарата трябва да е през 40 см. Както писа колегата по-горе фугите трябва да се разминат за да няма фуги на кръст а само на "Т" .Вата - от тези на рулата поне 5 см . Бих избегнал нишата около климатика - като гледам има разстояние над него. Така или иначе ще сваляш климатика , той няма да ти пречи при монтажа , въпреки , че не е невъзможно и без да го сваляш. Ако все пак решиш да правиш ниша и да лепиш нещо на тавана - нека да е XPS (фибран) . Относно конструкзията на извивката може да прегледаш тази тема - там съм качил снимки и съм обяснил как става:
viewtopic.php?p=373734#p373734
Под климатика не бих лепил стиропор , особено пък 2 см. Под 5 см е безсмислено относно топлоизолацията , а така или иначе ще слагаш - направи го веднъж за винаги с ГК и вата.

За шпакловане бих ти препоръчал Шиитрок със зелен капак , за да може да го използваш и за лепене на хартиената лента. Не бих ползвал стъклофазерна лента за рязания кант , а и там бих сложил хартиена.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 43

Тема "Въпроси относно монтирането на окачени тавани" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: