Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lov - майстор
Кой знае. Може и някъде да залежават. Но като го гледам за няколко часа ще си стъкна доста бройки ако се налага. За ос както писах болт с гайка. Мислех че бяха процепени ония ама и с отвор става. Има си глава и натягаш с гаечно ключе.
И на мен ми беще писнало на времето да ме карат да опъвам телове. Едно лозе в полето дето всяка година всичко се сваляше и заравяше в земята. И на пролет всичко от начало. Првръщахме се в малки багерчета. От там намразих лозя е сега само плодни дръвчета. Е и някоя друга асмичка ама повече за сянка и салтанат.
chino_sz - напреднал
то и аз бих могъл да си направя няколко на работа тъй като се занимавам с железа, но само едно ме мъчи.То добре ще пробия отвор в някой болт и ще направя тази ламаринка дето да държи другия край на тела, НО как аджеба тоя тел дето ще го навивам ще стои така неподвижно без да се развие.Или трябва да имам контра гайка на другия край или да сложа някакъв механизъм като на тресчотка което е почти невъзможно :D:D
velsi - Почетен майстор
Гледам, че отвора, в който ще влезе телта е доста голям. Значи ще остане място. Като приключиш с натягането вкарваш там един пирон с подходяща дебелина и дължина и мисля, че това е достатъчно.
boltik - специалист
Оригинала щрака,като го натягаш,а като навиеш телът отворът се скрива.Освен да направиш дупка за гвоздея отвън.
lov - майстор
chino_sz написа:
То добре ще пробия отвор в някой болт и ще направя тази ламаринка дето да държи другия край на тела, НО как аджеба тоя тел дето ще го навивам ще стои така неподвижно без да се развие.Или трябва да имам контра гайка на другия край или да сложа някакъв механизъм като на тресчотка което е почти невъзможно :D:D
Накара ме да се замисля но от снимките не се вижда добре. За да правят чрез коване оста с тази форма вероятно в двата края има чопове и съответно отвори в планката. За това както казва колегата щтрака като се превърта. А това за гайката си е задължително от другата страна. Само че може би ще се наложи и да сложиш една тънкостенна тръбичка на оста. С размер на разтоянието м/у двете страни. Така че като стягаш с гайката да има къде да стегне. Планките са тънки и няма да има ефект. Малко се усложняват нещата но мисля че не е преодолимо. А иначе за лентовите скоби дето ти писах те са без контра но поради малкия диаметър на огъване и голямото триене както виждаш не се саморазвиват. Трябва да се пробва .
Даже ако си с контра гайка ще можеш доста душмаски да опъваш без да се притесняваш че ще се самозаконтря само от триенето. А и варианта с гвоздея съсвсен не е за пренебрегване. Даже ми идва на идея да се направи допълнителен отвор само за него точно до самата планка. Да се вкара предварително в отвора и острия му край да се закриви на обратно. Дължината да му е такава че когато е по средата да не пречи на превъртането. А като се изтегли и кукичката се закачи за някоя от страните. Така тъкмо няма да изпада и да се губи. Но дали ще си заслужава и няма да е по лесно само с вкарването на един по дълъг в дупката.

И като направиш нещо пиши кое се оказа по добрия вариант щото и аз трябва да правя подобни за да опъвам едно огради. А такива желяза дори и да намеря там няка как да влача по самолетите.
lov - майстор
Колега оказа се че се продават и у нас тия джиджавки. Днеска бях на откриването на Баумакс в Плевен. Поцинкования модел 1,99 а боядисания 2,50. Имат малко разлика обаче и в качеството. На позинкования оста е лята и не е много добре изпълнена. Намират се в одел градински материали. И за капак ги намерих после и в Практикер само че на цена 3,50. Там пък са при оградни мрежи и тем подобни материали.

Направих им и няколко снимки с телефона на законтрящото устройство. Наистина има оригинална конструкция. Може и да набарах най калпавото от всичките но поне идеята е важна. Не снимах тези боядисаните но са като на предната снимка от китайския сайт.

Прикачен файл

IMG_063.jpg

Прикачен файл

IMG_061.jpg
IMG_061.jpg (83.87 KиБ) Видяна 7089 пъти

Прикачен файл

IMG_018.jpg
IMG_018.jpg (69.96 KиБ) Видяна 7089 пъти

Прикачен файл

IMG_062.jpg
IMG_062.jpg (113.84 KиБ) Видяна 7089 пъти
Последна промяна от lov на вт апр 05, 2011 9:47 pm, променено общо 2 пъти.
EDI - майстор
Правено малко с брадвата.Аз си ползвам обикновени винтови обтегачи, никакъв проблем.
chino_sz - напреднал
ооо, щом се продавам смятам да не си играя да ги правя на ръка.Тък като бибило утрепия да направя към 20-ина бройки собственоръчно.Макар че мога да се пробвам да направо едничко за спорта както се вика.Блгадоря на всички за коментарите и съветите, които съм сигурен че ще бъдат полезни на много от нас.
atanasov2004 - специалист
Моя вариант е да нарежеш с флекса парчета отпадъчни тръби, от единия край
заварка на шайба или халка, на другия край се заварява подходяща гайка-17-19
В магазините има шпилки с резба на метър,или по дълги болтове през които се
нахлузват халки или карабанки като като за ключодържател.Също може с да
се "капнат" с електрожен. Като се направат заговките-за 1 час може да си направиш-20-30бр. После с ключето въртиш и болта потъва в тръбата и се
опъвава тела. Обаче така направени-лесно "изчезват"от лозето и могат и тела да
дигнат бързо!
chino_sz - напреднал
да това е много лесен вариант.При нас има всякакви тръби 1'' ,3/4'' ,1/2'' .Имаме и шплилки с резба M8 и M6 .Даже се сетих как да направя по най-лесния начин законтрящия механизъм.Като оставя аванс от около 20см от тела когато започна да го навивам на ботла и след което този аванс ще го засуча на изпънатия край и така смятам ще се получи също.Дано само покрай навиването на тела да не се оплита този аванс, но докато не се пробва няма да се разбере.

Ако продължим с идеите в същия дух няма да се учудя ако измислим дори по-добър и надежден механизъм от тези които продават.Даже можем да го патентоваме :-D

Тема "уред за изпъване на стоманена тел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: