• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Ако купя готово жилище - ще трябва да платя два и повече пъти реалната му цена (240 евро/кв.м.) на някой предприемач който ще ми продаде апартамент на 600+ евро/кв.м.

От друга страна кредита който ще взема от банка ще трябва да го върна 2.5 пъти за 25 години (теглиш 40000лв връщаш 100000лв за 25 години) ...

И каква излезе тя ? 4 до 8 пъти по-скъпо от реалната стойност на строежа в която разбирасе са включени заплатите на строителите ...

Не знам, но си лисля, че човек (освен ако няма на куп парите) трябва да няма и гръбначен мозък, за да тръгне да пълни гушите на пишман-предприемачи-строители и на банките ...

(за съжаление аз няма да мога да се отърва от банките :sad: )

Направих "лирично" отклонение с по-горните си размисли.

Нека се върнем отново към темата :-)
gvladkov - специалист
[quote="emilvtc"]Ако купя готово жилище - ще трябва да платя два и повече пъти реалната му цена (240 евро/кв.м.) на някой предприемач който ще ми продаде апартамент на 600+ евро/кв.м.

Утре ще ти кажа колко съм похарчил до сега,защото тефтера ми е в колата.

П.п. Чети утре в моята тема да не спамим тук.
Фло - специалист
emilvtc написа:
8180, прав си, че трябва да се направи изчисление за себестойността на проекта. Поради тази причина разучих АрхиКад. Той прави сметки и Build Of Matirials ако предварително му задам цената на материалите.
Като стигна до някаква концепция на разпределението на стаите и типа на строителството ще въведа цените на материалите и ще започна със сметките и вариантите ...

Още се опитвам да си изясня концепцията и какво искам (и да знам защо го искам точно такова и с точно тези материали и технологии).
Не знам,какво ще ти донесе като полза архикад,като нямаш проект и количествена сметка по него!Моят съвет е като си избистриш концепцията и искаш да ти е евтино строителството,то трябва да си намериш и подходящия екип от архитект и конструктор ,който да ти проектира да я наречем нискобюджетна къща! Всичко това с парите се залага още в архитектурното задание и в проектантската работа.Това обаче,да попаднеш на подходящия архитект,който не е художник-творец,а последовател на функционалността на една къща е почти невъзможно.
emilvtc - специалист
kaktys написа:
При масово строителство 1поле е нормално,ако го правиш за себе си,шахматно разположени вътрешни прегради на полетата с отвори на първия ред тухли за да няма конденз между 2те стени(така се получава така наречената вентилируема фасада)
Препрочитайки темата открих, че не съм разбрал тояно тази идея (на края на 2 страница с мнения).

kaktys, би ли пояснил идеята си? За шахматно подреждане на ТИ ли говориш? За вентилация не трябва ли да се оставят отвори и на най-горния ред с тухли? Каква е идеята с отворите на тухлите и вентилацията?
kaktys - напреднал
Да и отгоре трябва да има отвори, забравих.При това положение въздухопотока ще се движи и ще охлажда,затова с разтвор шахматно се поставят хоризонтални линии за да стои въздухът почти неподвижен.И горните отвори трябва да са по малко от долните.
emilvtc - специалист
kaktys, благодаря за бързият отговор.

Извини ме, но пак не разбрах всичко.

Значи правят се двата зида от четворки, като на външния зид се оставят на най-долния ред няколко тухли (примерно единички) "обърнати" с отворите навън (за да се образуват отвори за вентилация на въздуха в междузидовото пространство). Въщото се прави и на най-горния ред тухли на стената, като броя на отворите (обърнатите тухли) горе е по-малък от този в долната част на стената.

До тук правилно ли съм разбрал идеята ти?

Ако правилно съм те разбрал възникват още няколко въпроса:
1. Как трябва да се постави ТИ в пространството между зидовете? Какво означава "шахматно" ?
2. Как и с какво трябва да се "замажат" отвън тези "вентилационни" отвори?
( Предполагам, че няма да се оставят отворени, за да не влизат насекоми между стените. Не трянва да се замазват и "херметично", за да може да се вентилира стената ...)
kaktys - напреднал
като носищите летви при поставяне на стенна ламперия ,,разминати,,ТИ си я поставяш нормално .Отворите са само м/у фугите1-1.5см.Може да си сложиш мрежичка да не влизат насекоми.
emilvtc - специалист
Значи плоскостите ТИ се плътно един до друг и примерно се опират до "вътрешния зид. Между ТИ и външния зид се поставят "дистанционери" (летви или изрезки от ТИ), ноито притискат ТИ към вътрешния зид и образуват канали, които определят пъря на въздушбия вентилационен поток. Така ли ?

( Извини ме, но не съм строител и даже не знам как се поставя ламперия ... даже и незнам правилно ли си представям описаното от теб)
kaktys - напреднал
Да в общи линии е така.
Фло - специалист
emilvtc написа:
Значи плоскостите ТИ се плътно един до друг и примерно се опират до "вътрешния зид. Между ТИ и външния зид се поставят "дистанционери" (летви или изрезки от ТИ), ноито притискат ТИ към вътрешния зид и образуват канали, които определят пъря на въздушбия вентилационен поток. Така ли ?

( Извини ме, но не съм строител и даже не знам как се поставя ламперия ... даже и незнам правилно ли си представям описаното от теб)
Това е излишно упражнение и в известна степен технологично неиздържано! Нормалният начин е да се зидат едновременно двата слоя на трислойната зидария като се привързват един с друг и на определена височина да се запълва междината с перлит,вата или стиропор на топчета.За мен набъбналия перлит е най доброто предвид това,че е естествен материал с отлични топлоизолационни свойства и най-вече,за разлика от другите и отличен звукоизолатор!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: