• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, тези са нови, не знам как се държат. Някаква документация за планиране няма ли?
armagedamian - специалист
LazarGanev написа:
Е, тези са нови, не знам как се държат. Някаква документация за планиране няма ли?
Не има само параметри дадени от Елдом.Една тръба затопляла 10л.Това не е проблема,аз със соларната система ще се справялНямям опит при свързване към басейн,там ми е "тъмно".
naskov - майстор
armagedamian написа:
.Една тръба затопляла 10л.
Малко са се поизхвърлили си мисля аз :? Ако е истина евала.
AntonBM - специалист
На 3-ти лист от тази тема има схема за отопление на басейн. Не е сложна и става за свързване на повечето басейни. Някои басейни имат различна схема на циркулация, но повечето са с подобна на тази в схемата.
armagedamian, си е избрал вакумни колектори. Хубави са, но техните предимства се изявяват при ниски външни температури и високи температури на загряване на бойлера. Тогава тяхното КПД е по-високо от това на плоските (защото имат по-малки топлинни загуби). В режим отопление на открит басейн КПД-то на плоските е почти същото, каквото е на вакумните. Аз лично бих сменил вакумните с плоски, защото за същите пари ще мога да монтира по-голяма площ (съответно - топлинна мощност) и ще мога да загрея басейна до по-висока температура по-бързо. Нормалният режим, в който ще се ползват слънчевите колектори при подгряване на басейна е с около 10-15° по-висока от температурата на басейна, т.е. не много висока и близка до температурата на външният въздух. Тогава загубите в колектора са ниски, а КПД-то високо и плоските почти се изравняват с вакумните като ефективност. Няма нужда плоските да са със селективно покритие! Температурата на нагревната повърхност няма да е висока и ще има ниско излъчване на IR-лъчи от тях, така че в случая и най-евтините вършат работа.
Препоръчвам ти - наблегни на бройката пред качеството! Ще спечелиш повече енергия (топлина). Това важи само за отопление на открити басейни. Ако говорим за бойлери или отопление на къща нещата са различни.
filmatoplo - майстор
Да - при мен приоритета е басейна :) , обаче да топлиш басейн който цяла вечер седи чисто гол на бриза- си е пълнене на каца без дъно.Сутрин в 8-9 часа басейна е студен 21-23 градуса :cold: , после се загрява , но на другата сутрин пак сме в изходно положение .Това му е лошото -охлажда се вечер .А обратно -бойлерите при вас ще се заредят по някое време , през това време басейна ще е студен , и чак следобяд към 3-4 часа може да превключи към басейна , за тези 3-4 часа оставащо слънцегреене няма да се сгрее , и веднага след това пак започва охлаждане .Извинявайте ако ви звуча негативно , но за това става дума .Единствено трябва да се поставят толкова панели че да смогнат за загреят 2 тона вода за 4 часа вода и другите 4 часа от деня да са за басейна , ама той сутрин е студен :wink: .При мен 3 тона вода ги топля с независими 15 броя панели чрез серпентина в бойлерите , и отделно имам друга слънчева инсталация която топли 2 броя топлообменници (единия за басейна , другия за водата за къпане ) разделя ги 3 пътен вентил .Значи водата за къпане се грее от независимата система , басейна също , и когато водата в басейна се стопли над 28 градуса -3пътния вентил спира захранване към басейновия топлообменник и подава топло към ТО на водата за къпане .Тоест водата за къпане ще- неще се загрява вече от 20 панела ,тоест 5 допълнително.Има дни в които въобще вентила не превключва към водата за къпане , а се зарежда само басейна .При вас може да се получи примерно днес да се зареждат само бойлерите без да превключи към басейна , щом той не е приоритетен.
filmatoplo - майстор
За да се загее моя басейн за час на 28 градуса от 18-20 градуса са нужни към 28 киловата мощност -такива бяха проектанските сметки на басейнаджиите , аз не съм им се месил при избора на техния топлообменник .После тяхната главна помпа е с дебит 10-12 кубика на час , която се бори с моя дебит през топлообменника 2 м3 на час :lol: и пак смогва -температурата на течността влизаща в топлообменника за басейна от панелите е 65-67 градуса , като превключи към БГВ то се увеличава 70-75 гр. Ако може -помислете за топлене на тези неща с котел , изглежда смешно , но последно време се обеждавам че е по качествено и икономично.С 1 котел 30 клв на пелети за 3-4000 лв в моя случай (панелите 5 броя -са 9000 лв) си решавам проблема , сутрин рано басейна ще е затоплен и туристите в 8-9 часа ще са доволни :wink: после си подгрявам и Бгв то. Ако пък анулирам и панелите за за БГВ то спестявам още сумати пари 27000 лв. :shock: Помислете :? по въпроса.
filmatoplo - майстор
С хотелите има малко ядове -в момента басейна е източен празен :evil: и се топли само водата в бойлерите , която пък няма кой да консумира -аз не съм луд че съм им взел парите , но те са луди -в такъв случай трудно се подържа инсталацията и дали си струва.Басейна ще се напълни сигурно чак юни :wink: Всичко това ви го казвам щото знам какво се случва на практика , айде аз за 5 минути ще оправя инсталацията да влезе в нормален режим , но я оставям в ръцете на некомпетентни хора -летен персонал на хотела от кол и въже хванати. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Прав си Филма със сметките за келепира от далаверата, и аз ги правя постоянно, но всеки решава за себе си. Колкото до приоритетите - не мога да кажа кое е по-важно - и БГВ-то е важно и басейна е важен. Можеш ли да оставиш хотела без топла вода цял ден? Изхода е повече панели, да се нагреят набързо бойлерите и давай в басейна. Както виждаш твоята норма е 5 панела - 40 кубика басейн + 500л бойлер (или повече?)
а нормата на Бош е 8 панела - 500л бойлер + 30 кубика басейн
Ако предвидим 3 от 8-те панела за бойлера, останалите 5 остават за басейна - както при тебе, така че изборът ти е по норми. :wink:
filmatoplo - майстор
5 панела сложих аз , може и 6 или 7 , но се получава по топла входна вода по пвц тръбите на басейна и веднъж една от басейнаджийските спойки текна и я лепиха наново.Така че не мога да увелича температурата на водата , с което пък се увеличава времето за загряване на басейна.Тоест трудно се загрява басейн шоково-не може в него да изливам 50-60 градусова вода . :hot: :lol: Ако увелича панелите и се справя някак със загряването на басейна , после тая излишна енергия няма къде да я дяна :? Няма как да се уцели- и вълка да е сит и агнето цяло , избираш едното да е със приоритет и за другото колкото остане. :wink: Но и в двата случая нямаме сутрин загрят басейн :cold:
bobivg - специалист
Филма ти си на направил точно това за което е споменал АнтонБМ. Ненужно скъпи колектори за предназначението им (сезонно използване на хотела и подгряване на басейн). Ако беше сложил евтини колектори нямаше да прегряват зимата или значително по-малко и пак щяха да топлят толкова добре лятото при по-ниска цена на инсталацията. По-добър вариант е инсталацията да бъде с общо колекторно поле и приоритет на БГВ-то, както и басейна задължително да има покривало (страшно много енергия се спестява когато има покривало).
65-67градуса към топлообменника за басейна означава, че ти е по-малък от необходимия или има нещо друго сбъркано.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: