• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kikirikiki - специалист
Здравейте, искам да си направя такова!
Само че нито знам от какво да направя елементите нито как да ги захвана.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
mladkal - майстор
Най-долната снимка (диаграма) от твоя пост ти дава и отговора на питането ти. Стената (декоративна) представлява наниз от триъгълни или 4ъгълни обемни фигури, като всака една външна стена е в различен цвят. Завъртането им е определящо за цялостния вид на декорацията в помещението.
Ако го направиш с 4ъгълни фигури избора от цветове -респективно комбинации ще е по-голям.
Отделен въпрос е от каква материя ще ги изработиш, за да са леки и еднакви. Ако се заиграеш в едни по-следващ етап със механика и електроника можеш и да постигнеш ефект на автоматизацация....

В по-големите обласни градове има рекламни билбордове, където се сменят две;три до 4 рекламни пана -автоматично и чисто механично. Вникни в устройстово на тези билбордове и ще си дадеш много отговори.

Желая успех!
bisplus - специалист
Ако елементите са квадратни а не триъгълни няма да могат да се въртят.. :-D
kikirikiki - специалист
Да, ще могат, но трудно ако има малко по голям луфт между тях. Но ще се въртят цели редове... това няма да го обсъждаме, ясно е триъгълни ще са.
По скоро въпроса ми беше от какво да направя 360 елемента еднакви и по скицата най-долу
трябва да са леки!
С какво да ги захвана - метално опънато въже ли ще е , някакъв лост или .. друго...
Дари да не са по малки от 20x20 cm да да не яде от пространството, така ше са повече и може да се "рисува" по детайлен образ :)
romanpm - майстор
Точно такива упътващи знаци съм сглобявал , равностранни триъгълни алуминиеви профили завършващи на ос със зъбчато пластмасово колело и вертикален гребен с който се завъртват на 120 градуса с крайни изключватели и мотор на 24V оригинала бе Италиански така че търси , лепиш и режеш снимка или ... :)
8180 - майстор
kikirikiki написа:
По скоро въпроса ми беше от какво да направя 360 елемента еднакви и по скицата най-долу
Те там май са 390 бр. и ще е доста сложна задача, за да я докараш до край.
Механично, както писаха - 26 или 15 бр. триъгълни призми, респективно 3 картинки.
От там нататък или "проектор за 300 лв." (има тема) или превъртане на "безконечно" платно с повече на брой кадри.
Има и др. вариант - пъзел от 390 елемента (може и доста по-малко, напр. 60х60см., може и двустранни), които постепенно ъпгрейдваш - според гаджетата. Като измислиш подходящо окачване, могат да се разлюляват от течение, а самото пано също да е двустранно:)
lotosf - специалист
При таэи схема иэлиза че всеки триъгълник е от три цвята черно бяло и цветно.В случая ако се задвижват от зъбно колело и гребен ще се завърта целия ред от триъгълници.За да се получи някакъв надпис трябва всеки един триъгълник да се завърта на ръка иначе за да стане автоматиэирано не знам дали в домашни условия с подръчни материали може да се постигне такъв тип задвижване .Тук ми се струва че се пренасяме към висшата математика и инженерна мисъл.
ЦПУ - напреднал
А защо да не се използва фотохартия? :idea: За цена не зная, но е лека, не изисква двигатели и (поне така съм чел) харчи ток единствено при смяната от един цвят в друг. :yawinkle: Доста от електронните четци/книги изпозлват фотохартия, макар че повечето са ограничени единствено до черно-бял цвят.
bulhomes2 - майстор
Каква е тази фотохартия? Някога си правих сам снимките и си купувах фотохартия, но ти говориш за нещо друго.
ЦПУ - напреднал
Извинявам се - объркал съм названието. Имах предвид електронна хартия. :yawinkle: По същество не е истинска хартия (логично), а много тънък панел за изобразяване на графика. Предлага се на пазара още от 2005 година, като от година насам вече няколко производителя предлагат и гъвкава електронна хартия, която може да се навие на руло и съответно да се ползва за още по-разнообразни приложения (например, вече има навиващи се електронни четци; също и цилиндрични "хартиени" полюлеи, променящи окраската си).
  • 1
  • 2

Тема "Стена от елементи с променящ се цвят" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: