Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Levee - специалист
Хей, тъй като и на мен ми предстои подобна операция съм понасъбрала списания. Ако все още търсиш кой да ти направи стълбите, по-точно парапетите ще поровя за координати из списанията. Мисля обаче, че и google ше ти свърши работа:-)
Пиши аки имаш нужда от координати, пък после ще даваш отзиви:-)
tuninghuman - специалист
ИМАМ .. ПЛС ДАЙ КООРДИНАТИ
tuninghuman - специалист
време е вече

1 снимка - пРЕДИ

2,3 - СЕГА!!!

ИзображениеИзображениеИзображение
tuninghuman - специалист
какво дърво да търся - трябват ми 15 стъпала ... намерих разни коментари за бука и се чудя от какво дърво ...

"
Според мен, предимството на бука е, че е евтин и го има навсякъде. Недостатък е склонността му да се цепи.

Основният недостатък е, че не е стабилен (лесно се измята), особено в сравнение с клена.
Иначе има доста добри страни- твърд, лесен за обработка, сравнително лесен за лакиране (няма ултра-големи пори като ясен, дъб и пр.), евтин и много лесен за намиране.

Букът има още един недостатък - като старее лесно се цепи. Виждал съм немалко стари букови мебели и приклади на пушки, които имат пукнатини по продължение на порите на дървото. Става дума за доста дълъг период от време - мисля че над 20-30 г., така че в нашия случай не е особено важно.

По складовете се продават чам, бук и, в редки случаи, дъб"

""

„Дръж се добре към всички по пътя си нагоре; можеш да ги срещнеш по пътя си надолу“, съветва една поговорка. Защото проблемът винаги е как да се изкачим, слизането обикновено става от само себе си.
Витите стълби предлагат кратък път към върха, но пък крият опасности. Ветрилообразните им стъпала застрашително изтъняват във вътрешния край и могат лесно да сменят не само посоката, но и скоростта на движението. Но тъй като човек е склонен на какви ли не жертви в името на красотата, те се извиват и в холове, и под веранди, и...
Най-съвременни - това едва ли изненадва някого - са металните серпантини. Хромирани - лъскави или мат - са стъпалата, основната колона, балюстрадата и дори самият парапет, който доскоро оставаше дървен дори в проекти с категорично мултиплексов дизайн. Такива са последните новини и от италианската Estfeller (с представителства в София и Варна). Но все още в каталога им под името „Модерният стил“ се подвизават стъпала от лакиран ясен с боядисана в синьо или матиран хром ограда и дървен парапет. Най-много потребители обаче избират да се изкачват по опушена бреза с безцветен лак, пазени от перила от релефно черно желязо, а ръцете им да се плъзгат по мек полиуретан. Класиката си остава дърво, и то дъб - за стъпалата, масивната балюстрада и, разбира се, парапета. Едновременно с това се разширява и изборът на дървесина - явор, махагон, чам, както и цветовете за перилата - от лилаво и зелено до бежово и сиво.
Витата стълба на Dimes (италианска фирма с представителство в България) е бяла, с извит като изписана черна вежда парапет. Dimes като че ли предпочитат по-малко ефектния, но по-удобен вариант. При него да се качите на втория етаж означава да вървите спокойно по еднакво широки стъпала със стабилна дървена балюстрада. Зиданата стълба обаче е строго обвързана със стената. Затова тя не може като витата например да развее фустата си насред стаята и да се превърне в център на интериора, скривайки с чар чисто практичната си задача. Странно ли е тогава, че много от собствениците на двуетажни къщи са склонни ежедневно да губят ценни минути в извивките на своята екстравагантна S-образна вътрешна стълба? За нашите романтици остава само идеята, тъй като изпълнителите Arcways не работят в България.
За практиците пък са сгъваемите стълби, които не съблазняват с външен блясък, а са изцяло функционални. Те се появяват, когато има нужда от тях, а после веднага изчезват. Метални, скрити зад дървен капак в тавана или стената, те щяха да са перфектни, ако всички модели можеха да се задействат с дистанционно или ключ в стената, както го правят тези от отбора на американската Afstaircases. Монтирани на мястото на прозорец, те са съвременният вариант на прословутите момински плитки, по които в приказките се изкачват ухажорите им...

""
emil_v r - майстор
Здр. и ЧНГ Туниинг :)

Да те подсетя някои неща по тия стъпала , може и да не са мн. правилни съветите , ти ще преценишш.

1- провери височината на първото и посл. стъпало при готова настилка пред стъпалата добре ли е .
2- само залепени( без дюбели към бетоня :-D ) не е достатъчно
3- парапет към стената -о йе , ще се движиш покрай стената , понеже някои са клиновидни.
Ходейки нагоре се дърпаш за него, хлъзгави са ст..
4 - съсъхване - купувайки сушеният материал ... бее (във форума ме научихте да викам бее) абсурд е някой да ти суши 2 год мат. , отварят се фуги .
5- иноксовият парапет не пасва мн. за дървени ст. , освен това е от диво тънкост. железо леко никелирано и ръждясва понякога.
6 - имам още 5-6 съвета , но по-натам...
silllveto - Майсторица
Много ми харесват дървените стъпала без чела. Обаче се цапат. Тук съм снимала част от процеса на работа и по-точно вариянт за чело с желаната визия. В случая се използват облицовъчни гипсови плочи.

Прикачен файл

Изображение005.jpg
Изображение005.jpg (29.67 KиБ) Видяна 23240 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
В какъв смисъл се цапат?
emil_v r - майстор
Ма да , но тия г.пл. също се драскат от обувките.
Не е ли по- добре челата с ламинат ?

А нее ли чиста работа с Вр. камик , дай ще направим промоушън :roll:

Така си го правят хората от край време , защо трябва да се усложняват нещата ?

Прикачен файл

PICT0007.JPG
PICT0007.JPG (41.2 KиБ) Видяна 23223 пъти
silllveto - Майсторица
В какъв смисъл се цапат?
Цапат се с обувки и при почистване.

Може ли да се измисли нещо бяло, миещо се :?

Емо, направи ли лайсните от външната страна на стъпалата, обещал си снимка :wink:

Тема "Дървена облицовка на вътр. стълби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: