• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
petar59 - помощник
и аз се интересувам от отопление на басейн. доста се рових и питах и ми препоръчаха колектори с вакумни тръби, казват им SG колектори тип "пеперуди". те били най-евтиния вариант за отопление на басейни. имало хотел в Китен с такива колектори.
някой знае ли нещо за тях? коя фирма ги продава? някой да ги е използвал?
filmatoplo - майстор
Кой е хотела да ида да го видя :) на 5 километра ми е .Боби вг, няма сбъркано ,топлообменника е 38 киловата за 40 кубика вода , слънчевата инсталация работи в режим с разлика 20 градуса от входящата и изходящата тръба на топлообменника , повече не може , по малко може но дебита на главната помпа на басейна ако го намалим ще започне да се мъти басейна .Водата в басейна се топли градус по градус , ти какво си мислиш че става, за 1 секунда и водата от 20 градуса става 28 гр. :wink: Дай пример за твоя работеща инсталация и температурите. :wink: Забравих -вакумните панели -нужно евтини ли са :wink: .
petar59 - помощник
аз намерих това http://sunstar.bg/blog/SG-solarni-kolektori изглежда за това са ми препоръчали
AntonBM - специалист
petar59, някой се опитва да си пробута стоката при теб. По-горе съм писал, че вакумните са хубави, но не са за басейни. Прикачил съм един ексел файл, в който са формулите за определяне на КПД на вакумни и плоски колектори при различни температурни условия. От него може да видите, че КПД-то на плоските в режим отопление на басейн е към 75%, а на вакумните към 85%. Разликата е само 10% и не си заслужава за такава малка разлика да се минава на толкова по-скъпи колектори.
Има и таблица, в която те се сравняват в режим отопление на бойлер – целогодишно. Там разликата е доста по-голяма. За това с вакумните се постигат по-високи температури.

Прикачен файл

KPD_kolektori.rar
КПД на слънчеви колектори
(6.08 KиБ) Свален 242 пъти
petar59 - помощник
благодаря за файла. интересно! аз им разгледах и цените - 100 тръби колектор за 2600 лв ..не знам на къде да се носача?!
AntonBM - специалист
В тези изчисления се вижда как различните колектори усвояват попадналата енергия върху тях. За да можеш да прецениш кое е по-изгодно за теб, трябва да видиш каква е нагревната площ на една тръба, да я умножиш по бройката и ще получиш общата нагревна повърхност на варианта с вакумни колектори. За да имаш същата мощност с плоски ти трябват колектори с площ 10% повече от вакумните. Смятам, че цената ще е най-малко 2-пъти по ниска.
Което означва, че ако монтираш повече плоски колектори за същите пари, ще затопляш басейна по-бързо и до по-виски температури.
petar59 - помощник
АнтонБМ. проверявам това което казваш: за база вземам литража - вакумния със 100 тръби е за 830 литра. вземам един от сънсистем Standart 2,70 за бойлер с обем от 120 до 150 литра -517 лв без ДДС...трябват ми 6 или 7 за да постигна 10% над вакумния което е с минимум 1000 лв по-скъпо! бъркам ли някъде?
filmatoplo - майстор
При мен се получаваше така- 1 плосък панел на Сънсистем топли 100 литра вода , 1 панел на Висман топли 200 литра вода .За да постигна желания резултат трябва да сложа 10 броя от Сънсистем- срещу 5 броя на Висман , първо спетявам место на покрива , цената за 2 броя Сънсистем е 1200 лв -1 брой Висман е 1600 лв .От разликата в бройката се спестява наполувина -конструкция , свръзки между панелите, тръби и изолация , течност и др. Но качеството на Висмана , изолация ,стъкло,селективно покритие ,бърз лесен и сигурен безрезбови монтаж си заслужава цената ,която не е двойно повече. :wink: Който има место на покрива или в двора -нека да си сложи по евтини панели , но повече на брой.Пеперудите са с директно затопляне на вода в средния главен колектор -ако през тях минава басейнова вода -ще се отлага доста химия във него , която ще влоши топлообмена .И в моя случай ще се получава отлагане в топлообменника , но той е по евтин и лесно сменяем елемент , по лесно може да бъде демонтиран и почистен . :wink: .Дугия вариант за топлене на басейн , е със ПВЦ панели за директно затопляне-виж в Термоикономик.
petar59 - помощник
filmatoplo. да разбирам ли че си "за" вакумни тръби? а топлообменик от къде мога да потърся?
filmatoplo - майстор
Към Вакуумни бих прибягнал само ако нямам место на покрива , и трябва да се сложи нещо сбито и мощно .Само цената малко спира клиента, иначе постепенно практикувам минимизиране на детайлите , тоест постигане на еднакви резултати от по малък брой панели -но и цената да е разумно възвръщаема все пак. :) Басейна който ще топлиш колко кубика е , и къде е -на морето или на планина. :? :) Класическото топлене на басейни -е с котли , всички закрити басейни с това се топлят , първия ми басейн го топлех с нафтов котел , булка искам -сега я искам -топлиш си басейна когато ти трябва на момента без да се съобразяваш че няма къде да дянеш излишната температура от панелите -източване замръзване и др глупости. Та ако може -смени панелите с 1 котле на пелети и си гледай кефа.Масово започнаха да минават на този принцип.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: