Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi - специалист
Повечко станахме феновете на вариант 3. Регулираш оборотите и си готов. Според мен си остани само с един рекуператор. Ползата от двата може и да е никаква, дори може да си вътре. Ще трябва да минеш по голям вентилатор повече разходи, повече шум от самият него. Не може да регулираш просто ей така оборотите на вентилаторите. Всичко си има и някакви граници.
bulhomes2 - майстор
Нещо не ми се нрави за 40-45% рекуперация да си играя с въздуховоди, вентилатори и прочие. Ако ще е така предпочитам да си купя един въздухопречиствател за 6-700 лв... Преди 2 години ми пращаха такъв за проба и се справи с цигарите учудващо добре. Лошото при него е че все пак миризмата остава. За спалните съм си поръчал едни джиджавки за микровентилация на прозорците. Не че им вярвам много, но на брат ми едно Аереко му помогна.
denuchi - специалист
А ти колко мислеше че ще постигнеш с два или три евентуално. Не 40-45%, а 50-55% за мен си е все тая. Ще ме извиняваш ама още в началото ти го казаха вентилация(климатизация) такова животно евтино няма. Едно такова нещо се прави със средства. Само с искам не става.
п.с. Ето тук бях драснал колко излезе една елементарна но според клиента ефективна вентилация.
viewtopic.php?f=23&t=32662
bulhomes2 - майстор
bulhomes2 написа:
Гледам на 97 стр от линка на a_stoev. Предполагам би се получило добро решение, ако вържа 3 такива един след друг. при 44% ефективност би трябвало да се получи
Ако са два - 0,44 (на първия) + 0,66х0,44 (на втория - оставащите по ефективността) = 0,44+0,29=0,73 - 73%
Ако са три - 0,73 + 0,27х0,44 = 0,73+0,11=0,84 - 84% мисля, че е прекрасен коефициент за 600 лв.
Не знам къде си видял, че искам да правя нещо без средства, а само с искам. Ако една рекуперация се прави, то тя се прави с цел икономия на средства в последващото използване на къщата, а не в първоначалната инвестиция. Вече няколко пъти го говорим и по другите теми, че всяко вдигане на % рекуперация води до повишаване на енергийните разходи за вентилация и идва момент в който е безмислено да я увеличаваме. Честно - не мога да те разбера какво искаш да ми кажеш.
denuchi - специалист
От къде съдя за това ли по последното изказване за 600-700лв. На сметки добре се докарва то ако се постави още един може да стане едва ли и 100%. А изчислявал ли си какви вентилатори ще трябват за загубите в тези рекуператори. Вентилатори с какво налягане. С малко повече скорост на въздуха в рекуператора(в границите на разумното) може да изкараш малко повечко проценти, но от там по голямо вентилатор че, повечко ток ще харчи. И да спестиш някой друг процент топлина, ще ги дадеш за ток. Поемам ангажимент утре или най късно в четвъртък да ги пусна на програмата да ги сметне. Тези който си запланувал да използваш с един, два и три броя. Какво ще дадат. Да видим какво налягане ще трябва от вентилатора и дали ще си заслужава всичко това.
Фло - специалист
Рекуператорите харчат по 170 вата за 600 куб.м. въздух на час! Какъв ток какъв разход?
bulhomes2 - майстор
denuchi, едно и също говорим, ами се струва, че спорим. Фло, от къде извади тея данни?

Айде пък да поспорим. С увеличаване на скороста на въздуха в рекуператора ще загубиш % рекуперация. По-бавното движение на въздуха в топлообменника спомага за по-добър топлообмен.
denuchi - специалист
О не ми се спори. Всеки вижда нещата от негова гледна точка. Щом вече си решил как и какво да бъде действай смело. Нямам никакво желание за това поне на този етап.
inspo - майстор
Да се спориш за кое? Яйцето ли е първо или кокошката?

Повтарям се - за последно.

За да работи една система най-ефективно всеки един модул в нея се избира в зависимост от другите модули в системата.
Което ще рече, че ако системата ти е изчислена с един рекуператор, то вентилатора ще отговаря по мощност за система с един рекуператор (елементарно нали)
Ако обаче искаш да сложиш още един рекуператор за да спечелиш още малко топлина, то тогава изменяш параметрите на системата. Запушваш я и въздухът до помещенията няма да е достатъчен.Това ще наложи да се направят изчисления за система с два рекуператора и ще трябва да сложиш по мощен вентилатор който ще харчи спестеното с втория рекуператор (а най-вероятно и отгоре ) .Това искаше да ти обясни denuchi

И още нещо. Рекуператора е дългосрочна инвестиция и прави някаква икономия, но не топли. За да стоплиш леденият въздух през зимата не разчитай само на него.
bulhomes2 - майстор
И къде видя да съм твърдял нещо различно от това?

Тема "Моето решение за вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: