• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Пепи
Ако може да кажете как се свързва луминисцентната лампа или поне за какво служи това металното цилиндърче.
masteradmin - майстор
Това е схемата на свързване:Изображение Металното цилиндърче е стартер - той подава напрежение на жичките на луминисцентната лампа колкото да се йонизира газа, а след това се изключва. Ако трябва да обобщя към произволен извод от 2-та края на лампата сързваш напрежението, към което последователно сте свързали дросела, а към останалите 2 включваш стартера. (стартера в първия момент е късо съединение а по - късно изключва)
Майстор
Това е класическата схема, която има много недостатъци. Електронните баласти вече не са по-скъпи от дроселите, а разликата е огромна. Не би трябвало да се слагат нови лампи с дросели, даже на старите лампи е добре да се сменят, ако са на места, където качеството на осветлението има значение.
Стефан - майстор
При схемата с електронния баласт:
1.Няма дросел,няма стартер,няма премигване,няма бръмчене от дросела
2.ИМА мигновено включване, по-дълготрайна работа и сигурно осветление
Гост
Стефан написа:
При схемата с електронния баласт:
1.Няма дросел,няма стартер,няма премигване,няма бръмчене от дросела
2.ИМА мигновено включване, по-дълготрайна работа и сигурно осветление
Стефан - майстор
Ето няколко снимки на Електронен баласт:

Прикачен файл

Obsht vid.jpg
Obsht vid.jpg (23.77 KиБ) Видяна 23101 пъти

Прикачен файл

Danni.jpg
Danni.jpg (18.57 KиБ) Видяна 23101 пъти

Прикачен файл

Obshta shema.jpg
Obshta shema.jpg (32.16 KиБ) Видяна 23101 пъти
Osiris - специалист
Енергоспестяващите лампи са на същия принцип и спокойно можете да вържете луминисцентна тръба на електрониката на енергоспестяваща лампа като съобразите мощноста разбира се :idea:
8180 - майстор
Майстор написа:
....... Електронните баласти вече не са по-скъпи от дроселите, а разликата е огромна. .......
Колега,
Я да видим някакви цифри по горното и евентуално доставчик.
За предимствата абсолютно вярно !!
начинаещ
Аз лично използвах електрониката на 11W eнергоспестяваща крушка /от Илиянци/ и я сложих на 20W 60 сантиметрова пура, че много ми бръмчи този китайски дросел, но за изненада стана късо и платката изпуши. :headbash: Тякя и не ми стана ясно къде сгреших,но пък намерих начин да обезшумя дросела като подпъхнах картонче между дросела и ламарината, на която е захванат и засега само първоначалното премигване ме дразни. Ще трябва да потърся друга електроника.

[/code][/quote]
ribolovec2
masteradmin написа:
Това е схемата на свързване:Изображение Металното цилиндърче е стартер - той подава напрежение на жичките на луминисцентната лампа колкото да се йонизира газа, а след това се изключва. Ако трябва да обобщя към произволен извод от 2-та края на лампата сързваш напрежението, към което последователно сте свързали дросела, а към останалите 2 включваш стартера. (стартера в първия момент е късо съединение а по - късно изключва)

Ако може да обясниш със стрелкички ще е по-добре. От тая схема нищо не разбрах.

Всъщност цялата работа е, че искам да си правя освеление за аквариума. Понеже готовите са много скъпи ще си правя всичко сам. Затова моля да ми обясните схемата на свързване. Един страничен въпрос - Има ли нужда от заземявяна?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Луминисцента лампа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: