Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
bulhomes2 написа:
... да се повиши топлоотдаването, но пък загубите на налягане ще са по-големи...
Това ми е в първия съществен пост по темата. Може пак да пробвате да ми го обясните...
Фло - специалист
bulhomes2 написа:
denuchi, едно и също говорим, ами се струва, че спорим. Фло, от къде извади тея данни?

Айде пък да поспорим. С увеличаване на скороста на въздуха в рекуператора ще загубиш % рекуперация. По-бавното движение на въздуха в топлообменника спомага за по-добър топлообмен.
Ами ще си купувам,та ми изпратиха данни от две места!Става въпрос за въздушен рекуператор към 1600 лв. български

Колега bulhomes2 ,знаеш ли ,че едно франсе-бетонджия и циментопроизводител/браншова гордост :yawinkle: / е откривател на един ефект на вентилаторната струя въздух ,при който въздух под налягане прекаран спираловидно в една тръба излиза с две температурни зони-гореща и студена и могат да се разделят едната за отопление,пък другата за охлаждане на примерно студена камера?!Устройството е безкрайно просто-трябва само потока въздух с направляващи да се подкара по спирала в стоманена тръба!
Последна промяна от Фло на ср апр 06, 2011 6:08 pm, променено общо 1 път.
denuchi - специалист
Ако съм се изразил нещо неправилно,неразбираемо се извинявам. Малко сметки не съм ги смятал аз, грешни или верни това е положението. Става въпрос за следното. размери 300х300х450 само 1 бр.при 1000куб./ч. -10 гр. външна - 80%влажност и 25гр.50% се получи следното. подаваме 9,4гр/17.4% изхвърляме 11,1/94,1%. След вторият 10,2/16.4%-подаваме, 10,3/98,8% изхвърляме. След третият 10,2/16.3%-подаване, 10,3/99,1%-изхвърляне. Излиза че от третият никаква полза от вторият не знам дали си заслужава. Всеки със свой те 100 паскала се получава едно доста добро вентилатор че. А неговата консумация ще ти изконсумира ползата още от вторият. При същите температури само че при 600 к/ч. 1бр. 12,5/16,1%. При два 12.7/15.8%. Третият е без мислен. Това са само подаваните температури другите мисля че не са интересни в случая. Не виждам полза и от вторият. Това е при последователно подвързване. Има още два варианта. Изхвърлянето е паралелно, а външният въздух последователно. Само крайните резултати подаван въздух. При 1000к/ч 13,5/16.3%, - 2бр. 13.7/16%- 3 бр. При 600к/ч 14/15,8%- 2бр. 14.2/15.6%-3 бр. Тук може да влезнеш в една интрига, да избереш вентилаторите да разделиш потоците сравнително по равно. Може да се получи голяма заигравка. Третият вариант. Трите броя успоредно свързани търси се по голяма площ. Тогава ефекта наистина се получава добър над 17 гр. Но в случая може да се постави един по голям е не няколко по малки. Според програмата това е излишно харчене на пари и не рентабилно. При 24 часа работа на ден, изплащане след 12 години. Всичко това беше по европейски цени. А ние сме далече от там, може и по тънко може и по скъпо не знам вече.
П.С. Още веднъж. Изчисленията не съм ги правил аз, само се задаваха стойности. Вярно или не това е от мен.
bulhomes2 - майстор
Фло, има някаква логика, ако изходим, че топлия въздух е по-лек и включим центробежните сили в задачата.

denuchi, много ти благодаря за сметките. Затова е толкова добър този форум, защото има много хора с мнения, а в спора се ражда истината (макар, че според мен не спорим, а говорим за едно и също). Онагледих малко сметките ти. За първия вариант с успоредни потоци никога не сме говорили. Там идеалния вариант при безкраен брой рекуператори е уеднаквяване на температурите, което показват и твоите сметки:
Изображение Изображение
Радвам се, че сам се убеди, че по-ниската скорост дава по-добра рекуперация

За втория ти вариант на свързване предполагам, че си имал впредвид това:
Изображение
което е едно и също с това:
Изображение, което е моя вариант

При него се получава това:
Изображение Изображение
което показва, че от Тангра правилно са ми казали, че няма смисъл от третия топлообменник

Повтарям, че не разбрах втория и третия ти варианти на свързване. Това ли е третия:
Изображение
Доколкото разбрах от описанието - все едно трите топлообменника един над друг за увеличаване на площта. Ако е така е безмислено, защото действително може просто да се поръча по-голям топлообменник. Ако е така обаче пак в идеалния случай ще имаме изравняване на температурите, а ти говориш за 17оС???
denuchi - специалист
Ще пробвам ако остане време днес да ти драсна вариант 2 и 3, но не обещавам. Това с по малко въздух за един да, но при теб никога не е бил само един. Започне ли да се закачат последователно 2,3 бр. Като поставим и филтри задължително на двата потока въздух ще се получат едни съпротиви не ти е работата. Към всичко това не е поставена и самата мрежа. (въздуховодната мрежа, клапи, шумозаглушители евентуално и др. дреболии.)От там идва разминаването. Или поне не съм се постарал да се дообясня.
П.С. Според програмата вече при 400к/ч няма почти никаква разлика. А при 200 казва че е нерентабилно с този топлообменник. Така че според мен трудно ще може да напаснеш системата при оптимални условия, ако не работи за всички стай едновременно. В момента в който започнеш да изключваш стай от системата ще трябва и регулиране на оборотите но с колко, голямо мерене ще падне.
a_stoev - майстор
bulhomes2 написа:
Ми не видях такъв в ценовата им листа
Има, звъннах на тъговците, но казаха да дам конкретено питане и ще ми сметнат цената. Най добре е да се обадиш лично.
bulhomes2 написа:
Г-н Стоев, няколко дена се опитвам да си обясня предимствата на третата схема. Виждам ги само като евентуално намаляване на шума от вентилаторите в стаите. Обаче виждам много минуси.
1. Двата вентилатора би трябвало да са много мощни за да захранят всички стаи, ако се наложи едновременна вентилация. Какво става обаче ако се пусне вентилацията само за 1 стая? Може би вентилаторите ще трябва и да са с възможност за регулиране на мощността.
2. Т.1 обуслявя нуждата от опъване и на допълнителни кабели от всяка стая до нещо като контролен център (предполагам), който спрямо сигналите за вентилация да определя оборотите на вентилаторите.
3. Така и не открих клапи с ел задвижки, с които да регулираме в коя стая се иска вентилация, но предполагам, че само тяхната цена ще е доста по-висока от цената на вентилаторите в първия вариант.
Много добре си се ориентирал. Първия плюс ' намаляване на шума от вентилаторите ' е много по важен от следващите минуси. Шума от вентилатора би могъл да те накара да спреш вентилацията, което свежда смисъла от нея на 0, и няма смисъл да се обсъждат плюсовете на "неизползваемите" схеми.

Относно топлообмена и скоростта, в някоя от темите се спомена между другото че турболентния поток има по добър топлообмен от ламинарния. Не случайно правят разните повърхности на топлобменици грапави и слагат спирали в кожухотръбните топлобменици.
При ниски скорости имаш ламинарен поток при високи има турболентен.
Фло написа:
Колега bulhomes2 ,знаеш ли ,че едно франсе-бетонджия и циментопроизводител/браншова гордост :yawinkle: / е откривател на един ефект на вентилаторната струя въздух ,при който въздух под налягане прекаран спираловидно в една тръба излиза с две температурни зони-гореща и студена и могат да се разделят едната за отопление,пък другата за охлаждане на примерно студена камера?!Устройството е безкрайно просто-трябва само потока въздух с направляващи да се подкара по спирала в стоманена тръба!
Това съм го гледал в търговски проспект, ама не помня къде и кога.
П.П. Как го е открил? продухвал е бурето на бетоновоза ли :-D
Фло - специалист
a_stoev написа:
bulhomes2 написа:
Ми не видях такъв в ценовата им листа
Има, звъннах на тъговците, но казаха да дам конкретено питане и ще ми сметнат цената. Най добре е да се обадиш лично.
bulhomes2 написа:
Г-н Стоев, няколко дена се опитвам да си обясня предимствата на третата схема. Виждам ги само като евентуално намаляване на шума от вентилаторите в стаите. Обаче виждам много минуси.
1. Двата вентилатора би трябвало да са много мощни за да захранят всички стаи, ако се наложи едновременна вентилация. Какво става обаче ако се пусне вентилацията само за 1 стая? Може би вентилаторите ще трябва и да са с възможност за регулиране на мощността.
2. Т.1 обуслявя нуждата от опъване и на допълнителни кабели от всяка стая до нещо като контролен център (предполагам), който спрямо сигналите за вентилация да определя оборотите на вентилаторите.
3. Така и не открих клапи с ел задвижки, с които да регулираме в коя стая се иска вентилация, но предполагам, че само тяхната цена ще е доста по-висока от цената на вентилаторите в първия вариант.
Много добре си се ориентирал. Първия плюс ' намаляване на шума от вентилаторите ' е много по важен от следващите минуси. Шума от вентилатора би могъл да те накара да спреш вентилацията, което свежда смисъла от нея на 0, и няма смисъл да се обсъждат плюсовете на "неизползваемите" схеми.

Относно топлообмена и скоростта, в някоя от темите се спомена между другото че турболентния поток има по добър топлообмен от ламинарния. Не случайно правят разните повърхности на топлобменици грапави и слагат спирали в кожухотръбните топлобменици.
При ниски скорости имаш ламинарен поток при високи има турболентен.
Фло написа:
Това съм го гледал в търговски проспект, ама не помня къде и кога.
П.П. Как го е открил? продухвал е бурето на бетоновоза ли :-D
Стоял е под изхода на тръбата на вентилаторите в циментената фабрика!
Иначе посоката на турболентния поток е перпендикулярна на ламинарния и практически при контактната повърхност със стените на тръбата има скорост 0/нула/ затова,турболентния поток има по-добър топлообмен
bulhomes2 - майстор
a_stoev написа:
...Най добре е да се обадиш лично....
Преди няколко поста писах, че вече говорих с тях. Искаха ми и архитектурния план и сега очаквам оферта
estqwerty - специалист
много интересна тема.

предварително се извинявам за лаишкият пост но имам едно НО.

тази влажност при -10 която вземате не е ли много голяма? влажността навън и вътре - струват ми се прекалено големи за навън и прекалено малки за вътре.
а влажността е пряко свързана с температурата на въздуха. за това са всичките кондензи по pvc дограми, мухъл и подобни.

соррри отново ако е за триене - някой от модераторите да се справи.

Тема "Моето решение за вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: