• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velas - специалист
ditronix написа:
и понеже предстои ремонт и на коридорите сега се чудя да се излигавя ли и там да направя нещо LED...
Аз в коридорите ще правя 3 групи LED с датчици за движение и ще светват последователно :cool: . Ще ги монтирам на 10-15см от пода, така няма да заслепява сънения... :lol:

Не помня точно, но май на датчика трябва товар 20-30W, за да задейства...ще трябва и товар да мисля... :?
8180 - майстор
leosat varna написа:
В момента с 3 модула петици осветявам пространството около мивката
Да споделя:

След като вече си връзвал тези модули, сигурно си забелязал, че модулите идват на връзки от по 10-20. В тази връзка всеки модул е свързан ПАРАЛЕЛНО на захранването 12V. Затова, според проводника, дават лимит за бр. модули в една група.
За да стане замисленото, трябва да елиминираш тези връзки и да пресвързваш между всеки два модула (+ със -), а накрая да върнеш една връзка до другия полюс на захранването. Това трябва и да се провери - не съм го правил, но очаквам вътре в модула най-простото - да минават двете шини, а между тях последователните диоди + резистор.
Картинката на светещата реклама да не те бърка - там са си паралелно (фабрично) свързани модулите.
Има някаква грешка в параметрите на двата модула, възможно не само в лумените. Няма как с 3 и 5 еднакви диода да са идентични всички параметри.

П.П. Най-малкото захранване на същата фирма (30W) е 15лв. и би могло да захрани двете лампи, без споменатите усложнения. Лепиш си модулите, свързваш двете лампи паралел към захранването, захранването към 220V и си готов.
velas - специалист
Да, нясно съм, че модулите са вързани паралелно. По същия начин са и лентите - по 3 диода в група и може да се реже... :)

Няма вариант на този етап да запаралеля двете лампи... или трябва да къртя 8м по терасата, за да положа кабел, или да го слагам в каб.канал, което не ми харесва...пък и след време ще я разделям и девиаторите ще станат обикновенни ключове...

LED модулите мисля да ги навържа като грозд. Така ще ми е и по-лесно да ги монтирам. Няма да има проблем с кабелите.
От тук следва и нова задачка... Ще ми се наложи да вържа адаптерите последователно...ако са достатъчно малки може и да ги събера в кутиите (другия вариант е да ги сложа в осветителното тяло)... Та, ще работят ли без проблеми 2 трафа вързани последователно?... :?

Нещо като тези?

А дали ще е проблем ако ги захраня с импулсно захранване?
Тани - модератор
Тези трансформатори стават. Могат да се захранят на 110 в. Трябва да им сложиш и по един грец и евентуално кондензатор.
velas - специалист
Когато траф 220/12V се захрани със 110V, и изходящото му напрежение ли пада двойно? (респективно мощността?)

Малиии, колко неща съм забравил от електрониката... :cry:
Тани - модератор
Да. Свързани са правопропорционално. Ако ползваш обаче тези от линка, те си имат извод от първичната намотка и могат да работят и на 110 и на 220в.
velas - специалист
Да, благодаря. Въпросът ми беше принципен. Имам останали разни трафчета от време оно, но май ще си взема нови от горния модел... :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "LED осветление на 110V?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: