• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
xPLOID - помощник
Здравейте на всички съфорумци.Питането ми е за една стара къща на която двете стаи с малко коридорче и обща площ от 42 квадрата ми се видят малко за тричленно (надявам се да продължим да се множим за в бъдеще) семейство.Накратко и за къщето-две стаички с малко коридорче напълно симетрична.Ако се позаформи дискусия с идеи бих пуснал и някоя скица.Отначало мислех да я правя незаконно както направиха много хора там но в последствие се отказах заради това че един ден всичко ще излезе на яве.Става въпрос за малко селце близо до Русе на около 7 8 километра.Та височината на къщата позволява още един етаж (силно казано по скоро усвояване на подпокривното пространство) без да се надвишава височината на билото.Питането ми е за фирмите как работят-дали с одобрени проекти или могат и те да се занимават с изготвянето им-планове разрешителни и т.н.?Общата площ е 42 кв м.Разполагам с около 2000 единички.С цел на по малък кредит искам да го направя възможно най упростено.Без инсталации без мазилки само груб строеж.Сега е на гредоред долу и кьор-таван горе.Това което искам да направя е гредореда долу остава,тавана пада плоча надзид две стаи с малко коридорче между тях и нов покрив.Керемидите са здрави но не и гредите.Каква би била според вас една нормална оферта и дали някои ще се наеме да го прави.Ако някой от вас е наблизо из региона и е работил с фирма моля за предложения.Благодаря на отзовалите се предварително и ако не съм се изразил съвсем правилно моля за извинение.Поздрави от Русе.
root666 - специалист
Пусни снимки.
xPLOID - помощник
Снимки скоро.Имах предвид как смятат фирмите-примерно плоча 42 квадрата-толкова на кв метър, покрив със без материали толкова на квадрат,проект толкова.Тва ми беше основното питане.Снимки най вероятно утре.Забравих да попитам и какъв документ гаранция или какво ще получа за уж законния строеж което маи най много ме касае.
ArturDent - Почти Безобиден
Ако мислиш че като разполагаш с 2000 единички, това нещо ще ти помогне - лъжеш се. Общо взето цената на тухлите в целия строеж не е повече от 5%.
По проектиране - разрешително ще ти отидат най-малко, ама най-малко 3-4000 лв.

Сериозните фирми не правят цена на квадрат, а по строително монтажни работи (СМР).
Например:
Изкоп машинен - 10 куб.м. - ххх лв.
Изкоп ръчен - 2 куб.м - ххх лв.
Зидария единички ..... хх лв. материали и хх лв. труд
Зидария четворки .....
...
...
xPLOID - помощник
4000 лв за 40 квадрата документация ми се струват малко несериозно-тва са си 100 лв на кв.Ми труд и материали 6те стигнем 600 лв в Русе новото строителство е по евтино.Дано не греша.За тухлите съм съгласен.Изкопи няма да има както казах е надстрояване върху 1ви етаж.
ArturDent - Почти Безобиден
Ами, ако почнеш да правиш проект, записвай си разходите, ама всичките. Ще видиш, че ще се доближиш до тази сума. Имай предвид, при че проектирането цената на кв.м. за малки площи е многократно по-голяма от тази на големи.
Общо взето един проект съдържа, следните части: Геодезия, Архитектура, Конструкции, Ел, ВиК, Отопление вентилация, Охрана на труда..., Които са задължителни!
Всеки проектант като ти вземе един минимум от 200 лв. - ето станаха 2000 лв.
Да не забравяме, че този на конструкции ще трябва да дойде поне веднъж на обекта за да упражни авторски надзор - 50 лв. без пътните.
Ето ти някои от другите разходи, по спомен:
ЕОН - 50 лв.
ВиК - 30 лв. май искаха.
Скици - 10-20 лв.
Геодезисти - поне 300 лв. без пътните. Ще трябва да идват няколко пъти - веднъж за проекта, веднъж за акт 2...
Строителен надзор - поне 200 лв. След като е готов проекта минава през такава фирма за да се направи "Оценка за съответствие по чл. хх от ЗУТ"
Общински такси и таксички 200 лв.
...Имаше и още неща, които съм забравил.

Вярно, че звучи много, ама нали искаше да разбереш колко струва...

Представи си го така - ако караш кола за 200 000 лв. смяната на масло може да ти струва 500 лв. Но ако караш кола за 2 000 лв. смяната на масло няма да ти струва 0.5 лв. т.е. 1000 пъти по-малко.
stenmark - специалист
xPLOID Послушай Артъра,защото неговата информация в твоя случай е най-достоверна.Той вече е построил своята къща и до колкото си спомням и той е от Русе.
xPLOID - помощник
Ето обещаните снимки-само две са защото минах набързо.Вътре нямах време,но и от там ще постна.Всички изброени разходи от АРТЪРДЕНТ не са ли за новострояща се къща от основи-ток вода геодезия и о6те някои?мен ме интересува за дострояване или аз не съм разбрал нещо.Забравих да спомена че на гърба собственикът е друг и имат обща стена и общо било имотите.

Прикачен файл

20042011015.jpg

Прикачен файл

20042011014.jpg
kapanec - специалист
(Забравих да спомена че на гърба собственикът е друг и имат обща стена и общо било имотите.)
При това положение става още по сложно.За тия пари които ще вложиш по добре се замисли дали не е по оправдано да си купиш нещо по добро примерно на разтояние15-20км
Къщето на ДЗС-то ли се намира
Фло - специалист
Колега,къщето не го пипай! Помисли дали от лявата му страна или от дясната да залепиш 2-3 стаи,като елемент от допълващо застрояване! Пак ти трябва технически проект,но процедурите са други и по-малко-само се внася в общината! Намери си проектант да те светне за най-тънките варианти от допълващото застрояване.Виждал съм допълващо застрояване с разрешително за строеж на сграда за съхранение на селскоктопански инвентар направено в разкошен апартамент на един етаж!

Така,че не те съветвам да товариш къщето с още един етаж ,което може да ти излезе солено да укрепваш основи и т.н,а да строиш на калкана,може и с топла връзка с къщата!
  • 1
  • 2

Тема "Старата къща с две стаи отгоре." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: