• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Добре де -този инвеститор като си промени мнението защо не ти възложи новата доставка , или пък даваш му двата варианта и той каквото избере.Това е по скоро към него -чудя се на мисленето им.Кой инвестира това грандоманско нещо , при такива цени в повечето случаи директно са при вносителя или производитела .
AntonBM - специалист
petar59, прегледай графиките на bobivg. Те точно се препокриват с изчисленията, които съм ти направил по-горе. Най-добре се вижда на първата графика, защо не е изгодно да се ползват вакумни колектори при режим отопление на басейн. В този режим ти работиш с температурна разлика около 10° и там стойностите на КПД-то на всички колектори са близки. В моите изчисления аз съм залагал точно тези стойности – виж плоските са с КПД 75%, а за вакумните съм дал 85% (в графиката дори е по-малко)!
petar59 написа:
Не може плосък панел предлаган за 140 лтр да замести колектор с вакумни тръби за 200 лтр, че дори и да е по добър. няма логика.
не се обиждай, просто така мисля.
Има си логика и тя е във формулите за определяне на топлинната мощност в различни температурни режими.
Прегледах страниците, които си качил на поста си. Нищо особено! Много реклама, малко реални технически данни и параметри при различни режими на ползване.
Не се обиждам от твоите изказвания. Просто се опитвам да те спася от излишно хвърляне на пари. С по-малко средства ти можеш да постигнеш по-добро загряване на басейна си с плоски. След като си решил да си купиш вакумни – купувай си. И те ще топлят, но не се изненадвай, ако съседа ти с по-малко плоски колектори загрява басейна си до по-високи температури. Логиката е на обратната страна не на твоята.
Пак за кой ли път пиша – ГРЕШНО е да се категоризират слънчевите колектори по обем вода, която те могат да затоплят! Това е много опростено представяне, което не може да даде ясна представа за топлинната им мощност в различни топлинни режими.
kuuuuuul - майстор
Оставете го човека да си чука главата,щом вярва толкова на рекламите :-D
armagedamian - специалист
filmatoplo написа:
Добре де -този инвеститор като си промени мнението защо не ти възложи новата доставка , или пък даваш му двата варианта и той каквото избере.Това е по скоро към него -чудя се на мисленето им.Кой инвестира това грандоманско нещо , при такива цени в повечето случаи директно са при вносителя или производитела .
Той си отиде при представителите на Висман и получи добри цени,но все пак Висман не може да слезе на цените на колекторите на Елдом(които аз бях оферирал),а за бойлерите ... много хора смятат че неръждаемите бойлери са по-надеждни от емайлираните и това е така .... ,но не и за региона на Бургас и Хасково.Тук водата е доста хлорирана и това влияе меко казано зле на неръждаемите бойлери.Но ... се ла ви.Изтървах клиента.И то по скоро от небрежност,но аз съм си виновен.
filmatoplo - майстор
Какво да ги правиш клиенти :) От 2 месеца преговарям с 1 клиент -започнахме от вакуумни панели 1000 лв бр ,минахме на плоски Сънсистем 600 лв бр , после минахме на обикновенни медни Турски 260 лв , сега се дръжте да не паднете -накрая ще монтираме Турски алуминиеви втора употреба 80-100 лв , които монтирах на друг клиент преди 10 години . :lol: Просто клиента ще ги подменя с нови вакуумни (пак аз де) .Луда работа -единия инвестира в качество -другия го намаля . :lol:
armagedamian - специалист
filmatoplo написа:
Какво да ги правиш клиенти :) От 2 месеца преговарям с 1 клиент -започнахме от вакуумни панели 1000 лв бр ,минахме на плоски Сънсистем 600 лв бр , после минахме на обикновенни медни Турски 260 лв , сега се дръжте да не паднете -накрая ще монтираме Турски алуминиеви втора употреба 80-100 лв , които монтирах на друг клиент преди 10 години . :lol: Просто клиента ще ги подменя с нови вакуумни (пак аз де) .Луда работа -единия инвестира в качество -другия го намаля . :lol:
Кажи му да качи два варела и да ги боядиса в черно :-D
Елдом извадиха много читави термосифонки и на много добра цена.А и са единствените такива ,които са със серпентина ,а не с мантел.
vilhemovivi - специалист
armagedamian написа:
filmatoplo написа:
При мен се получаваше така- 1 плосък панел на Сънсистем топли 100 литра вода , 1 панел на Висман топли 200 литра вода .За да постигна желания резултат трябва да сложа 10 броя от Сънсистем- срещу 5 броя на Висман , първо спетявам место на покрива , цената за 2 броя Сънсистем е 1200 лв -1 брой Висман е 1600 лв .От разликата в бройката се спестява наполувина -конструкция , свръзки между панелите, тръби и изолация , течност и др. Но качеството на Висмана , изолация ,стъкло,селективно покритие ,бърз лесен и сигурен безрезбови монтаж си заслужава цената ,която не е двойно повече. :wink: Който има место на покрива или в двора -нека да си сложи по евтини панели , но повече на брой.Пеперудите са с директно затопляне на вода в средния главен колектор -ако през тях минава басейнова вода -ще се отлага доста химия във него , която ще влоши топлообмена .И в моя случай ще се получава отлагане в топлообменника , но той е по евтин и лесно сменяем елемент , по лесно може да бъде демонтиран и почистен . :wink: .Дугия вариант за топлене на басейн , е със ПВЦ панели за директно затопляне-виж в Термоикономик.
Малко е пресилено сравнението на 2 броя Сънсистем за 1 Висман.Сигурен съм че двата броя сънсистем ще се справят по-добре от 1 Висман.
Обаче къде в средна Африка може би.
Вземи или най евтиния вариант Х 1.5 или най скъпия.
Зада некаже човек пак се пр...ах.
petar59 - помощник
на вниманието на AntonBM:
аз се амбицирах и се порових из нета и стигнах до следните заключения:
1. когато отивате да купувате соларна система без значение каква е тя ОПРЕДЕЛЯЩО е ЗА КАКЪВ ЛИТРАЖ Е. ефективната повърхност е само като допълнителна информация.
2. една вакумна тръба 1800х58 мм е с капацитет 8-10 литра. (зависи от абсорбиращото покритие и наличието на рефлектори)
В това може да се убедите във всеки сайт за соларни системи с вакумни тръби. като жокер: разделете литража на термосифонките на броя на тръбите.
3. както и бях споменал преди "пеперудите" не са с HEAT PIPE и затова тяхната цена е доста по ниска.
ако разгледате модела SG48 http://sunstar.bg/sg.htm с цена 1449 лв с ДДС може да се пресметне относително, че една тръба
е 30,18 лв с ддс.
И СТИГАМЕ до сравнението.
плосък колектор Слънчев колектор Standart 2,70 за бойлер с обем от 120 до 150 литра = 517. лв БЕЗ ддс
вземаме усреднено -140 литра. 140:9 литра за 1 тръба = 15,5=16 тръби
16 тръби х 30,18 лв =482, лв СЪС ДДС. И кое е по-евтино???? хахахаха.
вашите формули са грешни и вие мисля че го знаете много добре. доколкото разбирам някой са и дилъри на соларни системи.
СЪВСЕМ нормално е да манипулирате купувачите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Петре, Петре, много рекламни брошури четеш :-D
Тани - модератор
Хайде тъкмо си почнал да смяташ, сметни по тази формула колко колектора и колко тръби ще са ми необходими за басейн 20 000 литра. А колко ще ми струват?
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: