• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Wago дистрибутори в страната:
Изображение
lz1tar - специалист
Това което аз знам е -за битови (жилищни инсталации)е колкото квадрата е кабела толкоз сантиметра е усукването на кабелите.Клемите са излишен разход.Колегите които са свикнали да работят с 20 кВТ правят т. нар. спаики ,но те не са удачни за н.н.Иначе по желание на клиента всички връзки ги калаидисъх и ги скрих под мазилката.Старите майстори(преди 1980г)използваха т.наречената гипсова кутия-стягаш,изолираш и затрупваш с гипс.
PCL82 - майстор
lz1tar написа:
Иначе по желание на клиента всички връзки ги калаидисъх и ги скрих под мазилката.Старите майстори(преди 1980г)използваха т.наречената гипсова кутия-стягаш,изолираш и затрупваш с гипс.
Какви са тези глупости. Такива изпълнения са забранени в прав текст. Съединения под мазилката не се допускат. Всички съединения трябва да са достъпни за ревизия.

Единственото съединение под мазилка може да е муфа на наранен кабел, но изпълненана, както се правят муфи. И то само съединение, а не разклонение.

Гипсът е хигроскопичен и няма място при връзки, изолирани само с изолирбанд.
lz1tar - специалист
Май френд от коя година си в бранша,аз лично отпреди 1989г.Ако не знаеш,ще те просветля-който плаща поръчва музиката.Така искаше клиента,така ги направих.А за гипсовите подложки и кутии ги пишеше в старото ПУЕУ.Масово ги използваха спецовете от старото СМК.
zz_stefanov - майстор
lz1tar написа:
Май френд от коя година си в бранша,аз лично отпреди 1989г.Ако не знаеш,ще те просветля-който плаща поръчва музиката.Така искаше клиента,така ги направих.А за гипсовите подложки и кутии ги пишеше в старото ПУЕУ.Масово ги използваха спецовете от старото СМК.
Връщал ли си се някога след години да си гледаш обектите, че ми е писнало да се разправям по местата където съм живял с творения на майстори дето са отдавна в бранша, ама и никога не разбират какво са оставили под мазилката. :sad:
lz1tar - специалист
Не бъркай,майстора с инвеститора,който плаща той поръчва,ако ти си бил инвеститор и не са ти изпълнили изискванията това е друг въпрос.Иначе всичко друго е празни приказки(писания).По голям дявол от строителния предприемач няма.Под мазилката сме оставили,това което са ни доставили.Защо като не разбираш не плати на някой да ти направи проверка,отговор-защото съм българче
vk - специалист
Казваш "който плаща той поръчва", но плащащия знае ли какво да поръча ? Или се ориентира само по цената? Нали майстора му казва - купи тез кабели, купи тез разклонителни кутии, тези превръзки, тези щипки, тези бушони.
zz_stefanov - майстор
lz1tar написа:
.... Защо като не разбираш не плати на някой да ти направи проверка,отговор-защото съм българче
Нали разбираш, че не ти даваш моите отговори: преди покупка на жилище никой не прави такива проверки - има много други фактори определящи избора. След покупката обаче понеже разбирам, по линията "оправи си сам" ми се налага да оправям батаците на други българчета дълго работили в бранша. :)
Поне на мен не ми се налага да им плащам втори път за същата работа, но загубата на личен труд си остава.
lz1tar - специалист
Фактора е ясен -цената.При ново строителство най-малкото което можеш да поискаш е копие от плана-част ел.И там сверяваш какво е начертано и какво е изпълнено,искаш копие от плана ,където е дадено таблото ти и така.Един брой ДТЗ е около 30лв,ако могат да спестят поне 2бр,си е 60лв.Ако си купил втора ръка,там ремонта е неизбежен.Чети във форума единия правил инсталация,не знае как се свързва ДТЗ,другия търси пускова и работна намотка на трансформатор.Масова практика е инсталациите в къщи,вили,апартаменти е да се правят от мазачи,кнауфаджии и други" специалисти".Ти свързвал ли си лампи и ключове пускани с 4 квадрата.Всичко е до закони-пример UK,за да вземеш документа,трябва образование.
Тани - модератор
Аз съм "кнауфаджия" , но винаги ми се е налагало да допълвам инсталацията с допълнителни кръгове след "професионалистите" Според мен не е нормално готватрската печка да се захранва от най-близкия контакт, като от предпазителя до нея има 3-4 кабелни връзки. Също така ми е любимото да се включва климатика в контакта който е на 30 см. от пода отново на общ кръг. Кабела на климатика обикновено е къс и е снаждан с тиксо по средата , нерядко и в различен цвят! Така, че не е само до образование , а до желание да си свършиш работата като хората! Не клиента трябва да ти казва как е правилно , а ти на него!
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: