• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kib
Здравейте

Мечтая си да си направя къща тип хобитова дупка, т.е. покрива и евентуално едната стена да бъдат заровени под земята. Доколкото проучих въпроса за покрива е напълно възможно, като се използва хидро-изолационен слой, корено-изолационен слой, дренаж и най-отгоре пръст. Но ме интересува доколко е възможно/практично да се зарови и едната стена.

Въпроса ми е това би ли довело до влага и може ли да и се противодейства. В смисъл дали може да се направи така, че поне 15-тина години да не се налага ремонт ( да се изравя и т.н.).

Благодаря предварително.
ArturDent - Почти Безобиден
На това му викат землянка ;) 99% от мазите са си такова, без порив. Щом покрива е ясен ...

Можеш да питаш тия или да отидеш на екскурзия http://www.hobbitontours.com/Hobbiton-M ... 1942_.html

Изображение
kib
Благодаря за термина землянка. Покрай него намерих и друг термин: пасивна къща. Общо взето доколкото се запознах за да няма конденз е необходима термо/хидро-изолация от външната страна на стената заровена с пръст. А като се замисля може би и на пода?

Също така се споменава и за вентилационна система, но за това не намерих много информация. Някой нещо знае ли по въпроса?

Иначе относно мазите смятам, че сравнението не е удачно. Те са винаги влажни и студени, т.е. неподходящи за живот :)
Spokoiniq - майстор
Не са землянки това, не обиждайте Толкин :razz: Това са смялове! :lol:
8180 - майстор
kib написа:
Също така се споменава и за вентилационна система, но за това не намерих много информация. Някой нещо знае ли по въпроса?

Иначе относно мазите смятам, че сравнението не е удачно. Те са винаги влажни и студени, т.е. неподходящи за живот :)
А пък смятам, че е доста удачно, особено във връзка със споменатата вентилационна система.
Проблемът е, че колкото да звучи куриозно, при подобни помещания класическото проветряване води до конденз по вътрешните повърхности, дори при перфектни стени и най-вече през лятото!?.
Имаше 1-2 теми - нещо "влага в мазето" или подобно - потърси - точно по питането ти е.
inspo - майстор
8180 написа:
.....
Проблемът е, че колкото да звучи куриозно, при подобни помещания класическото проветряване води до конденз по вътрешните повърхности, дори при перфектни стени и най-вече през лятото!?.
....
Защо да е куриозно ? Съвсем логично си е. Стените в мазата през лятото са доста по хладни от въздуха навън и когато го вкараш в мазето той кондензира върху тях .
Навремето бирата на село се държеше само в мазата на хладно.
Фло - специалист
Аз пък смятам,че колегата ще има проблем със ЗУТ-а/Закон за устройство на територията/ чл.21 за характеристиката на застрояването и чл.38 който забранява жилищни помещения под земята.

Това,че го смятам не значи ,че съвсем няма възможности, но риска да направи нещо ,което няма да има законна форма си съществува в голяма степен!
Iliev Labs - специалист
Не знам дали няма по удачно название на български. Това ХОБИТОВА ДУПКА не ми харесва.
На англииски e earth sheltered.
На мен ми харесват и бих си направил нещо подобно.
Не знаех че ЗУТ има нещо против. :)
inspo - майстор
Фло написа:
Аз пък смятам,че колегата ще има проблем със ЗУТ-а/Закон
Това че е в земята не значи че е подземен етаж. Все пак има лице което е на открито.
Има много къщи на които приземният етаж е вкопан в земята. И аз имам такава.
  • 1
  • 2

Тема "Къща тип хобитова дупка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: