• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Pecatacool - специалист
Привет колеги.
От година вече работя по терасата ми като имам желание да я превърна в битова механа.
Все още съм в процес на изграждане на плота с мивката, но искам да се консултирам предварително относно барбекюто.
Плотът ще го отлея с бетон и впоследствие ще иззидам барбекюто (както са направени повечето тук във форума).
Понеже над мен има живущи не е редно да паля огън през ден два, та барбекюто ще е повече за украса и ще отвежда дима от електрическата скара в него. Не е редно, не е редно, ама поне за 2-3 пъти годишно при специални поводи ще ми се иска да правя скара на дървени въглища.
Та ето и въпросът ми... нужно ли ще е да слагам огнеупорни тухли при положение, че ще се слагат само дървени въглища и то не толкова често? Измазването с огнеупорен теракол ще свърши ли работа? Благодаря предварително.
Снимков материал ще кача в темата, когато напредна с плота.
Pecatacool - специалист
Ето малко снимки на плота. Тази Събота и Неделя успях да привърша:
Плотът е дълъг 4м., повдигам го на три крака от газобетон 10см. В краищата арматурата я набивам малко в стените.

Изображение

За по-лесно оразмеряване на кофража за бетона, използвам гипсокартон. Вярно, че ще се намокри, но го подпирам със стари плоскости отдолу и няма проблем.

Изображение

Оразмерявам отвора за мивката със парченца CD профили и отвора за смесителя с бурканче горчица :-D . Арматурното желязо е 8-ца.

Изображение

Бетонът е отлят и стяга. Бъркал съм цимент и пясък в съотношение 1:3.

Изображение

Приемам всякаква критика, ако нещо не съм направил добре, защото все пак съм любител и се уча от грешките си. Строителството не ми е специалността.
И никой не е споделил опит все още относно въпроса ми. При следващо свободно време най-вероятно ще го зидам с обикновени тухли, пък дано не сбъркам.
Илиян Илиев™ - майстор
Добре се справяш.

Любопитен съм каква е функцията на летвите под арматурата? И това от снимката ли е окончателния брой пръчки арматура? Не е ли дебела тази арматура за такава дебелина на бетона?

Те така от любопитство си питам, защото един ден ако имам моя собствена къща бих си направил такъв плот.
Pecatacool - специалист
Паркетът, който съм подложил под арматурата го сложих за да не лежи директно на кофража (гипсокартона). Незнам дали има смисъл. Чувал съм за някакви такива кръгчета (фиксатори? или нещо подобно), които обхващат арматурата за да не лежи. Но знам ли :roll:
Арматурата е само това, да. Незнам дали е дебела. 4 пръчки по 4м. и на 5 места перпендикулярно.
stiv1961 - майстор
Здрасти.И аз имам намерение да си правя барбекю с пещ,но съм на етап проучване.Мисля, че поне свода и дъното трябва да са с огнеупорни тухли-на повечето от снимките,които съм разглеждал е така.Относно арматурата-можело е да сложиш още малко арматура напряко,но пък има три крака/значи разстоянието от опора до опора е около метър,което е добре/.
Pecatacool - специалист
Изображение

Напредвам и ел.скарата върши работа засега, но искам идея/съвет за място на плота, на което да се палят дървени въглища. Колега Стив предлага огнеупорни тухли на дъното и малко отстрани. Това ли ще е начинът? Има ли значение колко ще е голям отворът и височината на комина? Въобще нужен ли е комин за дървените въглища или просто някакъв навес?
filmatoplo - майстор
Имай предвид че въглищата горят ако са поставени на скара -поставка с отвори да си взимат въздух при горенето (както при стандартните барбекюта), пробвал съм направо на пода в камината -не горят добре , раздухвам ги отгоре -но пуши :wink: .
Pecatacool - специалист
Малко движение по темата:

Дървените въглища окончателно отпадат. Не успях да се реша и преценя точно какво да направя и дали ще има смисъл.
Плотът е завършен. Камъните и вратичките са лакирани:

Изображение

Евтин теракот, но ми хареса цветът:

Изображение

Ето и какво решение измислих за да не гледам винкелите и ламарините отдолу - 6мм QSB. В очакване за лакиране, все още фугите стягат. И тъй като не намерих малко дървено колело от каруца за полилей, сложих старата сламена лампа, която също чака лак:

Изображение

И едно мое решение за финишна мазилка след топлоизолация, с която решавам от една ръка кривата стена:

Изображение

Вече виждам почти края на този ремонт след повече от 2г.
Когато съм изцяло готов, ще пусна по-детайлни снимки на цялата тераса или по-точно бъдеща механа.
stiv1961 - майстор
Сега се кефиш.нали :cry: А аз още не съм почнал моя проект.Станало е много добре.Имам два въпроса ако не са тайна отговорите:с какво лакира камъните и с какво фугира ОСБ - то?Че и на мен ми предстоят такива занимания.
Pecatacool - специалист
Лакът за камък е само един. Различни производители, но един лак.
Фугирането - реших да използвам акрилен кит за дърво:
Изображение
цена:3.80лв.
Пише, че е еластичен, студено и водоустойчив. Продава се навсякъде, където предлагат силикони. Същата форма, използваш си пистолет. Видях и някакви паркетни уплътнители, но цената беше по-висока.
Използвах 4-5 бройки за целия покрив.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно барбекю на дървени въглища." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: