• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тъкмо шях да пиша, че лично аз не съм убеден в икономическата полза и naughty ме изпревари. Ще се аргументирам:
Затоплянето на бойлера с реотан струва около 1лв/ден, а затоплянето с термопомпа, работеща специално за бойлера би трябвало да е някъде към 30ст или 9лв/месец. Ако се ползва топлината от охлаждането на стаите и предвид необходимото дозатопляне, се предполага, че от тези 9лв можем да спестим 5-6-7лв/месец. Колко време в годината се охлаждаме - 1мес-2мес? Значиако ползваме отпадната топлина от охлаждане на стаите за загряване на бойлера на година можем да спестим 10-15лв! Колко струва тази доработка - тръби, фитинги, изолация, припой, фреон, труд, нарушена естетика, трудности по управлението... Дали инженерите от развойния център на Дайкин са толкова тъпи, че не го прилагат този метод в скъпата Алтерма?
filmatoplo - майстор
Аз затова казах в паралел, сега той вади тръбичката след компресора-разкарва я 10 -20 метра до бойлера и я връща , а от кранчетата си взима за вътрешното тяло.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако ще се ползва едно външно тяло за бойлер и отопление/охлаждане е най добре да се направят 2 контура, както при газовите котли и с трипътен вентил да се прехвърля работата за бойлера или за отопление. Само че тогава се изисква по-сериозна серпентина и няма да стане с тая самоделка, за да може външного тяло да работи само с тая серпентина за кондензатор. Ако са вързани в паралел няма гаранция каква част от топлината минава през бойлера и кога ще се стопли. Това е все едно бойлера да е вързан като радиатор в отоплителната система - без датчик и обратна връзка.
filmatoplo - майстор
Аз също имам впредвид , да се превключва с 3пътен вентил по приоритет .Ми това пак е свързване в паралел, но не реботят заедно , пък може и понякога и така да работят :?
lakosste - специалист
naughty написа:
топлината отделяна при охлаждане не е достатъчна да се затопли бойлера както си трябва. макс 38-40 градуса и то преко сили. ще трбва да го форсираш периодично за да грее бойлера.

Аз стигнах до извода, че е по-добре системата за отопление и системата за бойлера да са разделени.
Ще обясниш ли защо е такава температурата при режим охлаждане,и с каква температура приблизително излиза фреона от компресора?
naughty - специалист
lakosste написа:
naughty написа:
топлината отделяна при охлаждане не е достатъчна да се затопли бойлера както си трябва. макс 38-40 градуса и то преко сили. ще трбва да го форсираш периодично за да грее бойлера.

Аз стигнах до извода, че е по-добре системата за отопление и системата за бойлера да са разделени.
Ще обясниш ли защо е такава температурата при режим охлаждане,и с каква температура приблизително излиза фреона от компресора?

Ето катринка от експерименти с режим охлаждане онзи ден, надявам се да е ясно:

Прикачен файл

Untitled.png
catpat - специалист
Аз се охлаждам от Май до Септмври. Дори и до 38-40гр. да загрява, пак по-малко ще дозагрява ел. нагревателя. Все пак има време, ще споделям опита си с вас... :rock:
lakosste - специалист
naughty написа:
lakosste написа:
naughty написа:

Ето катринка от експерименти с режим охлаждане онзи ден, надявам се да е ясно:
То си с инвертор нали?А ако е с обикновен климатик как ще падне мощноста на компресора?(извинявам се ако са ми глупави въпросите но съм малко на вие с този материал:))
naughty - специалист
конвенционалните клими работят винаги на макс или изключено. Така, че там би имало файда, и то трябва да е включен за по-продължително време за да подгрее бойлера.

Може да поддържаш вкъщи примерно 13 градуса за да ти е топъл бойлера :yawinkle:
lakosste - специалист
ами за по принцип за помещението за което ми трябва климатика ще трябва да работи цял ден така че мисля че ще е изгодно да топля и бойлер.става въпрос само лято време.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Термопомпен бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: