Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
Бе не мога да разбера бе, колкото и да се напъвам. Айде ето още една снимка, че първата не е типична:
Изображение
Засмукването е от инокса (долния отвор), а нагнетяването е в месинга (горния отвор). Като сложиш възвратна клапа на месинга, как пресостата ще усети промяната в налягането в системата след клапата?
2v6 - майстор
Фло написа:
...Само ще кажа,че хидроудара е обратното по посока високо налягане върху работното колело.Затова на изхода се слага клапан на щранга.
И какво общо има това високо налягане върху работното колело с коментираната схема :?
Фло - специалист
Ако си виждал клапан няма да задаваш такъв въпрос! Дори по някаква причина на налягането клапана да е затворен след като отвориш крана на чешмата,налягането пада, отваря клапана и се задейства пресостата,който включва помпата.
LazarGanev - "Велик майстор"
От десетки или стотици, които съм монтирал, все някой съм видял :) . Пробвал съм и с клапан след помпата - не работи, след преместване преди помпата заработи. Не съм пробвал с 2 клапана - "преди" и "след". Преди помпата (след буфера) обаче е задължително да има клапан за да не се изпразва смукателната тръба. Ти пробвал ли си?
Фло - специалист
Да не му разваляме темата на колегата pasat с лирични отклонения!
Нещо друго,за което трябва да помисли е тази резервна вода как ще бъде съхранена биологично чиста,тъй като опастността да се зарази с легионела например е реална.Водата от питейния водопровод е обеззаразена с хлор,който ще излети щом постъпи водата в резервуара , а колко време ще стои резервната вода в съда не е ясно.
pasat - специалист
Нямам намерение да ползвам водата за пиене. За тази цел нося вода от другаде. Основно за пране, миене и къпане. Но някъде бях чел че тази легионела е опасна при вдишване. Въпроса е при изпарения от водата тази бактерия може ли да се вдиша. Ако да - сигурно ще стане така, че водата в бидона да я ползвам постоянно. Т.е. кръгът за водата да обикаля през бидонът чак след това да идва за консумиране. Така пък няма да ми излязат сметките... На ден изразходваме около 1 куб. За колко време може да се развъди тази легионела? А във водата в кладенците развива ли се тази бактерия?

ПП Темата премина в ново измерение за втори път...
Каналски - специалист
pasat написа:
....
Прав си pasat , Темата отива в ново измерение. След като се писа в Темите за легионела и на мен малко ми се изясни. Значи точно, ако се позлва за къпане с душ е най-опасно според мен. Основната идея за предпазване е да се предотврати застояването на затоплена вода.
1# предпазна мярка е да си избягва застояването.
2# предпазна мярка е да се предотврати колкото може затоплянето.
по 1# може да се свърже към резервоара някое периодично ползвано устройство, чрез което да се получава преточване на резервоара
по 2# една сериозна топлоизолация ще удължи изключително много процеса на затопляне
* Варианта цялата вода за къщата да минава през резервоара (Преходен Резервоар) на теория е възможна, но напрактика усложнява нещата да Пълна Промяна в инсталацията.
Фло - специалист
Има няколко евтини варианта за дезинфекция на водата и доста повече скъпи начина за същата цел. Ще спомена два по-евтини :
1/ да събереш от родата де що има по някой сребърен прибор за хранене и да го пуснеш на дъното на бидона/светена вода/.
2/ бактерицидна лампа над нивото на водата /30 лв.-15W/ и едно китайско реле за време/8-11 лв/ да я включва 3-4 пъти по 30 мин.на денонощие
shotik - майстор
Редко чета този раздел ,но тук в тази тема може би ще съм полезен с това което знам.
За резервна вода ,която да е с налягане без да се ползва хидрофор ,решението е следното:
към водопровода се прикача един празен резервоар от бойлер,след възвратния клапан,успоредно на съществуващ бойлер или само той ,ако няма бойлер,на който е запушена изходната тръба.
Когато има вода ,тя започва да пълни резервоара до тогава ,докато въздухът в него се свие до степен равна на налягането на водата.
Какво става натам?
Ако водата е с по-ниско налягане отколкото в него или няма , тогава тази вода започва обратно да пълни водопровода под натиска на въздуха,когато има вода ,тя допълва.
Единственото условие е съществуващия възвратен клапан да е технически изправен и да не изпуска вода в обратна посока.Ако няма възвратен клапан след водомера ,трябва да се монтира.
Това което съм писал беше за водопровод с възвратен клапан и филтър преди батериите и крановете.
Добре е да се ползва резервоар с голям обем-80 -100 и повече литра в зависимост от консумацията на вода и честотата на вода с нормално за района налягане.
Каналски - специалист
shotik написа:
...
Като прескоча използването на думите "възвратен клапан и филтър" иде реч за Хидрофорен съд.
Да, използването на Резервоар под налягане е интересно (аз съм се замислил за Едно Нещо, ама без Програма няма да ми стане ясно как протича процеса) , но .... и но ... и ако .... и как ... и когато.

Тема "Клапани за резервна вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: