• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
Ха ха ха има и наблюдателни. Знам за правописната грешка, дори не знам как се е получила. Понеже на файла който дадох за гравиране е правилно написано, а машината си работи по файла, ноооо може би са пипали файла преди да го пуснат за рязане, също така и отвора за вътрешната Т е малко по-нагоре от това което трябва, та и там се наложи да пипна малко и то си личи, както и на отвора за електромера има малка корекция, трябва да е една идея по-надолу, абе това са дреболии за следващото табло ще знам, и няма да го правя от такъв материал, понеже платих 25лв. за лазерното гравиране, а ако беше от сребърно фолио с надпис отгоре щеше да струва 5-6лв.... Карай. За напред знам кое да коригирам и вече съм си го коригирал във файла. Ако имам възможност, ще си пусна нов лицев панел. Все пак това е прототипа. Както и се надявам да намеря евтин електромер с подсветка на дисплея и подобен термометър за вътрешната Т пак с подсветка, за да светят всичките на тъмно. Имам какво да човъркам :supz:
filmatoplo - майстор
С Булхомес може да спретнете пулт за неговата централа. :)
phoenix - специалист
Знае ли някой примерна/приблизителна проста формула за изчисляване на необходимата енергия за стопляне на кубик въздух? Аз съм си направил сметка от практиката с колко енергия стоплям една конкретна стая, която е нещо като 20кубика въздух и има 3 външни стени. Стоплям я с панелен радиатор 50/120 при режим 50-40-21. Но мога ли да приема сметката ми за правилна?
п.с.
Не знам какви са ми загубите! Но има 1 прозорец и той е с ПВЦ дограма с Ка стъкло на едната външна стена. Етажа е партер с никакво слънчево изложение. Около нас са по-високи къщи и там реално никога не огрява.
naughty - специалист
я виж дали това ще ти помогне

Прикачен файл

YTONG Thermo Wizard.rar
(108.38 KиБ) Свален 224 пъти
AntonBM - специалист
Phoenix, Формулата за затопляне на въздуха е същата като тази за затопляне на вода, но коефициентите са различни.
G=c.m.Δt/3600 [W] – топлинна мощност = специфичен топлинен капацитет . маса . температурна разлика / 3600 (за да стане във ватове).
За вода c=4200; m- килограмите са почти точно колкото литрите; Δt е ясно в °С или К едно и също е.
За въздух c=1000; m- килограмите 1,2 на кубик (средно).
Примерно за да загрееш 1 кубик (1,2 kg) с 10° ти трябва топлина 1000*10*1.2/3600=3,33 W – става въпрос за 1 час!
Тази сметка обаче не се ползва за изчисляване на топлинни загуби на помещение! Там се търси баланс на загубите от външните ограждения и внесената в стаята топлина. Софтуера на naughty изчислява загубите от топлопроводимост през различни видове стени. Има обаче още елементи на топлинните загуби, които той не смята – инфилтрация на външен въздух, проникване на топлина от слънчево греене през прозорци и т.н.
phoenix - специалист
Знам че е индивидуално, но да питам.
Вчера се загледах в Т на бойлера. При загрян бойлер на 46°С за 8часа изгуби 6°С. Това само за инфо.
Въпроса е дали мога по подобен начин да разбера какви са топлинните загуби на къщата. Примерно вън 10°С, вътре загрявам до 21°С, спирам всички отоплители излизаме на разходка, връщаме се след 5-6 часа и гледам каква е Т вътре. Примерно за 6 часа е паднала с 2°С. Мога ли да разбера, какво количество топлина ми е избягало през стени и прозорци и съответно този коефицент който получа за един час, да го заложа като изчислявам колко топлина ми е нужна за да стопля същата къща, респективно след този експеримент за всяка една къща да разбирам какви са загубите и да знам какво количество топлина ще ми е нужно за да стопля. Понеже то формули много, но реално това е един лесен експеримент и може всеки да си го приложи. И така да разбере колко му консумира къщата/стаята?
Интересно ми е за да разбера, какво всъщност съм постигнал с моята термопомпа, понеже имам сериозни съмнения, че ми е доста преоразмерена по мощност. Жалко че няма как да пробвам с една 14ка, но не ми се правят повече експерименти, щото може да ме изселят :partyman: :weedman:
naughty - специалист
то загубите зависят от температурата навън, колкото по-студено, толкоз по-бяга топлото.

моя бойлер губи по 0.75 градуса на час.
phoenix - специалист
мммммм не е баш така. Когато е по-студено ти е нужна повече енергия да вложиш за да наваксаш топлинните загуби на къщата. Един вид ако къщата ти консумира примерно един киловат/час(в смисъл отдава за един час един киловат топлоенергия)При Т вън 21 градуса, няма да ти трябва никаква енергия за да поддържаш тази Т, но ако вън е 0 градуса ти трябват освен необходимите 33вата/час/кубик въздух за покачване с 10градуса трябва да се добавят и ватовете на кубик/въздух които къщата консумира. Не знам дали се изразявам правилно. Ще се получи едно уравнение което не е много сложно. Понеже знаем каква мощност ни е необходима за загряване на кубик въздух, знаем колко кубика въздух греем, знаем колко е Т която искаме да докараме и знаем колко е Т вън, единственото което не знаем е колко вата отдава къщата, като къща! Като това неизвестно е различно за всеки един случай, понеже един си сложил еди каква си дограма, друг няма, трети има каменен зид... колкото и да има формули, това бихме могли да го намерим опитно за всеки един частен случай.
п.с.
и нашия бойлер губи по 0.75 градуса на час, марката е дипломат от елдом Варна!
phoenix - специалист
И да покажа как се наложи да префасонирам за малко моето табло. Вместо интелиджънт сенсор, се наложи да сложа едно копче он/оф за помпата, щото онзи с който правим софтуера е голяма мъгла и се оказа, че релетата се задействат от всякакви смущения в мрежата, примерно от светване на луминесцентна лампа. Та сега малко ръчно стават нещата.
Изображение
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: