• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
mi6osf - специалист
Здравейте,
От много време чета форума, но за първи път се престраших да пиша. Срамота в друг форум съм модератор :lol:
Благодарение на този форум си направих доста неща сам у дома, но сега опирам до нещо за което четох но все още не съм сигурен на 100% и реших да попитам.
По приложената по долу схемичка, ограденото с червено е мястото където искам да направя 2 чекмеджета.
За ширината на кутиите разбрах че трябва да намаля размера с 26мм за водачите или според вида на водачите ако избера някакви различни от стандартните. Не съм сигурен обаче как се смята за височината на кутиите :?
Относно челата на чекмеджета: 3мм между тях добре ли е? Аз по принцип ги смятам както при вратите на гардероба - 4мм по височина и по ширина, но дали е валидно това правило и за чекмеджетата?
П.С. Ще се използва материал за направата на всичко - 18мм ПДЧ

Само не ме стреляйте сега че питам за неща за които може би има писано, но търсачката на форума не е от
най-добрите :roll:

Благодаря предварително на всички отзовали се!!!

Прикачен файл

garderob_antre_final_inside.jpg
SoWhat - специалист
Височината на чекмеджето трябва да бъде с 2,5 см. по-малка от кутията, в която влиза. Т.е. 2 см. отгоре - като се изкарва навън да не опира и 0,5 см. отдолу за дъното. Ако са повече чекмеджета - по 2 см. м/у чекмеджетата.
За челата - вече зависи кой как иска, но 3 мм. е нормално. Използваш, ако имаш 2 парченца кант за подлагане за разстоянията м/у челата.
Дано да съм бил обяснителен!
mi6osf - специалист
Благодаря за помощта. Разбрах напълно как да ги смятам. Като приключа всичко ще постна снимки на готов продукт.
SoWhat - специалист
Сега разгледах схемата и до колкото се ориентирах мисля, че ще бъде с две врати с панти? Ако не е така и има носеща страна, където са чекмеджетата ще има проблем с отварянето? За което съответно има решение.......
mi6osf - специалист
Явно не схващам от какъв проблем се опитваш да ме предпазиш, за целта ще обясня замисълът ми.
Ограденото в синьо е мястото за двете чекмеджета едно над друго. От дясно на тях ще бъде малка врата, като средната делителна плоскост ще бъде на рафтоносачи.
Над чекемдежтата и дясната част до тях ще са общо 3 врати. Пространставата с размери H 1200mm x W 580mm, ще са гардеробна част с врата за всяка по отделно. В ляво над чекмеджетата ще има трета тясна врата и малки рафтчета вътре за дребни нещица. Странното разпредление което ми дойде в главата е заради онзи гаден правоъгълник в горената лява гардеробна част оцветен в сиво. Това е ел.табло. Ще питаш защо не го направя гардероба на 2 половинки по 750мм? Защото пространствата предвидени за гардероб смятах за изтеглящи се закачалки. Проблема е че дълбочината ми ще е 470мм и нямам как да осъществя варинат за гардероб с нормална дълбочина. С толкова място разполагам като ниша до входната врата, която се намира на 90 градуса от лявата част на гардероба. По-голяма ширина на гардероба като цяло не мога да си позволя, защото ще си блокирам вратата към всекидневната :)

Надстройката не я коментирам, защото до колкото те разбирам проблема с отварянето е някъде в долната част около чекмеджетата или над тях

П.С. Добавям скалъпена схема в, която в жълто са гардеробни врати, в розово малка вратичка, в синьо чекмеджета, в сиво малка лява врата.

Прикачен файл

garderob_antre_final_inside+vrati.jpg
Последна промяна от mi6osf на пон май 02, 2011 9:30 am, променено общо 1 път.
SoWhat - специалист
Не разбрах, че чекмеджетата са външни. Бях помислил, че са вътре /зад врата/.
Успех.

п.п. Малката врата /ако се отваря наляво/ няма да покрива канта на страницата.....Ако искаш да покрива част от него ще трябва да ползваш панти полу-кант за лява голяма врата и съответно да се има впредвид размера и.
mi6osf - специалист
За да не отварям нова тема за едно елементарно питане, реших да си позлвам добре забравената и да я поизтупам от прахта.

При шкаф с 2 падащи (една над друга) врати и една полоскост за среда на която са монтирани пантите за горната врата е ясно, че ще трябва да ползвам панти полу-кант.
Въпроса е какви панти трябва да ползвам за долната врата???
За шкафа с фронт изглед (закачен на стената) е въпроса.

Прикачен файл

antre_final_1.jpg
shadowman - майстор
Горната врата с панти средно рамо (полупокрит кант) а долната с ниско рамо (покрит кант), като делящата я монтираш на средата на вратите.
mi6osf - специалист
Знаех си, че ти ще ми отговриш на питането.
Благодаря, мислех в правилната посока, но за долната врата не бях сигурен на 100%.
До края на седмицата ако успея ще кача и снимки да покажа творението си.
Делящата по проект си знае мястото ;-)

Прикачен файл

antre_final_2.jpg
SoWhat - специалист
Може и двете с панти за покрит кант. Като плоскостта - на нивото на долната част на горната врата.
Изтривам си част от мнението, защото сега се вгледах, че става въпрос за падащи врати. А съм останал с впечатление, че се вдигат нагоре. Извинявам се.
Последна промяна от SoWhat на вт мар 12, 2013 7:04 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за помощ за довършителни сметки за гардероб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: