vasilevn - специалист
В една стая искам да направя на едната стена предстенна обшивка с гипсокартон и вата и на тавана отново гипсокартон и вата. Кое да направя първо стената или тавана и да кажете защо ако е възможно.
masterval - майстор
Бих направил първо тавана. Има писано по въпроса.
vasilevn - специалист
Къде не открих нищо
Pablo - специалист
vasilevn написа:
В една стая искам да направя на едната стена предстенна обшивка с гипсокартон и вата и на тавана отново гипсокартон и вата. Кое да направя първо стената или тавана и да кажете защо ако е възможно.
Аз в едната стая направих първо тавана( по материали само от форума), в друга ще е обратното, защото таван ще правя по-нататък.

Ако направиш първо тавана, UD профилите се захващат здраво с дюбели за стената. Ако там има вече гипсокартон -трябва да слагаш профилите по него , което не ми се вижда стабилно.

По лесно се напасва фугата когато втори е стенният картон - като ги катериш по тавана е по-изморително и трудно да напаснеш.

Това от много скромен опит мога да споделя. Сигурно има и по-съществени причини, но да кажат старите майстори.
jekasus - майстор
На панелка няма значение кое първо, все UD е на бетона. При новото строителство на неносеща стена с тухли -четворки ще го лапаш здрав ако тръгнеш да правиш първо тавана.
housedoktor - майстор
Принципно стените се правят първо,но ми се е налагало да правя първо тавана
vasilevn - специалист
Защо? да го лапам
wentii - специалист
Pablo написа:
vasilevn написа:
Аз в едната стая направих първо тавана( по материали само от форума), в друга ще е обратното, защото таван ще правя по-нататък.

Ако направиш първо тавана, UD профилите се захващат здраво с дюбели за стената. Ако там има вече гипсокартон -трябва да слагаш профилите по него , което не ми се вижда стабилно
Първо стените. УД-то се хваща не в картона,а в ЦД-то,което си е на стената.
jekasus - майстор
vasilevn написа:
Защо? да го лапам
Щото зидарията на 95% е крива и трудно да очертаеш линията за UD, щото е шибаната четворка е на 99% е калпава и трябва да я пробиваш не на "удар", а на "въртене", а това си е загуба на време и физически сили. Като при стената винаги можеш да промениш височината на директния окачвач или отвора на UD-то по стената, като при таванското UD това не е възможно. Щото при четворките на 99.99% няма цименто-пясъчен разтвор по вертикални фуги. При бетона- може да е крив, но винаги пробиваш отвора там, където искаш, а не като при шибаната четворка -накъдето отива. Абе мразя я тая гадост, защо ли я наричам тухла.
ivanovrg - специалист
правят се първо стените и накрая тавана
ако има някакво слягане на сградата е естествено да се променя височината на помещенеито ( тавана пада надолу)
ако е направен първо тавана,значи ще натиска стените и те ще се пукат

затова се правят първо стените
профилите и ГК се оставят по къси(ЦД профилите не се хващат в УД-то,ГК не се хваща за УД-то)
така и да има някакво слягане,профилите и ГК си плуват без да пукат стените,ъглите и тавана
така се прави в УК ,а там няма такова нещо като направи си сам и "майстори"
там се работи с проекти и подробни описания на връзките между стени-стени,стени таван и всякакви други

а за по лесно правене
определено е по лесно да се нарежда ГК по тавана ,ако са направени първо стените

Тема "Кое се прави първо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: