Напишете въпрос свързан със санирането.
splitservice - специалист
За начало вата и гипсокартон е най-добре според мен и PVC , а като артисат малко пари тогава вече отвън.
Има доста теми в този форум относно санирането и неговата специфика според конструкцията и т.н. Изхождайки от факта, че апартамента в който аз лично живея /Варна, нова кооперация, вътрешен, източен, много добра външна изолация/ смея да твърдя, че дори и при сериозен студ и изключена печка се задържат 15 градуса, да не говорим при отопление. Затова, все пак недоумявам защото мненията относно най-добрата изолация се разпределят в 2-те крайности: много привърженици на външната и не по-малко на вътрешната /стени, под, тавани/. За дограмата е ясно - там няма 2 мнения по въпроса.
ArturDent - Почти Безобиден
vermouth написа:
Варна......че дори и при сериозен студ
Варна и сериозен студ са несъвместими.
Питай из Севлиево, Кнежа... там температурите стигат поне с 20 градуса по-ниско от Варна.
Фло - специалист
vermouth написа:
Изхождайки от факта, че апартамента в който аз лично живея /Варна, нова кооперация, вътрешен, източен, много добра външна изолация/ смея да твърдя, че дори и при сериозен студ и изключена печка се задържат 15 градуса, да не говорим при отопление. Затова, все пак недоумявам защото мненията относно най-добрата изолация се разпределят в 2-те крайности
Сам си отговорил: нова кооперация-нови тухли с по-голяма кухинност,
вътрешен-топли се от 3 страни , източен-без коментар!
8180 - майстор
vermouth написа:
Затова, все пак недоумявам защото мненията относно най-добрата изолация се разпределят в 2-те крайности:
Един от отговорите е, че по-малко се чете, а повече се пише в стил "Еврика!"- сравнително отминал период за този Форум по тази тема.

А двете "крайности" тук отдавна и разумно са се приближили.
Да ме прощава авторът - сложен му е проблемът и далеч още неизяснен - затова получава "универсално категорични" съвети от участници, които познават главно собственото си мнение, засега.
Виж регистрациите на участниците в темата. :)
SEV - специалист
Не знам колко ще бъда полезен по темата излагайки лични наблюдения.Аз и родителите ми живеем във Варна в тухлен блок като апартамента на родителите ми е на 2ри етаж,изцяло южен,а моя е идентичен като разположение над тях на 3ти етаж,разликата е че моя е изолиран с фибран от вън а на родителите ми от вътре(за по лесно).Като температура и в двата апартамента е еднакво топло(и те като мен излизат сутрин за работ и вечер се прибираме заедно),но в тяхния има влага и мухъл,а в моя няма и помен от такова нещо.Дограмите и на двете жилища са абсолютно еднакви,отопляват се идентично(с климатици).
Изложих само личните си наблюдения,не знам как е правилно да се направи ,но за случая с изолацията от вън мисля че е по добре.
Takezo Sensey - модератор
Чети тука какво пише :

viewtopic.php?f=2&t=13499

После го осмисли, кое как и защо се прави.

Тука в темата е най-лесно да се каже : " Картон и вата и си ОК" но това не ти решава пробема ... чети.
roly - специалист
Изолация на пода е безсмислено- температурата напуска на 90% през прозорците и тавана- така се изчислява и необходимата мощност за отопление от всички фирми.
8180 - майстор
Да помоля новодошлите първо да се ориентират малко за нивото на Форума и да преценят как звучат категоричните им изявления тук, преди да пишат.
roly написа:
Изолация на пода е безсмислено- температурата напуска на 90% през прозорците и тавана- така се изчислява и необходимата мощност за отопление от всички фирми.
Колега,
Да се чуди човек с тези 10% икономия как изобщо хората се навиват да изолират стени, че дори е задължително при ново строителство.
И кои са тези "всички" фирми? Кажи няколко, че да бягаме надалеч.
Хайде по сериозно!

П.П. Може и да ти е полезно да се запознаеш с актуалните изисквания на стр. 5-6 тук:
http://www.mrrb.government.bg/download. ... l8Mzc1OQ==
Авторът на темата също може да погледне, че при него е голямо разнообразието на ограждащите елементи.
Фло - специалист
Абе,ако дискусията се върти около конкретния случай: апартамент над гаражи, първи жилищен етаж в масивна сграда като цяло без проект и изпълнение на топлолосъхранение,северно изложение,общия вход под апартамента, няма варианти за решаване освен вътрешната изолация.

Тема "Много студен апартамент в много студен град" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: